Fogváltás gyerekeknél

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A fogváltás igen hosszú folyamat, amely a gyermek 6. életéve körül kezdődik az alsó metszőfogak áttörésével, és 13 éves koráig tart. A folyamat általában komplikációmentesen zajlik, de fontos, hogy figyelemmel kísérjük.

Köztudott, hogy a tejfogaknak rendkívül fontos szerepük van, hiszen ők felelnek azért, hogy a kisgyermekek könnyebben el tudják fogyasztani a szilárd ételeket, megkönnyítsék a beszéd kialakulását, valamint “őrzik a helyet” a maradó fogak számára. 6 éves kor körül azonban elkezdenek “meglazulni”, majd kiesnek, hogy a maradó fogak vegyék át a helyüket.

A gyermekeknek hatodik életévéig 20 tejfoga van, mire elérik a felnőtt kort, 32 maradandó foggal rendelkeznek. A folyamat hosszú időt vesz igénybe, általában 12-13 éves korig tart.

A fogváltás menete

6-7 éves korra már kinőttek, vagy kinövő félben vannak az első maradó fogak: az első nagyőrlők, vagyis a hatos fogak. Ezek előbújását nem előzi meg tejfog kiesése, ezért sokszor a szülők azt hiszik, azok még csupán tejfogak, nem fordítanak rájuk kellő figyelmet, gondolván, úgyis lesz helyette másik. Ezért a leginkább veszélyeztetett maradó fogak az első nagyőrlők, hiszen hónapok is eltelhetnek, mire felfedezi a szülő a létezését.

A “látható” fogváltás az alsó metsző fogakkal kezdődik, amiket a felső metszőfogak követnek (összesen 8 db). Ez a folyamat kb. 8 éves korig lezajlik.

Őket sorrendben követik a szemfogak, majd az első és második kisőrlők. Ezek általában néhány hónap vagy egy év eltolással cserélődnek, nagyjából ebben a sorrendben, kb. 9-11 éves korban, de természetesen lehetnek egyéni eltérések.

A maradandó fogak áttörésének jellemző ideje
Maradó fogak előretörése (életév)

Összességében a fogváltás 12-13 éves korra zárul le, a második nagyőrlők előretörésével. Ha a gyermek rendelkezik bölcsességfog csírákkal, akkor azok csak 17 éves kora után bújnak elő. Megfigyelhető, hogy akinél az első tejfogak később jelentkeznek, ott a fogváltás is később zajlik.

Mikor a maradó fogak elkezdenek nőni, nyomást gyakorolnak a felettük lévő tejfogakra, ám ez a folyamat vagyis a tejfogak kiesése nem jár fájdalommal (vagy csak minimálissal), és alig-alig vérzik. Sok esetben a gyermekek saját maguknak is el tudják távolítani, máskor étkezés alkalmával esik ki.

A leggyakoribb eltérések, komplikációk fogváltáskor

A fogváltás minden gyermeknél másképp alakul, megtörténhet korábban vagy később. Abban az esetben, ha túl korán (kb. 4 éves kor előtt) történik, akkor az már kórosnak tekinthető. A túl késői fogváltás hátránya, hogy megnehezítik a maradandó fogak kialakulását, az is előfordulhat, hogy nem a megfelelő helyen törnek elő.

A mozgó fogak körül az íny irritált, duzzadt és érzékeny lehet. Ez akkor jellemző tünet, ha túl sokáig mozog a fog. Ha sem a gyermek, sem pedig mi nem tudjuk, vagy nem akarjuk kibillenteni a helyéről, akkor érdemes a fogorvost megkérni, mert a fog eltávolításával szinte azonnal enyhülni kezd az irritáció is.

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a fogak torlódása. A tejfogak fontos szerepet töltenek be a maradandó fogak leendő helyének fenntartásában, így fogszuvasodás, baleset vagy egyéb ok miatti fogvesztés esetén előfordulhat, hogy a nem szabályos módon fejlődnek a későbbi, maradandó fogak.

Mire figyeljünk szülőként?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fogak gondos tisztítást, odafigyelést, alkalmanként megelőző beavatkozást (lásd fogmosás, fogszabályzó) is igényelnek, mivel rendkívül jó táptalajt biztosítanak a szuvasodást okozó baktériumoknak. Tehát, a tejfogak ápolása a maradó fogakéhoz hasonlóan rendkívül fontos!

  • Abban az esetben, ha egy tejfog nem esik ki, ha szám feletti fogat észlelünk, vagy fertőzésre utaló tüneteket (pl. ínygyulladás) észlelünk, minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat.
  • Szülőként ellenőrizzük a gyermekünk fogmosását, annak technikáját, segítsük őket a helyes mozdulatok elsajátításában, de ez nem megy egyik napról a másikra.
  • Vegyünk részt a kötelező gyermekfogászati szűrővizsgálatokon. A fogorvosok mind egyetértenek abban, hogy a gyermek első látogatása a fogorvosnál ne akkor történjen, amikor valami probléma vagy fájdalom kínozza a kicsit.
  • Ne feledjük, hogy a kellemetlen szájszagra is érdemes odafigyelni, mert ezek mindig valamilyen kezelendő problémát jeleznek.

A gyermekfogászati gyakorlatban a fogszuvasodás megelőzése és kezelése a legnehezebb feladat. Példaként említhetnénk a felső metszőfogak ún. cukros cumi szindróma miatti szuvasodását, melynek gyakori oka a tartós cumizás magas cukortartalmú innivalóval. Nem szabad engednünk, hogy cukrozott folyadékot tartalmazó cumisüveggel a szájában aludjon el - bármilyen nehéz is erről le kell szoktatnunk gyermekünket.

Gyermekfogászati kérdések

A fogazati rendellenességek ok-okozati kapcsolatban állnak a fogazat más megbetegedéseivel, ezért fontos a rendellenességek mielőbbi kezelése. Részletesen a fogszabályzásról

A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit elzárják a szájüregtől, azaz az eljárás a fogszuvasodás megelőzésére szolgál, a fog kímélését tartja szem előtt. Részletesen a barázdazárásról

Dr. Vas Felícia Emese gyermekgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Felhasznált irodalom:

Brecher EA, Lewis CW. Infant Oral Health. Pediatr Clin North Am. 2018 Oct;65(5):909-921. doi: 10.1016/j.pcl.2018.05.016.
Teeth development in children (Better Health Channel)
Kép forrása:
Eruption Charts (American Dental Association)

Cikkajánló

Vaspótlás
Vaspótlás

Válasszuk a számunkra legmegfelelőbb formát! (x)

A migrén tünetei
A migrén tünetei

Mikor beszélhetünk migrénről?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, aktualizálta Dr. Vas Felícia Emese
WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.