• Mennyire egészségesek a konzerv ételek?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?

        Ma már szinte minden élelmiszer konzerválható.  Vegyük például a rénszarvas pástétomot, a currys csirkét és a félkész konzervételeket.

        Hirdetések

        A rengeteg rendelkezésre álló lehetőség mellett vajon, hogyan tudja eldönteni, bízhat-e abban, amit eszik? És ami még fontosabb, mennyire egészségesek a konzerv élelmiszerek?

        Hogyan működik a konzerválás?

        Ahhoz, hogy megértse, egészségesek-e vagy sem a konzerv élelmiszerek, először meg kell értenie a konzerválási eljárást. A konzerválás egy olyan módszer, mely célja, hogy hosszú távra megőrizze az élelmiszert légmentesen záródó edényben. 

        A kolbászmérgezés (botulizmus)

        A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerű házi disznóvágásokkal. A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék, a botulotoxin egy grammjának milliomod része is halálos lehet az emberre.

        A kolbászmérgezés (botulizmus)

        Mivel az élelmiszer légmentesen zárt, kémiai tartósítószerek csak ritkán szükségesek.  Ehelyett különböző módszereket alkalmaznak, hogy megakadályozzák a romlását,  például melegítést, fagyasztást vagy szárítást. 

        Általában az alacsony savtartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a tenger gyümölcsei és a hús magas hőmérsékleten  történő sterilizálást igényelnek, mely  elpusztítja a káros baktériumokat.  Ilyen hőmérsékletet csak  gőznyomás használata által lehet elérni. 

        Magas savtartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök vagy savanyúság, biztonságosan forrásban lévő vízfürdővel konzerválhatóak, mert az élelmiszerek savtartalma további védelmet nyújt a baktériumok ellen.

        Mindez nagyszerű, de aligha ad választ a kérdésünkre, hogy a konzerv élelmiszerek fogyasztása egészséges-e.

        Soha ne egyen az olyan konzervből, amely:

        • szivárog 
        • a fedele domború 
        • horpadt
        • repedt 
        • elszíneződött 
        • rossz szagokat áraszt

        Igen

        A konzervipar  olcsó és kényelmes lehetőséget nyújt az  élelmiszerek hosszú távú tárolására. 

        Mivel a konzerv élelmiszerek tömegtermékek, gyakran olcsóbbak, mint a friss. 

        Ráadásul a konzerv élelmiszerek  biztonságosan tárolhatók több  évig is.

        A magas savtartalmú ételek, mint a paradicsom és a gyümölcsök legfeljebb 18 hónapig, míg az alacsony savtartalmú húsok és zöldségek kettőtől öt évig tárolhatók. 

        Ahhoz, hogy biztonsággal fogyaszthassa őket, hűvös, tiszta és száraz helyen kell tárolni, és soha nem a  tűzhely felett, a mosogató alatt vagy nedves garázsban,  pincében.

        Nem

        A konzerv élelmiszerek baktériumot tartalmazhatnak.

        Szerencsére a konzerválási eljárás során termelt hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

        Sajnos azonban ha a konzerv épsége veszélybe kerül valamilyen módon,  a szennyeződés még mindig lehetséges.

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; Foxnews
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Túlzott izzadás

        Dr. Bodnár Edina

        Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

        Verejtékmirigy-gyulladás

        Cs. K., fordító

        A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

        Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei

        Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a hasmenést okozó kórképektől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az úgynevezett endotoxinok (vagyis mérgező anyagcsere-termékek) okozta következményekről. A panaszokat romlott, fertőzött élelmiszer okozza.

        Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

        A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

        A mai technológiával akár biominőségű is lehet egy konzerv!

        Régi beidegződés, hogy a konzerv étel nem egészséges, hiszen a modern innovációk a konzervipart is megújították. A gyors és kíméletes vákuum eljárással a zöldség a földekről akár néhány óra alatt a dobozba kerülhet, és így tartósítószer-mentesen is megőrzi a frissességét.

        A kolbászmérgezés (botulizmus)

        A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elő Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végződhet. Megéri odafigyelni a disznóvágás higiénés szabályaira.

        Mennyi nátriumot fogyasszunk? - Egészségügyi kockázatok

        A túl sok nátriumfogyasztás következtében, számos komoly betegség kialakulásának kockázata is megnő, ezért mindenkinek érdemes tudnia, hogyan juttat a szervezetébe öntudatlanul sokkal több nátriumot, mint kellene.

        Botox: szépítőszer és gyógyszer a mérgező kolbászból

        A baktérium termelte mérgező fehérje évente sok millió hölgy és úr homlokát teszi kisimulttá, de az ideggyógyászok egyelőre sok országban még nem kaptak engedélyt gyógyító célú használatára.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA