• Halolajjal a magas koleszterinszint ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elhízással, magas vérnyomással, magas vérzsír illetve triglicerid szinttel, és magas vérnyomással járó metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára egy új tanulmány szerint a telített zsírokban szegény, összetett szénhidrátokban gazdag étrend halolajjal történő kibővítése lehet a megoldás.

    „Ha omega-3 zsírsavat adunk egy szénhidrátokban gazdag, zsírszegény étrendhez, megelőzhetjük a szénhidrátdús étrend a vérzsírokra vonatkozó hosszú távú, negatív hatását” – számolt be a Journal of Nutrition szaklap szeptemberi számában közzétett tanulmány vezetője, Dr. Jose Lopez-Miranda, a Cordobai Egyetem orvosprofesszora.

    Hirdetések

    Lopez-Miranda munkatársaival 117 metabolikus szindrómában szenvedő személyt vizsgált. Az alanyokat négy étrend valamelyikére fogták 12 hétig. Az egyik étrend zsírdús/telített zsírokban gazdag, a másik zsírdús/egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, a harmadik alacsony zsírtartalmú és összetett szénhidrátokban gazdag, a negyedik pedig alacsony zsírtartalmú és komplex szénhidrátokban gazdag, halolaj kiegészítővel bővítve. A négy étrend körülbelül ugyanannyi kalóriát tartalmazott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók étkezés előtt és után vérvizsgálattal ellenőrizték a vérzsírok szintjét. A kísérlet elején az összes résztvevő hasonló étkezés utáni vérzsír reakciókat adott. A három hónapos kutatás végén azonban a zsírdús/egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag illetve az alacsony zsírtartalmú és komplex szénhidrátokban gazdag, halolaj kiegészítővel kibővített étrenden élők jobb válaszokat adtak. A kutatók úgy vélik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak (ilyenek találhatók a halolajban is) hozzáadása segíthet visszaszorítani a zsírdús, komplex szénhidrátokban gazdag étrend hosszú távú negatív hatásait a triglicerid-szintre a metabolikus szindrómában szenvedők esetében.

    A kísérletben a résztvevők naponta 1,24 gramm (1-2 szabványos kapszulának megfelelő) halolajat kaptak. Tracy L. Nelson, a Colorado Állami Egyetem kutatója szerint a kísérlet azért is különleges, mert a résztvevők önállóan választották meg ételeiket a megadott paraméterek alapján, ahogyan a metabolikus szindrómában szenvedők a való életben is tanácsok szerint táplálkoznának, és csupán egy nagyon reális mennyiségű omega-3 zsírsav hozzáadásával, fogyás nélkül megváltoztathatták (étkezés utáni) triglicerid szintjüket.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterin szint mérése.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön. A sikeres gyógyulás érdekében a szakemberek feladata (lenne) a megfelelő tájékoztatás és támogatás biztosítása, valamint az utókövetés, míg a betegek feladata a lelkiismeretes és fokozott együttműködés.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    A hízás meglepő okai

    Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    A magas vérnyomás szövődményei

    A kezeletlen magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodását, az emlékezését és a tanulási képességét, valamint szellemi leépülés is gyakrabban alakul ki hipertóniás betegeknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.