• Fogamzásgátló módszerek az egyes életkorokban

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében többféle - és hasonlóan sokféle hatékonyságú - fogamzásgátlási módszer közül válogathatunk. Az ideális módszer kiválasztása során – az életkortól függően – az alábbiak figyelembevétele ajánlott.

    Minden életkorban használható módszerek

    A két, valószínűleg legősibb, semmilyen segédeszközt és orvosi közreműködést nem igénylő módszer az ún. „naptármódszer” és a megszakított közösülés. Az első arra alapul, hogy egy szabályos 28 napos ciklussal rendelkező hölgynél a pete kilökődése (ovuláció) a menzesz első napjától számított 14. napon történik, ezért az ezt megelőző és követő 3-4 napon az együttlét mellőzésével elkerülhető a teherbeesés.

    Hirdetések

    Mivel azonban a biológiai órája időnként mindenkinek „elállítódik” – elég hozzá egy megfázás vagy egy érzelmi sokkhatás –, ez a módszer rendkívül alacsony hatékonyságú, nem ajánlható. A második módszer szintén bizonytalan, hiszen már néhány spermium is elegendő a megtermékenyítéshez.

    Szintén minden életkorban széleskörűen használt a gumi óvszer, amely megfelelő használat esetén csaknem a tablettákhoz mérhető hatékonyságú, ráadásul egyes nemi úton terjedő betegségek ellen is véd. Használata mindenkinek ajánlott. A hüvelyi pesszáriumok körülményesebb használhatóságuk miatt kevéssé terjedtek el.

    A hüvelybe felhelyezhető spermaölő hatású készítmények (habok, zselék, tamponok) inkább csak óvszerrel együtt ajánlhatók, hatékonyságuk önmagukban bizonytalan.

    Fiatal lányok, akik most kezdik a nemi életet

    A ma hozzáférhető olcsó, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták elterjedésével elérhetővé vált, hogy szinte minden fiatal lány ilyen tablettát szedhessen, aki ezt igényli. A tabletta nemcsak az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer, hanem a fiataloknál időnként jelentkező rendszertelen vagy görcsökkel járó menstruáció kezelésére is alkalmas lehet.

    Ellenjavallatot csak bizonyos májbetegségek, öröklött véralvadási zavarok és visszérbetegség képeznek, ezek azonban ebben az életkorban nagyon ritkán fordulnak elő. A tabletta hátránya, hogy szedése odafigyelést igényel, hiszen akár egyetlen szem kihagyása is nem kívánt terhességet eredményezhet.

    A tablettával teljesen egyenértékű, fiatalok számára is ajánlható a hüvelygyűrű használata. Ez egy speciális, hormontartalmú rugalmas műanyag gyűrű, amelyet havonta egyszer kell a hüvelybe felhelyezni, 3 hétig fennhagyni, majd eltávolítani, és a következőt 7 nap kihagyás után felhelyezni. A gyűrű használata kényelmes, nem okoz diszkomfortérzést és vérzészavart sem.

    További előnye, hogy hormontartalma alacsony, hatóanyaga a hüvelyből szívódik fel egyenletesen, ezért különböző emésztési zavarok (hányás, hasmenés) a felszívódást nem befolyásolják, valamint más gyógyszerek egyidejű szedése sem okoz problémát.

    Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a tabletta mindennapos szedését könnyen el lehet felejteni, emellett még arra is ügyelni kell, hogy lehetőleg minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban vegyük be. A gyűrű esetében ezek a veszélyek nem fenyegetnek.

    Fiatal, már szült hölgyek

    A szülést követően a rendszeres szoptatás időszakában egy speciális, egykomponensű (csak gesztagént tartalmazó) tabletta szedésére van lehetőség, amelyet naponta egyszer, szünet nélkül kell szedni. Amennyiben a kismama már csak naponta egy-kétszer szoptat, e tabletta mellett rendszertelen vérzés léphet fel. Ezért szoptatás után át lehet térni a hagyományos kétkomponensű (ösztrogént és gesztagént tartalmazó) tablettára vagy hüvelygyűrűre.

    Elsősorban már szült hölgyek számára ajánlható a méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”). Ez megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhnyálkahártyába. Létezik normál és hormontartalmú változat is. Hátránya, hogy egyeseknél bővebb menzeszt eredményez, kismedencei gyulladást okozhat, a legjobb minőségű hormontartalmú változatnak pedig elég borsos az ára.

    Hölgyek 35 évtől a változó korig

    Számukra az összes fent említett módszer ajánlható.

    Dohányzók esetében, illetve 40 év felett elsősorban a méhen belüli eszköz ajánlott. Amennyiben inkább tablettát szednének, az egykomponensű jöhet szóba. Létezik egy 3 havonta beadandó injekció is, amely a tablettához hasonló hatékonyságú. Alkalmazása elsősorban 30 év felett javallt. Hátránya, hogy vérzészavart okozhat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bármely módszer bizonytalansága esetén, vagy ha nem történt védekezés, rendelkezésre áll a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amelyet ajánlatos az együttlétet követő 1 napon belül bevenni. Használata havi 2 alkalomnál többször ellenjavallt.

    Egyetlen említett fogamzásgátló módszer sem jelent végleges megoldást, azaz mindegyiket folyamatosan alkalmazni kell. Végleges fogamzásgátlási módszerként – igény esetén – kérvényezhető a petevezetékek lekötése, amely műtét a laparoszkópos technika elterjedésével gyakorlatilag szövődménymentesen elvégezhető.

    (WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.