• A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamolhatóanyag-tartalmú készítményt.

    Az OGYÉI főigazgatójának, dr. Pozsgay Csillának a tájékoztatása szerint ezen készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszünteti az alábbi gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását:

    COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz

    COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ por belsőleges oldathoz

    COLDREX MAXGRIP citrom ízű por belsőleges oldathoz

    GRIPPOSTAD HOT DRINK 600 mg por belsőleges oldathoz

    LOLIGRIP 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz

    NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek

    RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg echinacea-csipkebogyó ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg cseresznye ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMOPLUS por belsőleges oldathoz

    WICK TRIACTIN citrom ízű por belsőleges oldathoz

    Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

    Hirdetések

    Mit kell tudni ezekről a készítményekről?

    A paracetamolhatóanyag-tartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

    Egyidejűleg szedett gyógyszerek, bizonyos kísérőbetegségek növelhetik a paracetamol alkalmazásának kockázatát.

    A paracetamol hatóanyagot tartalmazó készítmények alkalmazása esetén fontos tudni:

    • Ha májműködési zavar (pl. májgyulladás, Gilbert-szindróma), súlyos vesekárosodás áll fenn, vagy rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, akkor a paracetamoltartalmú készítmények szedésének megkezdése előtt beszéljen a gyógyszerésszel vagy az orvossal.
    • Paracetamoltartalmú gyógyszert 3 napnál hosszabb időn túl csak orvosi vagy fogorvosi javaslatra szabad szedni. Ha a tünetek 3 napnál tovább is fennállnak, forduljon orvoshoz.
    • Ellenőrizze házi patikáját: a többféle márkanéven vásárolt/kiváltott paracetamoltartalmú gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, aki tájékoztatni fogja Önt a megfelelő adagolásról.

    Számolni kell!

    Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni – többféle hatóanyagot tartalmazó –, ún. kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka – állítja az OGYÉI főigazgatója, – hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal.

    Fontos, hogy a túladagolás és ebből adódóan egy esetleges májkárosodás megelőzése érdekében a betegek tisztában legyenek a paracetamoltartalmú készítmények megfelelő adagolásával.

    3 hónapos kor feletti csecsemők – 12 éves gyermekek:

    A fent említett korosztály részére 10-15 mg-nak megfelelő adag adható testtömeg kilogrammonként. Azaz, ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10x10-15, azaz 100-150 mg-nyi gyógyszert adhatunk csak neki. Figyelem: 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható! Fontos tudni, hogy 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak orvosi javaslat esetén kaphatnak paracetamoltartalmú készítményt.

    12-18 év közötti serdülők:

    Ajánlott egyszeri adag: 500 mg paracetamol, melyből 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható.

    Napi maximális adag: 2000 mg

    Felnőttek:

    Ajánlott egyszeri adag: 500-1000 mg paracetamol, 4-6 óránként.

    Napi maximális adag: 4000 mg

    Figyelni kell arra, hogy a különféle – vényre vagy vény nélkül kapható – készítmények együttes alkalmazása esetén a hatóanyag-tartalom összeadódik, éppen ez indokolja az OGYÉI mostani döntését. Azzal, hogy a listában szereplő kombinációs készítmények kizárólag csak gyógyszertárakban lesznek elérhetők biztosítható az, hogy a betegek a gyógyszerészek tájékoztatása után, kellő ismeretek birtokában folytassák otthonukban a terápiát. Mindig a gyógyszerek betegtájékoztatójában olvasható információk a mérvadóak, így kérjük, vegyék ezt figyelembe!

    A döntés lényege

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

    Az OGYÉI főigazgatója arra kéri a betegeket, a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót! Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét!

    Gyógyszer-információs vonal: 06-1-8869-409 

    E-mail: [email protected]

    (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet)

    Olvasson tovább! A paracetamol májkárosító hatásáról

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Magánorvosi ellátás

    Oktogon Medical Center

    Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

    Visszatérő herpesz

    WEBBeteg

    Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

    A haspuffadás gyógyszeres kezelése

    A haspuffadás egy gyakran előforduló emésztőrendszeri állapot, amelyet okozhatnak bizonyos betegségek, a helytelen életmód vagy egyszerűen...

    Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a...

    A gyógyszerek 4 százalékát mellékhatás miatt vonják ki a forgalomból, pedig a megfelelő információk birtokában ez elkerülhető lenne. A...

    Amikor a gyógyszer okoz lázat

    Ha lázasak vagyunk, gyógyszert veszünk be, hogy azt csökkentsük. Ezt mindenki tudja. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes esetekben ha...

    Amit a paracetamol szedéséről tudni kell

    Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található...

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba...

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az...

    A menopauzát kísérő tünetek kezelési...

    A menopauzát kísérő tünetek kezelhetőek, illetve a szövődményként kialakuló betegségeket meg lehet előzni. Mielőtt bármelyik kezelési...

    Túlsúly: Vízzel megőrizhető a...

    Elegendő mennyiségű víz fogyasztása segít fitten tartani a szervezetet, és megelőzni a fölösleges kilók lerakódását, az elhízást.

    Szemtorna - Gyakorlatok, amiket bárhol...

    A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód. Utóbbiak...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA