Vállalhatok-e terhességet, ha súlyos migrénem van?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A migrén egy rohamokban jelentkező, erős, egyoldali fejfájás. Kezeletlenül a rohamok egyre erősödnek és rontják az életminőséget. Arra azonban az orvosok sokáig nem is gondoltak, hogy a nők egy jelentős része azért mondott le a gyermekáldásról, mert attól tartott, hogy a migrénje árthat a születendő kisbabája egészségének.

A Mayo Clinic Proceedings-ben megjelent új tanulmány szerint 607 nő közül egyötödük (!) kimondottan ezért nem mert gyermeket vállalni. A szóban forgó nők a harmincas korsztályhoz tartoztak, az átlagéletkoruk 37,5 év volt.

A tanulmány szerint azok a nők, akik menstruációs ciklusukhoz kapcsolódó migrénes rohamokat tapasztaltak, gyakrabban kerülték a terhességet, mint azok, akik nem tapasztalták a migrénes rohamokat. 82,6 százalékuk úgy vélte, hogy a migrén okozta “fogyatékosság” megnehezítheti a gyermeke felnevelését. Felmerült bennük az is, hogy a migrén ellen szedett gyógyszerek negatívan befolyásolhatják gyermekük fejlődését.

Ez annál is megdöbbentőbb, mivel a kutatások szerint éppen fordítva áll a helyzet. A gyermeket szült nők 75 százalékánál ugyanis a gyermek megszületése után jelentősen csökken a korábban meglévő migrén. Sőt, éppen ezért a migrénes, ám terhességet vállalló nők esetében a kezelőorvossal egyeztetve csökkenteni is lehet a migrén kezelésére szedett gyógyszerek napi adagjait.

Ez a cikk is érdekelheti

A szerzők arra figyelmeztettek, hogy mivel a betegek speciális fejfájásközpontokból kerültek vizsgálatra (ez az American Registry for Migraine Research (ARMR)) és mivel a migrén súlyosabb hatással volt rájuk, a fenti eredmények nem feltétlenül általánosíthatók a migrénes betegek teljes populációjára.

Lehetnek bizonyos betegségjellemzők, amelyek erősebben hatásúak az egyének számára. Ezért alapvető, hogy a migrénes fogamzóképes nők megfelelő oktatásban részesüljenek a migrén terhességre gyakorolt lehetséges hatásairól. Mivel a migrén, élete során minden harmadik nőt érint, a klinikusoknak figyelemmel kell lenniük rá, és proaktív módon kell kezelniük a szülni kívánó női betegeiket – mondta a tanulmány egyik szerzője, David Dodick, a Mayo Klinika munkatársa.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Many women suffering from severe migraine might avoid pregnancy, but should they? (MeicalXpress)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.