Visszatérő fájdalom is okozhatja a szexuális aktivitás csökkenését

Medipress
megjelent:

Visszatérő fájdalmak hatására csökken a szexuális aktivitás, derül ki több kutatásból. Minél nagyobbak ezek a fájdalmak, annál kifejezettebb ez a csökkenés.

Két dél-koreai kutató, Yoon és Yoon olyan kérdőívet állított össze, amelynek segítségével egy kereszmetszeti felmérés révén összehasonlíthatta, hogy a fájdalom illetve annak hiánya összefügg-e a szexuális élet minőségével.

Speciális hólyaghurutban szenvedő egyéneket választottak kísérleteik alanyául: a fájdalmas hólyag-szindróma olyan betegségcsoport, melynek tünete a parancsoló jellegű vizelési inger, amely kínzó gyakorisággal vagy krónikus hólyagtáji fájdalommal jár, ugyanakkor a vizelet baktériumtenyésztése negatív eredményt ad. 87 ilyen betegségben szenvedő pácienst kérdeztek, menopauzában 39 volt közüllük. A páciensek átlagéletkora 51 év volt. A diganózis felállításakor 63-147 napja szenvedtek a betegségek tüneteitől. Miután ez még nem egy túl hosszú idő, valamennyi betegnek aktív volt a szexuális élete.

Kapcsolatot találtak a nők átlagéletkora és a nemi szervek ismeretlen eredetű fájdalma között.(vulvodinia). Fordított arányosság volt az életkor és a fájdalmas nemi élet (szakszóval dyspareunia) között. A vulvodinia súlyosabb volt a menopauzában lévő hölgyek esetében, mint a még menstruáló társaik között, ellenben a dyspareunia tünetei kevésbé voltak súlyosak a menopauzában lévő korosztályban. A gátolt vagy nehezített szexuális élet és a dyspareunia arányban állt a vulvodiniával, ahogy azt a kutatók várták.

A nők 38,5 százalékának nem voltak közösülési nehézségei, 33,8 százalékuknak pedig nem járt fájdalommal a közösülés. A páciensek 40 százalékának volt a szexuális aktus közben vizelettartási nehézsége is. Minél súlyosabbak voltak a betegség tünetei, annál nagyobb gond volt a szexuális élettel is. Jelen kísérlet hozzájárul ahhoz a gazdag irodalomhoz, amely ezen betegségek szexuális életre gyakorolt negatív hatásait igazolja.

(Medipress)

Cikkajánló

HPV elleni védőoltás
HPV elleni védőoltás

Beadatása széles körben javasolt.

A HPV fertőzés tünetei
A HPV fertőzés tünetei

Mi a HPV? Hogyan terjed?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.