Feldolgozott ételek pro és kontra

DRportal
megjelent:

Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit különféle húsokból állítottak elő, de lehet egy konzerv készétel is, amibe mindenféle sókat és anyagokat tettek, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

Legtöbbször a kifejezést olyan ételekre használjuk, mint a kolbász, vagy a hamburger és egyéb gyorsételek, amiket különféle húsok és adalékanyagok összekeverésével készítenek. Valójában azok az ételek is feldolgozottak, amelyekhez valamilyen eljárással tápanyagokat adnak azért, hogy még egészségesebbek legyenek.

A feldolgozott ételek, bár szintetikus adalékokat is tartalmaznak, nem olyan egészségesek, mint a friss ételek és az étrend szabályozásával nyert tápanyagok. Ennek ellenére sok cég próbálja a feldolgozott ételeket, amiket készít, egészségesebbnek feltüntetni, pusztán azzal, hogy a reklámjaikban hangsúlyozzák, valamilyen tápanyagot, vitamint adtak az ételhez, italhoz. De tudnunk kell, hogy az, hogy egy termékre például rá van írva, hogy „most még több C-vitaminnal”, az csak annyit jelent, hogy szintetikus C-vitamint adtak hozzá, ami jóval nehezebben szívódik fel a szervezetben, mint a természetes. Sajnos sok „gyümölcslé” szimplán víz, gyümölcskoncentrátum és szintetikus vitamin.

Sajnos a „kalciumban gazdag” és az „erős csontokért” feliratokkal is hasonló a helyzet, a szervezetben nagyon nehezen szívódik fel a jótékony adalék. A gabonaféléket, ahogy feldolgozzák, a vitaminok elvesznek belőlük, és ezt a gyárakban utólag pótolják. Szóval, amikor a csomagoláson azt látjuk, hogy vitaminokban vagy tápanyagokban gazdagok, tudnunk kell, hogy eredetileg lettek volna azok, de a boltba már szintetikus adalékokkal kerültek.

Ennek ellenére nem kell utálni a feldolgozott ételeket, hiszen a tejet is pasztörizálják, ami feldolgozás, de anélkül baktériumok sokasága hemzsegne benne.

Lássuk sorban a feldolgozott ételek előnyeit és hátrányait:

PRO

  • Hozzáadott tápanyagok. Bár ezek az anyagok mind szintetikusak, de be kell látnunk, az is jobb, mint a semmi. Ráadásul, akinek laktóz-intoleranciája van, annak a kalciumos víz nyújthat segítséget, és a vegetáriánusok is csak a feldolgozott ételekkel juthatnak B-12 vitaminhoz, ami pedig fontos az agynak és az idegrendszernek.

  • Tartósság. Nem olyan világban élünk már, ahol az embereknek lenne ideje mindig friss élelmiszert beszerezni és abból enni. A tartósított ételek segítenek időt nyerni, hiszen nem kell minden étkezés előtt újra bevásárolnunk. A fagyasztott zöldségek például semmit sem veszítenek vitamintartalmukból, és mégis bármikor elővehetjük őket.

  • . A feldolgozott ételekben általában találhatunk sót, hiszen antibakteriális és a tartósításhoz is jó. Bár a nagy mennyiségben káros, de egy kevés mindig jót tesz a szervezetnek.

  • Ízek. Természetesen a feldolgozás során a cégek mindent megtesznek, hogy minél ízletesebbek legyenek az ételeik. Nem utolsó szempont az ételek tekintetében, hogy finomak legyenek.

  • Étvágy. A gyorséttermekben kapható ételek legtöbbje rengeteg telített és transz-zsírt tartalmaz, ami bár egészségtelen, de mivel lassan emésztjük meg, tovább érezzük jóllakottnak magunkat tőlük.

  • Egészség. Sok eljárás, mint a pasztörizáció is, amivel ételeket dolgoznak fel, arra szolgál, hogy az ételektől ne lehessünk betegek.

KONTRA

  • Tápanyagok. A legtöbb eljárás során a vitaminok és az ásványi anyagok elvesznek az ételből. Felszívódás. Ahogy már említettük, a szintetikus ásványi anyagok és vitaminok nehezebben szívódnak fel a szervezetünkben, mint a természetesek. Só. Ha túl sok só van minden egyes ételben, amit fogyasztunk, az egészségtelen lehet. Súlyos esetekben akár szívkárosodást is okozhat.

  • Ízek. Vannak, akik a feldolgozott ételek erős ízeit kedvelik, de sokan a friss, természetes ízekért rajonganak. Ha sok feldolgozott ételt eszük, idővel el is veszíthetjük a képességünket arra, hogy az ízek közötti apró eltéréseket észrevegyük, így már ha szeretnénk, se tudjuk majd élvezni a friss, természetes ételek ízét.

  • Könnyű elkészítés, hozzáférés. Sajnos az a tény, hogy a legolcsóbb, legkönnyebben megszerezhető és elkészíthető ételek mind feldolgozottak, idővel rászoktatja az embereket, hogy teljesen elhagyják a természetes ételeket az étrendjükből, amikre pedig szükségük lenne.

  • Zsírok. A telített zsírsavak, amik sok feldolgozott ételben vannak szív problémákat és magas koleszterinszintet okoznak.

  • Minőség. Sok feldolgozott ételben rengeteg az ízesítő, ami elnyomja az eredeti összetevők ízét. Mivel sokféle összetevőt tartalmaznak ezek az ételek, még nehezebb meghatározni, hogy milyen az alapanyagok minősége. Mivel a cégek próbálnak alacsony költségekkel ételt előállítani, valószínűleg a konzervek tartalma és a hamburgerek húspogácsája se minőségi húsokból készül.

(DRportal)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.