A nyirokmirigyekben található a Lyme-kórt okozó baktérium

Medipress
megjelent:

A Lyme-kórt okozó baktériumok a nyirokmirigyekben rejtőzködnek, ami olyan immunválaszt vált ki, amely nem elég erős a fertőzés megszüntetéséhez - mutatták ki Kalifornia Egyetem kutatói.

A Public Library of Science Biology online kiadásában megjelent, mérföldkőnek számító tanulmány eredményei megmagyarázzák, miért jelentkezik a Lyme-kór ismétlődően egyes emberekben.

Nicole Baumgarth professzor arról számolt be, hogy az egereken végzett kísérletből kiderült, a Borrelia burgdorferi baktérium új stratégiát választott, a fertőzött állatok immunválaszának kikerülésére.

A Lyme-kór fertőzött kullancsok csípésével terjed. Tünetei változók, a fertőzés esetén láz, fejfájás és bőrkiütés is jelentkezhet, kezelés nélkül pedig az ízületeket, a szívet és az idegrendszert is megtámadhatja. A Lyme-kór általában négyhetes antibiotikum kezeléssel gyógyítható.

A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a fertőzés korai szakaszában kezdik meg.

Baktériumok a nyirokmirigyekben

Először illogikusnak tűnhet, hogy a baktérium éppen a nyirokmirigyekben telepszik meg, ahol automatikusan immunválaszt vált ki. A B. burgdorferi azonban finom egyensúlyt talált, amely lehetővé teszi, hogy egyrészt kiváltsa, másrészt elkerülje az állat immunválaszát.

A betegség egyik jellegzetes tünete a nyirokmirigyek duzzanata, azt azonban korábban nem tudták, miért alakul ki, vagy hogyan befolyásolja a betegség menetét. A kutatók most kimutatták, hogy fertőzés esetén a baktériumok a kísérleti egerek nyirokmirigyeiben gyűltek fel, amire a szervezet a B-sejtek erőteljes, gyors akkumulációjával reagált.

A B-sejtek azonban annak ellenére, hogy létrehoztak antitesteket kifejezetten a B. burgdorferi baktériummal szemben, nem állítottak elő olyan germinális centrumokat, amelyek a rendkívül hatékony és hosszú távú antitest válaszokhoz szükségesek.

Úgy látszik tehát, hogy a B. burgdorferi baktérium gátolja az immunrendszer teljesen funkcionális válaszát, amely védelmet nyújthatna a fertőzés kiújulásával szemben. Ez magyarázza, miért fertőződhetnek ismétlődően a járványos területeken élő emberek.

(Medipress)

Cikkajánló

A Lyme-kór

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Lyme-kór
A Lyme-kór (Lyme-borreliosis) olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór kialakulásáért. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető.
A látótér vizsgálata
A látótér vizsgálata

Értelmezése és félreértelmezése.

A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.