• Az újszülött pacemakere nagyobb, mint a teste - Fotóval

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világon először egy apró csecsemő, a mindössze 451 grammos Taylor Gardner olyan pacemakert kapott, amely nagyobb, mint maga az újszülött.

    Az Ausztráliában, 26 hétre született kislány szíve néhány órával a születése után kezdte felmondani szolgálatot, mely a sebészeket egy eddig még sosem alkalmazott eljárásra késztette.
    A Monash Medical Centre szívsebész csapata egy pacemakert helyezett el a kis szívre, mely megmentette a kislány életét, s a későbbiekben majd egy hagyományos készülékre cserélhető.

    Hirdetések

    Néhány órával születése után Taylor szívverése drasztikusan lelassult, az újszülötteknél normális 150 helyett, mindössze 40-50-et vert percenként.

    Nagyobb a pacemaker, mint a csecsemő

    Ennek oka a még a méhen belül kialakult teljes szívblokk, melyet már a 19. héten észleltek. A betegség igen ritka, mindössze 200 000-ből egy újszülöttnél tapasztalható.

    Noha nagyon kevés koraszülött kapott már külső pacemakert, egyikük sem volt 750 grammnál kisebb.

    Most először törtét, hogy egy fél kilónál kisebb újszülött életét így mentették meg. 

    A műtétet végző orvoscsapat vezetője, Dr. Alex Veldman szerint a beavatkozás azért is volt nehéz, mert a kislány szíve kisebb, mint egy fél cseresznye, így sokkal nagyobb a szív sérülésének kockázata a beavatkozás során. 

    Küzdő típus

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Öt nappal a csodaszámba menő operáció után Taylor bele perforált, ezért újabb életmentő műtétre volt szüksége. Dr. Veldman szerint, most, hogy túlélte élete első hetét, a legnagyobb veszélyen túl van.

    A gyermek édesanyja így nyilatkozott: „Szívszorító látvány volt, de akartam, hogy életben maradjon, hiszen ő a 11. terhességem, és csak egyetlen gyermekem van. Igazi kis küzdő, maga a csoda!”

    A létező legkisebb, belső pacemakerhez Taylornak 1.5-2 kg-osra kell nőni az elkövetkezendő 3 hónapban ahhoz, hogy az beültetésre kerülhessen és  elhagyhassa az újszülött intenzív osztályt.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Foxnews)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Megmentheti egy koraszülött életét az anyatej

    Egy koraszülöttnél életbe vágó lehet, hogy anyatejjel táplálják-e, az anya számára pedig a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon a kisbaba egészséges fejlődéséhez - egyebek mellett ez hangzott el a Szoptatásért Magyar Egyesület által szervezett hétvégi debreceni konferencián, melynek fő témája a speciális igényű csecsemők szoptatása volt.

    Több mint TestŐr előzetes

    Anamé koraszülöttként csípőficammal született. 20 évesen kerekes székbe került. Majdnem elvesztette látását és autoimmun beteg lett. Nem adta fel, saját maga kísérletezte ki speciális terápiáját. Ma már gyógyultnak mondja magát, módszerével másokon segít.

    Képességfejlesztés a mozgás által

    A koraszülött gyerekeknél időnként előfordul, hogy később a mozgásfejlődésben kisebb zavar jelentkezik. Ezek a gyerekek egészségesek, csak a mozgáskoordinációjuk nem annyira fejlett. Ha időben szakemberhez fordul a szülő és összetett mozgásképzéssel fejlesztve lesz a gyerek, a kezdeti hátrányokat behozva nem jelent majd a gyerek számára az iskolai szint teljesítése gondot.

    A Honvédkórházban is családbarát osztályon látják el a PICi babákat

    A koraszülött babák gyógyulását segíti, és a családnak is fontos minden együtt töltött perc. A nagyon apró és esetleg még fejletlen babáknak is állandó törődésre, szüleik folyamatos jelenlétére van szüksége ahhoz, hogy gyarapodni, gyógyulni tudjanak.

    Eredményesen csökkentik a gyermekhalandóságot a kórházi fejlesztések

    Töredékére csökkent Magyarországon a gyermekhalandóság az elmúlt évtizedekben, míg 1990-ben ezer élve születésre vetítve 17 eset volt, tavaly ez a harmadára, 5-re csökkent - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence hozzátette: ez az érték megfelel az európai átlagnak, amely a világon a legalacsonyabbak között van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA