Fogzás - A tejfogak előtörése

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, aktualizálta Dr. Vas Felícia Emese - WEBBeteg
frissítve:

A fogzás (szorosabb értelemben a 20 tejfog előbújása) általában 6-10 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli. Jó tudni, hogy többféle módszer is van fájdalmuk enyhítésére.

Mikor, milyen fogacskák megjelenésével számolhatunk?

Egy kisgyermek fejlődése során az egyik legfontosabb esemény amikor elkezdenek kibújni a tejfogak. A szülők minden nap figyelik, hogy mikor bukkan már elő egy újabb fogacska.

Nincs általános szabály, a tejfogak kibújása egyéni variációkat mutat. A gyermekek között fél éves eltérések is lehetnek, sőt ritkán az is előfordul, hogy a baba már kibújt fogakkal születik.

Először az alsó állcsont két középső metszőfoga (jobb és bal oldali) az első előtörő fogak, általában a 6-10 hónapos kor között. Őket követik a felső állcsont középső metszői. Ezt követik az oldalsó metszők, az első őrlőfogak, a szemfogak és a második őrlőfogak előtörései. Nagyon nehéz megmondani, hogy mennyi időt vesz igénybe míg a tejfog “teljes nagyságában” kibújik, ez ugyancsak nagyon egyéni variációkat mutat, de 2,5-3 éves korra általában az összes fog előtör.

A tejfogak előtörésének sorrendje és ideje

Tejfogak előtörésének ideje (fogzás) fogankéntIdőrendben:

6-10 hónap: 2 alsó középső metszőfog;

8-12 hónap: 2 felső középső metszőfog;

9-13 hónap: 2 felső oldalsó metszőfog;

10-16 hónap: 2 alsó oldalsó metszőfog;

13-19 hónap: 4 első tejőrlőfog;

16-23 hónap: 4 szemfog;

23-33 hónap: 4 második tejőrlőfog.

Általánosságban elmondható még, hogy az alsó metszők előbb jönnek, mint a felsők; párosával törnek elő a fogak, jobb és bal oldalon egy időben; lányoknál pedig hamarabb kezdődik a fogzás (mint annyi minden más is).

Milyen tünetekkel járhat a fogzás?

Az addig mosolygós, kiegyensúlyozott baba síróssá, nyűgössé, étvágytalanná válik, nyála folyik. A nyáladzás oka, hogy a fog az előbújása során nyomja a felette lévő ínyt, így az vörös, duzzadt, gyulladt lehet, ami fájdalommal is járhat. A fogcsírák növekedése viszkető érzést kelt, ezért minden keze ügyébe kerülő tárgyat megrág. Kevésbé ismert tény, hogy a fogak előtörését megelőzően is megjelenhet a fájdalom, hiszen az íny mélyebb rétegeiben már “elindult” a folyamat. A jó hír, hogy ez általában addig tart míg át nem töri az ínyt, ezt követően enyhülnek a panaszok.

Éjszaka több alkalommal felébred a csecsemő, akár 8-10 alkalommal is. A kicsi széklete meglazulhat a fogzás időszaka alatt, és a különböző fertőzéseket ilyenkor hajlamosabbak elkapni. Gyakran hőemelkedés is felléphet a fogzás időszakában, de a láz (különösen, ha más panaszok, pl. orrfolyás is kapcsolódik hozzá) már fertőzésről tanúskodik - sajnos ez utóbbit sok szülő tévesen a fogzáshoz kapcsolja.

Amennyiben bármilyen szokatlan folyamatot, tünetet, elváltozást lát gyermeke fogzásával kapcsolatban, keresse fel gyermeke fogorvosát mihamarabb.

Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat?

Érdemes ilyenkor beszerezni pár nyálkendőt, amit könnyen cserélhetünk, így nem nedvesedik át a baba ruhája.

Egyre több helyen kapható, így egyre gyakrabban alkalmazzák a különböző rágókákat, melyet le lehet hűteni, így még kellemesebbé téve a panaszokat. Hűtött, tisztított alma- vagy répadarabot is adhatunk a kicsi kezébe és annak a rágcsálása enyhítheti a tüneteket. Természetesen ilyenkor mindig fontos, hogy ott legyünk a baba mellett, nehogy félrenyeljen. Legyünk türelmesek a picivel, vigyük el sokat sétálni, játszunk vele, tereljük el a figyelmét.

A helyileg alkalmazott készítmények lehetnek hűsítő és/vagy érzéstelenítő gélek. Míg a hűsítő gélek általában csak valamilyen gyógynövény tartalmúak, addig a kimondottan érzéstelenítő gélek összetevői között már különféle érzéstelenítőket is lehet találni. Ha a kicsi nagyon nyűgös, egy-egy esetben adhatunk neki fájdalomcsillapító kúpot vagy szirupot.

Az első gyermekes szülők sokszor megriadnak a tünetektől, vagy nem tudják hogyan segítsenek gyermeküknek átvészelni ezt az időszakot. Való igaz, hogy sok türelmet igényel ez a szülőtől, hiszen olyan nehéz látni gyermekünket ebben a helyzetben.

Az 5 leggyakoribb kérdés, amikor jön a baba foga
Az első fogak előbújásakor számos kérdés felmerülhet a szülőkben. Mikor indul meg a folyamat? Normális, ha hőemelkedés vagy hasmenés kíséri? Mit lehet tenni a fájdalom enyhítése érdekében? Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol kérdéseiből. Az 5 leggyakoribb kérdés, amikor jön a baba foga

A fogápolás az első tejfogakkal kezdődik

Gyermekünk minél több tejet, tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget és húst fogyasszon, és mindezeket olyan állapotban, amely rágásra késztet. Kerüljük a pépes, ragacsos ételeket, amelyek nem igényelnek rágást.

A fogak fogkefével való tisztítását az első fogacska megjelenésével el kell kezdeni. Eleinte ne használjunk fogkrémet, csupán ha kibújt már néhány fog. Észre fogjuk venni, hogy kisgyermekünk rendkívül fogja élvezni, hogy a kezébe adjuk az ő saját fogkeféjét és engedjük, hogy ő is megmossa a fogacskáit. Ahogy nő a gyermek, egyre ügyesebbé válik, dícsérjük meg őt gyakran. A helyes fogmosási technika elsajátítása nem megy egyik napról a másikra, legyünk kitartóak, hisz hosszú időt is igénybe vehet. Az esti fogmosást soha ne hagyjuk ki, mivel éjszaka csökken a nyáltermelés, ezáltal a nyál nem tudja kifejteni lemosó, tisztító hatását.

A gyermekfogkrémek fluoridtartalma lényegesen kisebb, mint a felnőtt fogkrémeké, ezért nem baj, ha gyermekünk egyszer-egyszer lenyeli a fogkrémet (hiszen ízlik neki, és nem tudja még kiköpni). Fontos, hogy nem szabad felnőtt fogkrémmel fogat mosniuk, mivel az abban levő fluorid koncentráció túl magas számukra.

Ez is érdekelheti A tejfogak tisztításáról részletesen

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvosDr. Vas Felícia Emese gyermekgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos
Aktualizálta (2022): Dr. Vas Felícia Emese gyermekorvos

Felhasznált irodalom:

(1) Teeth Eruption Timetable. Cleveland Clinic.
(2) Baby Teeth. American Dental Association.
(3) Teething & Tooth Care. HealthyChildren.org
(4) Baby teething symptoms. National Health Service
(5) Sood S, Sood M. Teething: myths and facts. J Clin Pediatr Dent. 2010 Fall;35(1):9-13. doi: 10.17796/jcpd.35.1.u146773636772101.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, Dr. Veress Dóra
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.