• Egészségtudatos diéta – "diétaotthonra" onkológiai megbetegedés esetén

        Szerző:
        WEBBeteg

        Mi a teendő abban az esetben, amikor szervezetünket egy-egy krónikus betegség, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedés, vagy onkológiai betegség támadja meg? Utóbbiról kevesebbet szól a fáma, pedig az onkológiai megbetegedés esetében a megfelelően összeállított étrend – túlzások nélkül – akár életet is menthet. Melyek a "diétaotthonra" alapelvei?

        Az egészséges életmód keretein belül sokat hallani az úgynevezett „egészségtudatos” táplálkozásról: mit, hogyan, milyen arányban célszerű fogyasztani életünk során, hogy testi és szellemi egészségünket, jólétünket hosszú távon megőrizhessük.

        Kulcsfontosságú a rendszeres fizikai aktivitás, naponta végzett testedzés jelentősége, mely segíthet az elhízás, a túlsúly megelőzésében, másrészt egyes betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

        „Diétaotthonra” az onkológiai betegek esetében

        Egyre több vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a túlsúly vagy elhízás növeli a rák kiújulásának esélyét, és csökkenti a túlélés valószínűségét. Egy onkológiai betegséggel küzdő beteg diétájánál figyelembe kell venni, hogy azt adott étel milyen arányban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat: míg az előbbiek szignifikánsan emelik a tumoros elváltozások kialakulásának kockázatát, utóbbiak kifejezetten jótékony hatással bírnak. Ezért javasolható ilyenkor, hogy az állati zsiradékot (mely a telített zsírsavak legfőbb forrása) lehetőség szerint növényi olajokkal helyettesítsük, és fogyasszunk nagy mennyiségben tengeri halakat.

        Hirdetések

        A diéta igen fontos eleme a nagy mennyiségben bevitt zöldség és gyümölcs, melyek a legfőbb vitamin, ásványi anyag és növényi rost bázisok. Ezek közül kiemelt jelentőségű a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele természetes formában, melynek daganatellenes hatását – a benne lévő antioxidánsok miatt – tudományos kutatások sora bizonyítja. Ilyen C-vitamin-források elsősorban a citrusfélék és a csipkebogyó.

        A húsok közül eddig a vörös húsokról bizonyították be, hogy nagyobb mértékű fogyasztása összefüggésben állhat az emésztőrendszer-, illetve a prosztata onkológiai megbetegedéseinek kialakulásával. Az sem mindegy, milyen módon készítjük el húsos ételeinket: a túlsütés, magas hőmérsékleten való sülés közben számos rákkeltő anyag szabadulhat fel, melyek egészségünket károsítják, illetve a már meglévő tumoros folyamatok előrehaladását felgyorsíthatják. 

        Az eleve feldolgozottan megvásárolt termékek pedig nitrit- és nitrátvegyületeket tartalmazhatnak, melyekből az emésztés során örökítő anyagunkat károsító molekulák képződhetnek, amely szintén egy daganatos elváltozás előszobáját jelentheti.

        Okosan és változatosan – avagy „diétaotthonra

        Már a fentiekből is nyilvánvaló, hogy egy krónikus betegségben szenvedőnek mennyire nem egyszerű egy-egy ebéd elkészítésénél minden szempontot figyelembe venni. S ha mégis sikerül az ideális menüt összeállítani, a következő napon ismét ugyanezekkel a dilemmákkal szembesül… Valljuk be: igen nehéz ilyen szigorú kritériumok mellett még a változatosságot is biztosítani.

        Szerencsére manapság már léteznek olyan professzionális ételkiszállító cégek, amelyek dietetikusok segítségével, szigorú felügyelet mellett, a legmodernebb főzési technikákkal készítik el nap, mint nap a különböző, betegség-specifikus étrendeket, lehetővé téve ezáltal, hogy a betegek otthonukban is tarthassák a kórházban megkezdett diétát.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Ez az otthoni diéta megteremti a változatosságot, és igen nagy segítséget jelent a betegek számára, akik betegségük diagnosztizálásával párhuzamosan gyakran hosszú tiltólistával, követendő étrendjükre vonatkozó konkrét alternatíva nélkül hagyják el a kórházat.

        Érdemes tehát a „diétaotthonra” lehetőségei felől érdeklődni, körülnézni, mert ez nagymértékben könnyíti meg mind a betegek, mind a hozzátartozók életét.  

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Hgb (haemoglobin)

        Dr. Dobi Gyöngyi

        Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        A dietoterápia szerepe a krónikus gyulladásos bélbetegségeknél

        Krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) esetében a diéta célja a fellángolás szakaszában megfelelő mennyiségű energia- és fehérjebevitel elérése, a folyadék- és elektrolit veszteség pótlása. Az étrendet mindig a beteg állapotához és a betegség stádiumához kell igazítani.

        Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        A 3 leggyakoribb bőrrák

        Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

        Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

        Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.

        Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

        Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

        Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

        A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.