Az internetfüggőség betegség lesz Kínában

Független Hírügynökség
megjelent:

Kína szenvedélybetegségnek készül minősíteni az internetfüggőséget, adta hírül hétfőn a China Daily című angol nyelvű kínai állami napilap. Az egészségügy-minisztériumban már készül erről egy diagnosztikai kézikönyv, amelyet jövőre adnának ki. A lap ezt olyan pszichológusokra hivatkozva írta, akik részt vesznek a könyv írásában.

A kézikönyv ahhoz hasonló betegségnek minősíteni az internetfüggőséget, mint az alkoholizmus vagy a játékfüggőség. Ha a kézikönyv megjelenik, akkor Kína lesz a világ első országa, amely betegségnek minősíti a netfüggőséget.

Kínában van a világ legnagyobb internetes közössége. Hivatalos adatok szerint 253 millió a száma, és gyorsan növekszik, ahogy a lakossági jövedelmek gyarapodásával összhangban egyre jobban terjed a számítógép-használat.

Augusztusban egy vezető kínai parlamenti képviselő kijelentette hogy a 18 éven aluli internetezők körülbelül 10 százaléka függő. Az InterActiveCorp internetkutató-intézet nemrég végzett kérdőíves felmérése szerint a kínai fiatalok 42 százaléka mondja magát netfüggőnek. Az Egyesült Államokban ugyanez az arány csak 18 százalék.

A pekingi kormány különböző módszerekkel próbálja szabályozni a virágzó internetes játékpiacot, hogy féken tartsa a tizenévesek nethasználatát. Az internetes játékgyártókat például 2006-ban kötelezték arra, hogy a játékosoktól megköveteljék az igazi nevüket és személyi azonosító számukat.

Játékszenvedély és internetfüggőség

Korunk társadalma olyan élettér, amelyben az addiktív viselkedés új kategóriái születtek meg, pl. munkakényszer, TV-, SMS- és Internet-függőség formájában. Ezek a modern addikciók magukon viselik a klasszikus addikció minden jellemzőjét.

Az újabb szenvedélybetegségek veszélye éppen abban rejlik, hogy többségük társadalmilag elfogadott eszköz, amiket mindannyian használunk, így nem, vagy csak jóval nehezebben tűnik fel, ha környezetünkben valaki ezektől függővé válik. Emiatt az irányukban megnyilvánuló társadalmi tolerancia felülmúlja az egyéb addikciókét, sem a beteg, sem a környezet nem tekinti az ilyen viselkedésformát problémásnak. Minden a játékszenvedélyről és az internetfüggőségről.>>>

(FH)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.