• Fontos, hogy pontos legyen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az otthoni vércukormérés ma már szervesen kapcsolódik a cukorbeteg-gondozás folyamatába. Az 1-es és az inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegeknek rendszeresen kell mérniük vércukor-szintjüket, de a tablettával kezelt 2-es típusú cukorbetegek kezelését is elősegítheti a strukturált vércukormérés. Elsődleges célja, hogy időben felismerjük a hipo- és hiperglikémiás epizódokat, lehetőség szerint a jelentős anyagcsere-kisiklásokat megelőzzük, ha mégis bekövetkeztek, azok rendeződését ellenőrizzük.

    Intenzív inzulinkezelés során elsősorban a beteg maga dönt a gyors hatású inzulinjának dózisáról, inzulinpumpa-kezelés esetén a beadás sebességét is változtathatja elnyújtott vagy többhullámú bólusinzulin-mintázatot létrehozva. A döntések során elsősorban a korábbi vércukorváltozásokból nyert tapasztalatokat, az elfogyasztásra tervezett táplálék szénhidráttartalmát és minőségét, az aktuális vércukorértéket és a fizikai aktivitást kell figyelembe venni. De ezenkívül számos egyéb hatás (meteorológiai front, menstruációs ciklus, egyéb betegségek, lelkiállapot stb.) is befolyásolhatja a vércukorértéket. Az egyénre jellemző vércukorváltozások mintáját a beteg és orvosa csak akkor ismerheti meg, ha elegendő mennyiségű, rendezetten mért, megbízható vércukorérték áll rendelkezésre.

    Hirdetések

    Egy példa

    A 27 éves, 1-es típusú cukorbeteg azért jelentkezett ambulanciánkon, mert gyermeket szeretne vállalni, de HbA1c-értéke 8,8 százalékos, emellett vizeletében a megengedetnél nagyobb mennyiségű fehérje van. A vesefunkciója, vérnyomása, vérzsírértékei rendben voltak. Naponta 8–10 alkalommal méri vércukorértékeit, amelyek számtani átlaga 7,7 mmol, ugyanakkor a laboros vércukorvizsgálatai rendszeresen 10 mmol/l felettiek. Mivel jelentős eltérés volt az ujjbegyes vércukoreredmények és a laboratóriumban mért vércukor, valamint a HbA1c-érték között, vércukormérőjének szervizelését, cseréjét javasoltam. A beteg a csere mellett döntött, kiderült, hogy vércukoreredményeinek zöme 10 mmol/l feletti. Inzulinjainak dózisán módosítottunk,a beteg az intenzív inzulinkezelés elvei szerint a valósághoz immár közelebb álló értékek alapján helyes döntéseket hozott, HbA1c-értéke 6,3, majd 5,9 százalékra csökkent. A közelmúltban 3000 és 2780 grammos újszülöttnek örülhetett.

    Pontosság

    A fenti eset is példázza, hogy a beteg csak akkor tud helyes döntéseket hozni, ha a vércukormérője által szolgáltatott adatok megbízhatóak. A jelenlegi ISO (nemzetközi szabvány) szerint a vércukormérés pontossága akkor megfelelő, ha a mérési eredmények legalább 95 százaléka az alábbi tartományba esik a laboratóriumi referenciaértékekhez viszonyítva:

    • az 5,55 mmol/l alatti mérések elfogadható hibahatára ±0,83 mmol/l

    • az 5,55 mmol/l-es, vagy e feletti értékek elfogadható hibahatára ±15%.

    Az ISO 15197:2013 leírásában olvasható az úgynevezett konszenzus szerinti hibamezők fogalma, amely azt mutatja meg, hogy a mért vércukorszintek pontatlansága milyen kockázatot jelent a beteg számára. Ennek megfelelően különböző tartományokat, zónákat különítenek el:

    • A zóna: nem jelent kockázatot

    • B zóna: nem vagy csak csekély mértékben befolyásolja a klinikai kimenetelt

    • C zóna: valószínűleg befolyásolja a klinikai kimenetelt

    • D zóna: számottevő orvosi kockázatot jelent

    • E zóna: veszélyes következményekkel járhat A szabvány szerint a klinikai gyakorlatban megkívánt pontosságnak az felel meg, ha a mé-réspárok 99 százaléka az A vagy B zónába esik.

    Betegeimnek azt javaslom, hogy olyan, amperometriás elven működő vércukor-mérőt használjanak, amely megfelel az ISO 15 197:2013 szabványnak. Ügyelni kell arra is, hogy a készülék Magyarországon megfelelő egészségügyi biztosítói és forgalmazói támogatottsággal rendelkezzen.

    Eltérés a laboratóriumi és az otthoni mérés között

    Előfordul, hogy a betegek úgy érzik, mérőjük nem megbízható: „…otthon megmértem, majd bementem a laborba, és ott egészen mást mértek.” Vércukorértékük akár percek alatt változhat, ráadásul a „rutin” kémiai vizsgálatra szánt vérvételi csőben óránként 5–7 százalék-kal csökkenhet a plazma glükózszintje. Vércukorvizsgálatra a fluoridos „szürke kupakos” cső használata ajánlott, amelyben csak minimálisan csökken a glükózszint.

    Azoknál a betegeknél, akiknél a vércukormérések száma és azok eloszlása (éhgyomor, étkezések utáni, éjszakai) megfelelőnek tűnik, gyakran használom a mérések átlagát a HbA1c becslésére. Ha jelentős eltérést látok, akkor valószínűleg valamelyik mérés (a laboros HbA1c vagy az ujjbegyes mérés) nem megfelelő.

    (Diabetes - Dr. Kis János Tibor, mb. osztályvezető főorvos, Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórháza)

    Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

    Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.
    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.
    Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.
     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogas kérdések

    Dr. Lengyel Csongor

    Mi vezethet a fog körüli szövetek megbetegedéséhez? Milyen kezelésre számíthat?

    Védjegy bevezetése

    PRIMUS

    Iparági minőségbiztosítási rendszert hoztak létre a magánegészségügyben.

    A prediabétesz - Milyen tünetek esetén...

    Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már...

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór...

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok)...

    Cukorbeteg gyermekek gondozása

    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek...

    A cukorbetegség szemészeti szövődményei

    A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben...

    Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő...

    A perifériás neuropátia kezelési...

    Keresse fel orvosát rendszeresen, ha Ön cukorbeteg, vagy az immunrendszere károsodott, illetve azonnal forduljon orvoshoz, ha valamilyen szokatlan...

    Mit kell tudni a glikémiás indexről?

    A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt...

    Veszélyes lehet az óraátállítás -...

    Az egészséges szervezetet is megviseli az óraátállítás. A nyári időszámításra való áttérés miatt ugyan csak egy órával alszunk...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA