Betegfelügyeleti rendszerek

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Gyakran találkozunk olyan idős, beteg emberrel, aki felügyeletre szorul, azonban nem szívesen fogadja el egy idegen ember segítségét, hozzátartozói pedig nem tudják őt ellátni. Ilyen esetekben szoktunk úgynevezett betegfelügyeleti rendszereket, jelzőrendszereket alkalmazni.

Kinek segíthet egy ilyen betegfelügyeleti jelzőrendszer?

Elsősorban időseknek, krónikus betegeknek: cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek, epilepsziával küzdőknek, demenciákban szenvedőknek, fogyatékkal élőknek, veszélyeztetett terheseknek, mindenkinek, aki állapotából adódóan segítségre, megfigyelésre szorulhat.

Mi a betegfelügyeleti rendszerek célja?

A betegfelügyeleti rendszerek célja, hogy közvetett módon felügyelni tudjuk hozzátartozónk állapotát, értesülni tudjunk állapotváltozásáról, jelzést kapjunk arról, ha segítségre van szüksége.

Olyan rendszert fogok néhány gondolattal bemutatni, amely képes akár a felügyelt személy közvetlen beavatkozása nélkül jelezni, riasztani, amennyiben lakásában vagy lakásának közvetlen környezetében baj éri.

A Vivago betegfelügyeleti rendszer

A Vivago betegfelügyeleti rendszerek a felügyelt személy állapotát (bőrhőmérséklet, pulzus, bőrfeszesség, egyéb) folyamatosan ellenőrzik és általános állapot radikális megváltozása esetén akár automatikusan is képesek riasztást küldeni a felügyeletet ellátó személyzetnek vagy akár a hozzátartozónak.

Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az Alzheimer-kór előrehaladását visszafordító vagy azt jelentősen lassító gyógyszer, a kór egyes tüneteit viszont lehet kezelni.
Az Alzheimer-kór kezelési lehetőségei

Az automatikusan működő betegfelügyeleti rendszerek a korábbi időszakok állapot-paramétereit megvizsgálják és összehasonlítják az aktuális állapottal, amennyiben a megszokott értékektől eltérő paramétereket észlel, azonnal értesíti a hozzátartozót a saját mobiltelefonján vagy a szerződött ápolási szolgáltatót. A betegfelügyeleti rendszerek automatikus riasztási funkciójának célja az, hogy a gondozottak azokban a számukra valóban veszélyes helyzetekben is kapjanak segítséget, melyekben önmaguk már nem képesek segítség hívására. Ilyen például egy elesést követő ájulás és eszméletvesztés vagy egy cukorbeteg eszméletvesztése, demens elkóborlása, szívinfarktus, agyi történések, mint például egy szélütés.

Mi a szélütés (stroke)?

A fájdalom kezdetekor még nem tudhatja, mi lesz a folytatás! A szélütés, vagy gutaütés (idegen névvel stroke) az agy hirtelen vérellátási zavara miatt kialakuló károsodás, egyes agyterületek elhalása.

A betegfelügyeleti rendszerek szinte mindegyike rendelkezik úgynevezett pánikgombbal is. A pánikgomb szerepe az, hogy a felügyelt személy vészhelyzetben a gomb megnyomásával riasztást tudjon indítani és segítséget tudjon kérni.

Egyes betegfelügyeleti rendszerek szolgáltatásai többnyire a gondozott otthonában működnek, így amennyiben a gondozott elhagyja otthonát, a rendszer képes értesítést küldeni a hozzátartozónak a lefedettségi terület elhagyásáról. Egy demens beteg esetén ez a funkció különösen hasznos elkóborlás esetén.

Probléma esetén azonnali risztás történik

A röviden bemutatott betegfelügyeleti rendszer esetében bármilyen riasztást követően a felügyelt családtagunkkal visszahívást követően a rendszer segítségével kihangosított beszédkapcsolatot tudunk létesíteni. Segítségével azonnal tájékozódhatunk a riasztás, történtek súlyáról, és dönthetünk a további teendőkről, orvosi ügyelet, vagy akár mentő kihívásáról.

A riasztás kezelések előnye, hogy a riasztásokat tetszőlegesen hangüzenet, SMS, e-mail formában is eljuttathatja a rendszer az érintett családtagoknak, ápolási szolgáltatónak és elfoglaltságtól függően az értesítendő személyek sorrendje, beosztása is tetszőlegesen beállítható. Amennyiben egyik családtag elfoglalt és nem tudja fogadni a riasztást, úgy a rendszer a riasztást automatikusan továbbítja a következő családtagnak vagy ápolási szolgáltatónak.

Tapasztalataink szerint a bemutatott betegfelügyeleti rendszerek nagyon hasznosak olyan esetekben, ahol a gondozást, ápolást nem igénylő idős/beteg hozzátartozóink személyes felügyelete megoldatlan vagy fizikai, anyagi korlátok miatt nem lehetséges.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Nánási László
Nurse Háziápolási Szolgálat
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.