• A balkezesek hajlamosabbak a migrénre

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mintha nem lenne különben is elég bajuk ebben a jobbkezesekre tervezett világban, egy korábban megjelent tanulmány szerint a balkezesek krónikus fejfájásra és immunbetegségekre való hajlama többszöröse annak, amit a jobbkezes társaiknál mértek.

    A The New York Times-ban megjelent cikkben mindezt egyfajta, a magzati agyfejlődés során kialakuló fejlődésbeli különbségnek tulajdonították, noha pontos magyarázattal nem támasztották alá ezt a teóriát.

    Hirdetések

    Tudjon meg Önmagáról többet!


    Most azonban számos tény azt látszik alátámasztani, hogy a " migrénes tanulmány" noha érdekes, sokkal inkább alapszik statisztikai adatokon, mint tényeken. Egy sokkal szélesebbkörű felmérés, melyet német tudósok publikáltak, 100 olyan beteget vizsgált, akik orvos által igazoltan migrénes fejfájástól szenvednek.

    Miután nem találtak bizonyítékot arra, hogy kapcsolat lenne a migrén és a bal-, illetve jobbkezesség között, további öt tanulmány adataival vetették össze saját eredményeiket. Ezek után sem találtak konkrét összefüggést, s ezt az általuk vizsgált tanulmányok is hangsúlyozták.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Számos tudós keresi a kapcsolatot a balkezesség, és a különböző immunbetegségekre való hajlam között. Noha még további kutatásokra van szükség, a szakemberek szerint a magzati fejlődés során esetlegesen jelentkező magas tesztoszteronszint lehet a felelős az összefüggésért. Ezt többek között azzal magyarázzák, hogy a balkezesség sokkal gyakoribb a férfiak körében.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

    A fej idegi eredetű fájdalmai - Betegségek és tüneteik

    Sokan vannak, akiknek mindennapjait keseríti meg a naponta jelentkező fejfájás. Az esetek döntő többségében nincs szervi eltérés a háttérben, ám a fej- és arcfájdalmak egy részét az érzőidegek kóros működése is okozhatja.

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA