Whisky vagy vodka? Melyik kínoz meg jobban másnap?

MTI
megjelent:

95 önkéntessel végeztek kísérletet amerikai kutatók, melyből kiderült, hogy melyik ital keseríti meg jobban a tivornya utáni napot.

Immáron tudományosan bizonyított tény, hogy a Bourbon rosszabb másnaposságot okoz, mint a vodka. Az 58 nő és 37 férfi önkéntes beszámolói alapján készítette tanulmányát a Damaris Rohsenow által vezetett kutatócsoport, amely eredményeiről az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban számolt be.

A providence-i Brown Egyetem kutatói szerint a whiskyelőállítás során keletkezett melléktermékek, például a tanninok, az aceton és a furfurál okolhatók a fokozottabban fájó fejekért. A whisky ugyanis 37-szer annyi mellékterméket tartalmaz, mint a vodka.

A whiskykedvelők vigaszául szolgáljon, hogy a két nedű élvezőinek másnap reggel ugyanolyan rossz volt a reagálóképessége, koncentrációja és teljesítőképességük többi mutatója. Az alvászavarok is megegyeztek. A kijózanodott résztvevők azonban nem érezték bizonytalanabbnak magukat például a vezetésnél - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Számos szakmában azonban attól függ a biztonság, hogy a foglalkoztatottak milyen sokáig képesek kitartóan figyelni feladataikra. Ezt a figyelem pedig még akkor sem az igazi, amikor az alkohol már elhagyta a szervezetet.

(MTI)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.