Venus Williams Sjögren-szindrómában szenved

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Venus Williams visszalépett a US Open tenisztornán való versenyzéstől, mert Sjögren-szindrómát diagnosztizáltak nála, ami fáradtsággal és ízületi fájdalommal, csökkent nyálképzéssel járó autoimmun betegség. Vajon játszhat-e még valaha?

Jelenleg nem ismert gyógymód a betegségre, de az orvosok szerint csak ritkán életveszélyes, és megfelelő kezelés mellett nem kell, hogy véget vessen a teniszcsillag karrierjének. A meglepő bejelentés mindössze egy órával azelőtt érkezett, hogy a 22. helyen kiemelt Sabine Lisicki elleni második fordulós mérkőzésre sor került volna.

Élveztem az első meccset, és bárcsak folytathatnám, de most nem tudom – nyilatkozta a hétszeres Grand Slam – bajnok. Hálás vagyok azért, hogy végre tudom, mi a bajom, és most arra koncentrálok, hogy mihamarabb visszatérhessek a pályára. Már jó ideje sejtem, hogy Sjögren-szindrómám van, ám mindeddig nem sikerült diagnosztizálni – mondta a teniszező nő, aki az idén rengeteget szenvedett sérülésektől és betegségektől és kimerültségtől.

A Sjögren-szindróma egy olyan krónikus betegség, melyben bizonyos mirigyek nem termelnek elegendő nedvességet. Akkor fordul elő, mikor az immunrendszer megtámadja ezeket a nedvességtermelő mirigyeket, beleértve a nyál-és könnymirigyet is.

A betegség leggyakoribb tünetei a száj-és szemszárazság. Alkalmanként a tüdő, bél, és egyéb szervek is érintettek. Gyakran hozzák kapcsolatba az olyan gyulladásos betegségekkel, mint a lupus vagy artritis. 10 betegből 9 nő, és a pontos diagnózis felállítása hosszú évekig is elhúzódhat.

Játszhat-e még valaha?

A betegség nem gyógyítható, de kezeléssel csökkenthető a rossz közérzet és a csökkent könny- és nyáltermelés. Megfelelő gyógyszerekkel a légzésfunkció romlása – mely súlyos is lehet – is kezelhető. Ugyanakkor egy sportolónál jelentős problémát okozhat a nem megfelelően működő tüdő, illetve a nehéz légzés.

Williamsnek türelmesnek kell lennie, mivel a betegségére kapott immunszupresszív gyógyszerek csak körülbelül 6 hónap múlva fogják enyhíteni a fáradtságot és ízületi fájdalmakat. „Nem tudom, mi lesz az utam, de úgy érzem, jobban leszek, és pozitívan gondolok a leendő visszatérésre” – mondta Williams.

Szakértők szerint Venus a lehető legjobban döntött, mikor visszalépett a játéktól. Az állandó fáradtság és ízületi fájdalom a mindennapi ember számára is megterhelő, hát még egy sportoló számára!

Ugyanakkor a teniszező nő küzdeni tudásából kiindulva szinte biztosra vehető, hogy bár a betegség esetlegesen megrövidíti karrierjét, mindent el fog követni annak érdekében, hogy mihamarabb jobb állapotba kerüljön és visszatérhessen.

Folytonos szomjúságérzet

A polidipszia kifejezés jelentése: túlzott szomjúságérzés. A polidipszia fennállása esetén a lényeg nem a szervezet vízhiányos állapota, hanem valamely oknál (pl. betegség) fogva a szervezet úgy érzékeli, hogy abszolút vagy relatív folyadékhiány alakult ki. Milyen betegséget jelezhet?

(WEBBeteg - Cs. K.,fordító; forrás: foxnews; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.