Iszapömlés - Mégsem sugárveszélyes a vörösiszap?

MTI
megjelent:

Nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében - közölte a vörösiszapömlés kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

A szakemberek az iszapömlés által érintett településeken, Devecser és Kolontár területén dózisteljesítmény-méréseket végeztek, valamint iszapmintákat elemeztek laboratóriumban. Ezen vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy akut sugár-egészségügyi ártalommal nem kell számolni - írta közleményében az ÁNTSZ, hozzátéve: a vizsgálatok eredményéről tájékoztatták a kárelhárítás helyszíni irányítóit. A sugár-egészségügyi vizsgálatokra azért volt szükség, mert az vörösiszapban feldúsulhatnak bizonyos természetes előfordulású radioizotópok.

Négy halálos áldozata van

Négy halottja van az Ajka közelében történt hétfői iszapömlésnek, további hét embert még eltűntként keresnek. A timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja szakadt át hétfőn, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint eddig négyen haltak meg és 120-an megsebesültek az iszapömlés miatt. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Iszapömlés - Budapesten két kórházban ápolnak sérülteket

Budapesten két kórházban ápolnak olyan betegeket, akik a hétfői gátszakadás miatt bekövetkezett iszapömlés miatt szenvedtek vegyi égési sérüléseket az ajkai térségben. A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főigazgatója, Budaházy Emil keddi tájékoztatása szerint az intézménybe nyolc sérült érkezett, közülük egyet járóbetegként már elláttak, ő el is hagyta a kórházat. További hét embert tartanak bent könnyebb sérülésekkel. Az MTI úgy tudja, hogy a Honvédkórházban tíz sérültet ápolnak, közülük háromnak súlyos az állapota.

Halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a térségben

Általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el kedden a Marcal, a Rába és a Mosoni-Duna egyes szakaszaira az Ajka térségében bekövetkezett, vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófa miatt - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja az MTI-vel. A Marcal folyón a Rába-torkolatig, a Rábán a Marcaltól a Mosoni-Dunába való betorkollásig, a Mosoni-Dunán pedig a Dunába történő betorkollásig terjedő szakaszra rendelt el halászati és horgászati tilalmat a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága. A halászati tilalom visszavonásig érvényes.

Az MTA több vegyész és biológus tagja is a helyszínre indult

Az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés helyszínére indult kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több vegyész és biológus tagja, hogy megvizsgálják, miként lehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban semlegesíteni a szennyezőanyagot - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t. A szakemberek azt is vizsgálják, hogyan lehet az eredeti állapotot helyreállítani. Az udvarokban összegyűjtött anyag tárolására a későbbiekben a védekezésben részt vevő szervek konténereket biztosítanak. Az OKF felhívta a figyelmet arra, hogy a vörösiszappal szennyezett anyagokat csak védőkesztyűben, védőszemüvegben, gumicsizmában, zárt ruházatban, bő vízzel történő lemosással lehet tisztítani, vegyi anyagot nem szabad használni. Közölték továbbá, hogy ott, ahol a szolgáltató nem zárta el a vezetékes ivóvizet, a víz fogyasztható, a többi helyen palackozott vizet adnak és lajtos kocsiból is lehet ivóvízhez jutni.

Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap Devecseren

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az éjjel ugyanakkor a város több utcáját megtisztították, így a Devecseren az átmenő forgalom biztosítva van. Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket. A városvezető közlése szerint hétfő késő estig 80-90 embert szállítottak égési sérülésekkel mentőhelikopterrel és autóval kórházba.

A katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint 40 embert a helyszínen láttak el a mentők, 16 embert a győri, 19 embert az ajkai kórházban ápolnak másodfokú égési sérülésekkel. Hat embert súlyosnak minősített égési sérülésekkel a győri kórházban ápolnak. A sérülést a maró hatású vörösiszap okozta. Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés. A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba - mondta a szóvivő.

Devecser legtöbb utcája vörös színű, az árkokban hömpölyög az iszap, az utcákon katonai teherautók, ivóvizes tartálykocsik sorakoznak. A kordonokkal lezárt utak előtt láthatósági mellényt és arcmaszkot viselő rendőrök állnak. A kastélyparkban, a mélyebben fekvő szántóföldeken és utcákon méteres magasságban áll az iszap, a tűzoltók szivattyúzással próbálják átemelni a vöröses sártengert. A polgármester tájékoztatása szerint a városlakóknak nem kell védőmaszkot kiosztani, ugyanis - mint mondta – a szakemberek szerint a nehézfémet tartalmazó vörösiszap radioaktív sugárzása elenyésző. A város nagyobb részén nincs gáz- és áramszolgáltatás, illetve ivóvíz, a szakemberek a délelőtt folyamán azon dolgoznak, hogy a közműszolgáltatást a lehető leghamarabb visszaállítsák - mondta Toldi Tamás.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.