• Balatoni fertőzések: az emberi hanyagságnak nincs párja!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az enterális fertőzések (pl. Salmonella, hepatitis A, Calici-vírus) kialakulásának mindig valamilyen emberi mulasztás, a nemtörődömség, a higiénia hiánya az egyik fő okozója. Mint arról már nálunk is olvashattak: néhány napja Calici-vírus miatt történt tömeges gyomor-bélrendszeri megbetegedés a balatonszárszói gyermektáborban, június végén pedig a balatonfüredi úszóversenyen lettek rosszul a résztvevők, köztük az olimpiai bajnok Risztov Éva.

    Kiváló a Balaton vízminősége – ez derül ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatójából. A hatóság a legutóbbi, a Tihany-Szántód térségében végzett mikrobiológiai vizsgálatokra hivatkozva közölte: semmilyen szennyeződésre utaló jelet nem mutattak ki, "az E. coli és az Enterococcus értéke továbbra is nulla".

    Június 21-én a balatonfüredi úszóverseny 656 úszójából 46-an rosszul lettek, később az Országos Környezetegészségügyi Intézetben elvégzett elemzések igazolták a humán Calici-vírus jelenlétét. Többen arra gyanakodtak, hogy a hajókból illegálisan leengedett szennyvíz került a vízbe. Az ÁNTSZ-nél már akkor is közölték: nem kell aggódni az egész Balatonra kiterjedő járvány miatt, az úszóverseny esetében lokális szennyeződésről volt szó.

    Hirdetések

    Dr. Juhász Ágnes, a Synlab Hungary kft. debreceni laboratóriumvezető főorvosa a WEBBeteg.hu kérdésére elmondta: a Calici-vírusnak nagyon kicsi az infektív dózisa, azaz kb. 10 ilyen vírus elegendő ahhoz, hogy megbetegedjünk. Egyébként rövid idő alatt elpusztul a vízben.

    Beteg ember ne menjen a strandra!

    A strandon a kijelölt illemhelyet használjuk, majd mossunk kezet.
    Beteg ember a strandokat ne látogassa.
    A hasmenéses tünetek elmúlását követően még 3 napig, de akár még egy hétig is fennállhat a fertőző képesség, így a strandot, a fürdőzést legalább ennyi ideig kerülni kell.
    A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés a Balaton térségében sem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik.
    A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül! (ÁNTSZ)

    Hasmenés, hányás

    A fekvőbeteg intézményekben, idős otthonokban gyakran felüti a fejét a Calici-vírus, éppen azért, mert nem megfelelően tudnak tisztálkodni a betegek, nagy a zsúfoltság, nem megfelelő a mellékhelyiségek higiéniája, nem elég hatékony a kézmosás.

    Más kérdés, mi a következménye. A legtöbb ilyen enterális fertőzés komolyabb következmények nélkül pár nap alatt lezajlik, hasmenést, hányást okozva. A legnagyobb figyelmet a kiszáradás elkerülésére kell fordítani, ezért kell pótolni az elektrolitokban gazdag folyadékot rendszeres ivással, vagy súlyosabb esetben infúzióval.

    A beteg széklet

    Valószínűleg az úszók közvetlen közelében, frissen került a Balatonba a fertőzést kiváltó kórokozó, azaz beteg ember által ürített széklet okozhatta a problémát. A fürdőzésre alkalmas élő vizekbe tömeges fekáliát felelőtlenség elhelyezni, üríteni, hiszen ez potenciális fertőzésforrást jelent.

    A megoldás az lett volna, hogy a hajón keletkező székletet – az előírásoknak megfelelően –, amikor kiérnek a partra, a mellékhelyiségbe vagy a külön erre a célra szolgáló ürítőbe helyezik el - mondta a főorvos.

    Biztosítani kell a szennyvíz ürítését!

    Megkerestük a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét. Dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos nevében és megbízásából Baranyainé Juhász Éva közegészségügyi osztályvezető válaszában elmondta: Minden kereskedelmi kikötőben biztosítani kell a szennyvíz kihajózási lehetőséget, akárcsak az egyéb hulladékok elhelyezését.

    Azt is megtudtuk, hogy míg pl. a hajó kikötőkben működő nyilvános WC-k esetében közegészségügyi-járványügyi szempontból az ÁNTSZ, addig a kémiai ürítők, vízi létesítmények esetében a Nemzeti Közlekedési Hivatal az engedélyező és ellenőrző hatóság.

    Minden adva van...

    A Balatonnál, a Bahart által üzemeltetett kikötőkben van rá lehetőség, hogy a hajósok kiürítsék a WC-tartályukat, ezeken a helyeken ugyanis ürítő helyek működnek, vagy ott az illemhelyiség, ahol egyszerűen le lehet húzni a tartály tartalmát, valamint mobil szivattyúval ellátott gépeket is használhatnak, ezt rá lehet csatlakoztatni a hajóra.

              

    A hajók és vitorláshajók nem a Balatonba ürítenek – olvasható a Balatoni Hajózási Zrt. közleményében.

    Meg kellene védeni a tavat!

    Mi mást is hallottunk, méghozzá az egyik katamarán tulajdonosától. Hiába van vegyszeres WC a vitorlás hajókon, ha felelőtlen a legénysége és nem azt használják, hanem a Balatont, ott is a vendégekhez közeli helyeket. „Mi úgy oldjuk meg, hogy külön erre a célra rendszeresített vödörbe ürítünk, majd ennek a tartalmát öntjük a tóba, de nem a part közelében, nem is oda, ahol úszkálnak a nyaralók. Erre külön figyelünk, és az lenne a jó, ha minden hajós körültekintőbb lenne. A mobil WC-vel az a gondom, hogy a hozzá adott különböző fertőtlenítő folyadékok, vegyszerek nem igazán tesznek jót a Balatonnak, illetve szerintem a tartályból kiürített szennyvíz végül valamilyen úton-módon úgy is visszakerül a tóba.”

    70 éve vitorláznak a tavon, de eddig nem nagyon lehetett hallani ilyen és ehhez hasonló anomáliákról. Tisztelni kellene a Balatont, mert az elvégzi a dolgát, tisztul, tisztít – tette hozzá a hajós.

    Minősítések a Balatonnál

    A strandok üzemeltetőinek kötelességük az önellenőrző vizsgálat! Ez a kijelölt fürdőhelyeken, így a Balaton körül is érvényes. A víz minőségét és a strandok higiénés állapotát az egészségügyi hatóság is folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi.

    A Balaton körül 136 strand van, az üdülési idényben mindegyiknél havonta vizsgálják a víz minőségét az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének (OKI) szakemberei. A legfrissebb, június 6–24. között végzett mérések szerint csak egyetlen helyszínen, a gyenesdiási játékstrandon bizonyult kifogásolható minőségűnek a víz – ez a kategória a legrosszabb a lehetséges négy közül.

    A következő szint a megfelelő minősítés, ebbe a kategóriába tizenkét strand került, amelyek öt kivétellel a Keszthelyi-öbölben találhatók. Az összes többi strand vagy kiváló minősítést kapott, és mind a nyolc balatonfüredi strandon is kiváló a víz a legújabb mérések szerint.

    (ÁNTSZ, MTI)

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA