• Szürkehályog-műtétre 12 ezren várnak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mintegy 30 ezer beteg van betervezve valamilyen műtétre az elkövetkező hónapokra. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő. Megnéztük, hogy hol és mennyit kell várakozniuk a betegeknek.

    A szürkehályog-műtét a legtöbbször előforduló beavatkozás egyike, jelenleg közel 12 ezren várakoznak rá, átlagosan 89 napot - derül ki a központi várólista adataiból. A legtöbbet, 318 napot 254 beteg vár arra, hogy felhívják a gyöngyösi Bugát Pál Kórházból.

    Hirdetések

    Nem sokkal jobb a helyzet Sárospatakon, ahol 241 napot vár 2 páciens a szürke hályog miatti beavatkozásra. Szerencsések a ceglédi Toldy Ferenc Kórház betegei, szám szerint 9-en, akik néhány nap alatt sorra kerülnek. Dél-Dunántúlon, az Egészségügyi Ellátást Szervező és Működtető Nonprofit Közhasznú Kft.-nél csupán 1 nap a várakozási idő.

    Ezek a fő okok!
    Minden, mindennel összefügg. A várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg, így közvetlenül az operáló orvosok kapacitása, közvetve pedig az orvoshiány. Jelenleg 48 településen keresnek szakorvost. Függ még a lista hosszúsága a tárgyi feltételektől, a műtőhasználati korlátoktól, valamint a finanszírozási problémáktól.

    Az okok között található egy ritkán emlegetett sajátosság is: az állami rendszerben a páciensek 10-15 százaléka nem rendelkezik érvényes biztosítással, őket hitelben látják el, ha egyáltalán fizetnek a szolgáltatásért.

    (Forrás: Napi.hu, MNO)

    Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy időskori porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség. Erre a beültetésre átlagosan 338 napot vár összesen 5780 beteg, a legtöbbet (550 napot) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkevesebbet (13 napot) Szegeden. A várólista hosszúsága attól is függ, hogy az ortopédia vagy a traumatológia szakmához tartozik az eset.

    Érdekesen alakul éppen ebből a szempontból a csípőprotézis-műtét várólistája a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban: a traumatológia szakmánál 76 napot kell várni, az ortopédia szakma esetében azonban ennél jóval több, 423 nap múlva végzik el a műtétet, erre egyébként 450 beteg vár. Az átlagos várakozási idő 270 nap, jelenleg összesen közel 5 ezer várakozóval.

    Ortopédiai nagyműtétekre 322 nap az átlag, és 92 beteg vár jelenleg a sorára. Van, aki 470 napot, de a leghamarabbi időpont is 212 nap múlva esedékes a Szent János Kórházban.

    A kiterjesztett gerincműtét átlagosan közel egy év, azaz 352 nap alatt valósul meg, 47 beteg vár arra, hogy behívják. A maximum 560 nap (Pécsi Tudományegyetem ÁOK), a minimum pedig ennek a fele (Debreceni Egyetem, KK).

    Előjegyzett betegek

    A NEAK rendszere elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján kéri az operáció későbbi elvégzését. Ezen a listán jelenleg mintegy 4 ezren vannak, például a szürkehályog-műtét esetében 2828 beteg.

    Korábban Várólista mustra 2016: megyénként és intézményenként is hatalmas lehet az eltérés

    WEBBetegForrás: WEBBeteg, T. A., újságíró
    NEAK

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ tovább bővíti kapacitásait

    További beruházásokat, új kórházi tömb felépítését tervezi az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) főigazgatója, aki a sportegészségügyi kapacitás fejlesztésében is komoly lehetőséget lát.

    Milyen egészségügyi ellátást vehet igénybe méltányossági alapon?

    Lehetőség van arra, hogy a NEAK méltányosságból átvállalja az orvosi ellátásért fizetendő térítési díjat vagy annak egy részét. Mikor, kinek, miként jár? A WEBBeteg.hu utánajárt.

    Növekvő diagnosztikai igények, hiányos egészségügyi ismeretek

    A képalkotó technológiák robbanásszerű fejlődése fokozott elvárásokat támaszt a radiológiai ellátás iránt, mind a különböző orvos-szakmák, mind a betegek részéről. A hazai eszközpark közelmúltbeli jelentős megújítása ellenére a közfinanszírozott ellátásban még mindig többhónapos várólistákkal kénytelenek szembesülni a betegek. Az Affidea Diagnoscan felmérései szerint egyre nagyobb kereslet mutatkozik a magánegészségügyi szolgáltatások iránt.

    Kórházszövetség: másik intézménybe is átjelentkezhetnek a betegek várólistás műtétekre

    Ha egy műtéti várólistára felvett beteget egy kórház nem tud megoperálni az idén, akkor a beteg másik intézményt is választhat, ahol hamarabb sorra kerülhet - közölte a Magyar Kórházszövetség kedden az MTI-vel.

    Hosszú sorok a rendelőkben - Milyen lehetőségeink vannak?

    Egy MR vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb várólistákkal kell számolnunk, ha egy gyógyító beavatkozásra kerül a sor. Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az OEP által kezelt központi várólistán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.