Az újszülött pacemakere nagyobb, mint a teste

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A világon először egy apró csecsemő, a mindössze 451 grammos Taylor Gardner olyan pacemakert kapott, amely nagyobb, mint maga az újszülött.

Az Ausztráliában, 26 hétre született kislány szíve néhány órával a születése után kezdte felmondani szolgálatot, mely a sebészeket egy eddig még sosem alkalmazott eljárásra késztette.

A Monash Medical Centre szívsebész csapata egy pacemakert helyezett el a kis szívre, mely megmentette a kislány életét, s a későbbiekben majd egy hagyományos készülékre cserélhető.

Néhány órával születése után Taylor szívverése drasztikusan lelassult, az újszülötteknél normális 150 helyett, mindössze 40-50-et vert percenként. Ennek oka a még a méhen belül kialakult teljes szívblokk, melyet már a 19. héten észleltek. A betegség igen ritka, mindössze 200 000-ből egy újszülöttnél tapasztalható.

Noha nagyon kevés koraszülött kapott már külső pacemakert, egyikük sem volt 750 grammnál kisebb. Most először törtét, hogy egy fél kilónál kisebb újszülött életét így mentették meg.

A műtétet végző orvoscsapat vezetője, Dr. Alex Veldman szerint a beavatkozás azért is volt nehéz, mert a kislány szíve kisebb, mint egy fél cseresznye, így sokkal nagyobb a szív sérülésének kockázata a beavatkozás során.

Küzdő típus

Öt nappal a csodaszámba menő operáció után Taylor bele perforált, ezért újabb életmentő műtétre volt szüksége. Dr. Veldman szerint, most, hogy túlélte élete első hetét, a legnagyobb veszélyen túl van.

A gyermek édesanyja így nyilatkozott: „Szívszorító látvány volt, de akartam, hogy életben maradjon, hiszen ő a 11. terhességem, és csak egyetlen gyermekem van. Igazi kis küzdő, maga a csoda!”

A létező legkisebb, belső pacemakerhez Taylornak 1.5-2 kg-osra kell nőni az elkövetkezendő 3 hónapban ahhoz, hogy az beültetésre kerülhessen és elhagyhassa az újszülött intenzív osztályt.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Foxnews)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.