• Szürkehályog-műtétre 12 ezren várnak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mintegy 30 ezer beteg van betervezve valamilyen műtétre az elkövetkező hónapokra. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő. Megnéztük, hogy hol és mennyit kell várakozniuk a betegeknek.

    A szürkehályog-műtét a legtöbbször előforduló beavatkozás egyike, jelenleg közel 12 ezren várakoznak rá, átlagosan 89 napot - derül ki a központi várólista adataiból. A legtöbbet, 318 napot 254 beteg vár arra, hogy felhívják a gyöngyösi Bugát Pál Kórházból.

    Hirdetések

    Nem sokkal jobb a helyzet Sárospatakon, ahol 241 napot vár 2 páciens a szürke hályog miatti beavatkozásra. Szerencsések a ceglédi Toldy Ferenc Kórház betegei, szám szerint 9-en, akik néhány nap alatt sorra kerülnek. Dél-Dunántúlon, az Egészségügyi Ellátást Szervező és Működtető Nonprofit Közhasznú Kft.-nél csupán 1 nap a várakozási idő.

    Ezek a fő okok!
    Minden, mindennel összefügg. A várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg, így közvetlenül az operáló orvosok kapacitása, közvetve pedig az orvoshiány. Jelenleg 48 településen keresnek szakorvost. Függ még a lista hosszúsága a tárgyi feltételektől, a műtőhasználati korlátoktól, valamint a finanszírozási problémáktól.

    Az okok között található egy ritkán emlegetett sajátosság is: az állami rendszerben a páciensek 10-15 százaléka nem rendelkezik érvényes biztosítással, őket hitelben látják el, ha egyáltalán fizetnek a szolgáltatásért.

    (Forrás: Napi.hu, MNO)

    Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy időskori porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség. Erre a beültetésre átlagosan 338 napot vár összesen 5780 beteg, a legtöbbet (550 napot) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkevesebbet (13 napot) Szegeden. A várólista hosszúsága attól is függ, hogy az ortopédia vagy a traumatológia szakmához tartozik az eset.

    Érdekesen alakul éppen ebből a szempontból a csípőprotézis-műtét várólistája a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban: a traumatológia szakmánál 76 napot kell várni, az ortopédia szakma esetében azonban ennél jóval több, 423 nap múlva végzik el a műtétet, erre egyébként 450 beteg vár. Az átlagos várakozási idő 270 nap, jelenleg összesen közel 5 ezer várakozóval.

    Ortopédiai nagyműtétekre 322 nap az átlag, és 92 beteg vár jelenleg a sorára. Van, aki 470 napot, de a leghamarabbi időpont is 212 nap múlva esedékes a Szent János Kórházban.

    A kiterjesztett gerincműtét átlagosan közel egy év, azaz 352 nap alatt valósul meg, 47 beteg vár arra, hogy behívják. A maximum 560 nap (Pécsi Tudományegyetem ÁOK), a minimum pedig ennek a fele (Debreceni Egyetem, KK).

    Előjegyzett betegek

    A NEAK rendszere elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján kéri az operáció későbbi elvégzését. Ezen a listán jelenleg mintegy 4 ezren vannak, például a szürkehályog-műtét esetében 2828 beteg.

    Korábban Várólista mustra 2016: megyénként és intézményenként is hatalmas lehet az eltérés

    WEBBetegForrás: WEBBeteg, T. A., újságíró
    NEAK

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatarák vizsgálata

    Dr. Kónya Judit

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg. Ezekre számíthat!

    Egészségügyi alkalmasság

    WEBBeteg összeállítás

    2018-ban jelentősen változnak a jogosítvány megszerzési és meghosszabbítási feltételei.

    Hosszú sorok a rendelőkben - Milyen...

    Egy MR vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb...

    Dühítő várólisták: a korlátozás áll...

    Jobb esetben hónapokig, de gyakran fél évig is várni kell arra, hogy szakorvos elé kerüljön az ember. Mielőtt boncolgatnánk az okokat...

    Milyen egészségügyi ellátást vehet...

    Lehetőség van arra, hogy a NEAK méltányosságból átvállalja az orvosi ellátásért fizetendő térítési díjat vagy annak egy részét....

    A térdprotézis- és a...

    A friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a térdprotézis esetében 406 nap az átlag. A Nemzeti...

    Várólista mustra: megyénként és...

    359 nap, ha csípőprotézist, 443 nap, ha térdprotézist szeretne a beteg. Ennyit kell átlagosan várni a hazai kórházakban ezekre a...

    Demenciabarát Mosonmagyaróvár: ha tudjuk...

    Hiány van ma Magyarországon a demenciával kapcsolatos tudásból, a hasznos, hétköznapi információkból. Mosonmagyaróvár élen jár egy...

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most...

    Tavasztól nyárig a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.