• A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamolhatóanyag-tartalmú készítményt.

    Az OGYÉI főigazgatójának, dr. Pozsgay Csillának a tájékoztatása szerint ezen készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszünteti az alábbi gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását:

    COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz

    COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ por belsőleges oldathoz

    COLDREX MAXGRIP citrom ízű por belsőleges oldathoz

    GRIPPOSTAD HOT DRINK 600 mg por belsőleges oldathoz

    LOLIGRIP 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz

    NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek

    RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg echinacea-csipkebogyó ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg cseresznye ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMOPLUS por belsőleges oldathoz

    WICK TRIACTIN citrom ízű por belsőleges oldathoz

    Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

    Hirdetések

    Mit kell tudni ezekről a készítményekről?

    A paracetamolhatóanyag-tartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

    Egyidejűleg szedett gyógyszerek, bizonyos kísérőbetegségek növelhetik a paracetamol alkalmazásának kockázatát.

    A paracetamol hatóanyagot tartalmazó készítmények alkalmazása esetén fontos tudni:

    • Ha májműködési zavar (pl. májgyulladás, Gilbert-szindróma), súlyos vesekárosodás áll fenn, vagy rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, akkor a paracetamoltartalmú készítmények szedésének megkezdése előtt beszéljen a gyógyszerésszel vagy az orvossal.
    • Paracetamoltartalmú gyógyszert 3 napnál hosszabb időn túl csak orvosi vagy fogorvosi javaslatra szabad szedni. Ha a tünetek 3 napnál tovább is fennállnak, forduljon orvoshoz.
    • Ellenőrizze házi patikáját: a többféle márkanéven vásárolt/kiváltott paracetamoltartalmú gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, aki tájékoztatni fogja Önt a megfelelő adagolásról.

    Számolni kell!

    Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni – többféle hatóanyagot tartalmazó –, ún. kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka – állítja az OGYÉI főigazgatója, – hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal.

    Fontos, hogy a túladagolás és ebből adódóan egy esetleges májkárosodás megelőzése érdekében a betegek tisztában legyenek a paracetamoltartalmú készítmények megfelelő adagolásával.

    3 hónapos kor feletti csecsemők – 12 éves gyermekek:

    A fent említett korosztály részére 10-15 mg-nak megfelelő adag adható testtömeg kilogrammonként. Azaz, ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10x10-15, azaz 100-150 mg-nyi gyógyszert adhatunk csak neki. Figyelem: 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható! Fontos tudni, hogy 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak orvosi javaslat esetén kaphatnak paracetamoltartalmú készítményt.

    12-18 év közötti serdülők:

    Ajánlott egyszeri adag: 500 mg paracetamol, melyből 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható.

    Napi maximális adag: 2000 mg

    Felnőttek:

    Ajánlott egyszeri adag: 500-1000 mg paracetamol, 4-6 óránként.

    Napi maximális adag: 4000 mg

    Figyelni kell arra, hogy a különféle – vényre vagy vény nélkül kapható – készítmények együttes alkalmazása esetén a hatóanyag-tartalom összeadódik, éppen ez indokolja az OGYÉI mostani döntését. Azzal, hogy a listában szereplő kombinációs készítmények kizárólag csak gyógyszertárakban lesznek elérhetők biztosítható az, hogy a betegek a gyógyszerészek tájékoztatása után, kellő ismeretek birtokában folytassák otthonukban a terápiát. Mindig a gyógyszerek betegtájékoztatójában olvasható információk a mérvadóak, így kérjük, vegyék ezt figyelembe!

    A döntés lényege

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

    Az OGYÉI főigazgatója arra kéri a betegeket, a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót! Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét!

    Gyógyszer-információs vonal: 06-1-8869-409 

    E-mail: [email protected]

    (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet)

    Olvasson tovább! A paracetamol májkárosító hatásáról

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A haspuffadás gyógyszeres kezelése

    A haspuffadás egy gyakran előforduló emésztőrendszeri állapot, amelyet okozhatnak bizonyos betegségek, a helytelen életmód vagy egyszerűen csak a nem megfelelő módú vagy összetételű táplálkozás. Tünetei könnyen felismerhetőek. Ezek általában a teltségérzet, felfúvódás, hasfájás, feszülő érzés a hasban, böfögés. Mindezen tüneteket a felgyülemlő és nehezen távozó bélgázok okozzák. Milyen típusú gyógyszerekkel enyhíthető a haspuffadás?

    Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a fellépő mellékhatást!

    A gyógyszerek 4 százalékát mellékhatás miatt vonják ki a forgalomból, pedig a megfelelő információk birtokában ez elkerülhető lenne. A mellékhatás bejelentésével hozzájárulhatunk a gyógyszerek biztonságosabb alkalmazásához.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

    Mit árul el a köhögés jellege?

    A köhögés a szervezet normális reakciója, ami a légutak tisztítását szolgálja. Ha azonban a köhögés hosszabb ideig fennáll, az okát ki kell vizsgálni.

    A megfázás is lehet fertőző betegség?

    Szeretném megtudni, hogy a megfázást is vírus okozza? Sokszor hallom a barátaimtól, hogy csak megfáztak és az nem is fertőző. Én mégis úgy gondolom, hogy azt is el lehet kapni. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA