Allergia megelőzés anyatejjel

Budai Allergiaközpont
megjelent:

Évezredes gyakorlat, hogy az anyák szoptatják saját csecsemőjüket. Ezt a táplálási módot nagyon jól megalkotta a természet, mert szinte minden szempontból ez az optimális a baba számára.

Az anyatej összetétele a gyermek életkorának megfelelően módosul, még azt is "figyelembe veszi", hogy koraszülöttről, vagy érett újszülöttről van szó. Az előtej (kolosztrum) kis mennyiségben sok tápanyagot tartalmaz - ez a "kezdő" szopó újszülött apró gyomrában elfér és sok fontos fehérjét, zsírt biztosít számára.

A későbbi hetekben, hónapokban már nagyobb mennyiséget szopik a csecsemő, ekkor úgy látszik, mintha felhígult volna az anyatej - ettől függetlenül tápértéke megfelel a baba igényeinek.

A szoptatásnak - tudományos vizsgálatokkal igazoltan - nagyon sok előnye van a mesterséges (tápszeres) táplálással szemben. Az anyatejes csecsemőkből okosabb gyermekek lesznek, kevésbé híznak el, kisebb a valószínűsége a cukorbetegség kialakulásának, valamint ritkábbak a légúti hurutos betegségek, hasmenések a szoptatás ideje alatt.

Az anyatej fontos szerepéről

Az allergia-megelőzésben is fontos szerepet játszik az anyatej: jelentősen csökkenti a csecsemőkori ekcéma, a tápszerek kiváltotta tejallergia gyakoriságát és a csecsemő-kisdedkori asztmás jellegű nehézlégzés jelentkezését.

Az anyatej fogyasztása nem unalmas a csecsemő számára, holott 6 hónapon keresztül naponta ötször-hétszer ezt kapja. Hiszen az anya által megevett ételek molekulái - ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. Ez okozhat egyes esetekben haspuffadást, hasfájást a babának.

A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők ettől az anyatejbe került igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak: véres székletük, testszerte száraz, ekcémás bőrük lehet. (Emiatt szakorvosi vizsgálatra feltétlenül szükség van) Ilyenkor az anyuka szoptathat tovább, ha az allergént kihagyja az étrendjéből.

Az anyatejben kevesebb a vas, mint a tápszerekben, de jobban felszívódik, így ritkán lesz a baba vérszegény. Csak a D vitamin-pótlásról kell szoptatás alatt gondoskodni, egyébként az anyatej valóban mindent tud!

(Budai Allergiaközpont)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.