• Óvatosan az antibiotikumokkal!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Ha csak a nyugati világot tekintenénk, igaz is lehetett volna a fenti megállapítás, egészen a nyolcvanas évek elejéig, az AIDS megjelenéséig. A fejlődő országokban ma is a fertőző betegségekbe halnak bele a legtöbben - olyanokba, melyek nyugaton könnyedén kezelhetők.

    Tévhit, hogy legyőztük a fertőző betegségeket
    Staphylococcus aureus. Bajt okozhat.

    Manapság az antibiotikumok kétélű fegyverként viselkednek

    A sok felesleges antibiotikumkezelés miatt az immunitásukban sérült betegek egyre szaporodnak, az antibiotikumok körbevesznek, ott vannak mindenütt, ahol a baktériumok is: bennünk, az élelmiszerként fogyasztott állatokban, a környezetünkben, a csatornában. A beleinkben tízszer annyi baktérium lakik, mint ahány testi sejtünk van összesen.

    Olvasson tovább A bélflóra összetétele és védelme

    A baktériumok, mint minden élőlény, alkalmazkodnak a környezet kihívásaihoz, csakúgy, mint az ember. A sok baktériumból mindig akad egy-kettő, amelyik ártalmatlanná bontja az antibiotikumot, vagy kipumpálja magából. Miközben a gyengécskék kipusztulnak az adott méregtől, a helyükön támadt élettérben a találékonyak elszaporodnak, és a méreg nem méreg többé.

    Hirdetések

    Probiotikumokkal az egyensúly érdekében
    A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

    Prebiotikumok, probiotikumok és szinbiotikumok

    Ha gyakran alkalmazunk antibiotikumot, növeljük az ellenálló (rezisztens) baktériumok elszaporodásának az esélyét. A legáltalánosabb gennykeltő baktérium, a Staphylococcus aureus a penicillin feltalálásakor teljesen érzékeny volt a szerre. Mára senkinek nem jut eszébe penicillinnel kezelni ezt a baktériumot, mert gyakorlatilag 100 százalékban ellenálló. 

    Szemléletváltás kell

    Ne követeljünk minden megfázásra antibiotikumot a háziorvostól! Csak a bakteriális fertőzések kezelhetők és kezelendők antibiotikummal. Vírusok ugyanúgy okoznak lázas betegséget, de ilyenkor is csak tüneti kezelés kell. A betegség diagnosztizálását bízzuk a kezelőorvosra!

    Az is rossz, ha a beteg bekapkodja a szomszédasszony piruláit, mert az neki használt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jó lenne, ha az orvosok szigorúbban alkalmaznák a megfelelő szakmai protokollokat, hogy csak szükség esetén, és minél szűkebb spektrumú (azaz a feltételezett kórokozóra célzottan, más baktériumokra kevésbé ható) antibiotikumot javasolnának. Ehhez azonban a betegek elfogadása és támogatása is szükséges.

    Az antibiotikum nem lázcsillapító, nem gyulladáscsökkentő. Az antibiotikum olyan méreg, ami a baktériumokat megmérgezi, míg a szervezetünket jó esetben érintetlenül hagyja. Az antibiotikum-használat minden esetben környezetszennyezés. Bízzuk az orvosra, hogy ez milyen esetben felvállalható.

    Az antibiotikum kiválasztása, a kezelés adagjára, módjára és időtartamára vonatkozó elvek, utasítások komoly szakmai döntések, melyeket pontosan be kell tartania a betegnek, hogy meggyógyuljon, s az említett hátrányokat egyéni és társadalmi szinten minimalizáljuk. Vigyázzunk magunkra, és ne rontsuk esetleg súlyos beteg hozzátartozónk túlélési esélyeit a baktériumok javára!

    Lapozzon! Napjaink veszélye - Az antibiotikumrezisztencia

    Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

    A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

    Táplálkozási tippek az immunrendszer egészséges működésének megőrzéséhez

    Az immunrendszer működését helyes táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással edzhetjük, erősíthetjük.

    Mikor szedjünk probiotikumot?

    A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA