Rák, leves és egyéb finomságok

Szerző: Van Holnap! Zsakos Alapitvany

A BLOG LEÍRÁSA

Tanácsok, praktikák daganatos betegeknek táplálkozásról és sok másról... hogy könnyebben viseljék a kezeléseket, gyorsabban gyógyuljanak

Látogatás: 120226 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Mellékhatások III. - hasmenés

2011.12.20.

A hasmenés talán a legkellemetlenebb mellékhatás, ami felléphet a kezelések közben. Okozhatják a kemoterápiás szerek is, de legtöbbször a beleket érintő besugárzás következtében lép fel ez a probléma.  A gyakori, hosszú ideig tartó hasmenés nem csak fogyást eredményezhet, hanem az ásványi anyagok és vitaminok hiányához is vezethet. 

Egy turmix minden gondra - gyömbéres banánturmix

2011.12.07.

A daganatos betegek kezelésének leggyakoribb mellékhatásai az étvágytalanság, a hányinger, és a hasmenés, melyek megkeseríthetik a beteg mindennapjait. Ezzel a könnyen elkészíthető, finom itallal könnyen enyhíthetünk a problémákon. A banán rengeteg, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz így pótolja, amit az étvágytalanság miatt nem vesz magához a beteg, valamint jól hat hasmenés estén is. A gyömbér hatékonyan enyhíti a hányingert, jót tesz a gyomornak és a beleknek, javítja az étvágyat.

Mellékhatások II. - hányinger

2011.12.01.

A kezelések hatására fellépő hányinger vagy hányás nagyon megkeserítheti a beteg mindennapjait. Hányinger esetén csökkenhet az étvágy, hányás esetén pedig a tápanyagok felvétele. Sokszor a legnagyobb problémát az okozza, hogy a beteg félelmében nem eszik inkább, nehogy hánynia kelljen. A tünetek kezdetekor, és enyhébb esetben nagyon hatékonyak lehetnek bizonyos házi praktikák.

Pótoljuk az elveszett ásványi anyagokat

2011.11.28.

A kemoterápia és bizonyos esetekben a sugárterápia mellékhatásaként gyakran lép fel hányás és hasmenés. Ilyenkor a szervezet nem csak nagy mennyiségű folyadékot veszít, hanem ezzel együtt sok ásványi anyagot is, amelyek nagyon fontosak a szervezet megfelelő működéséhez. Sokszor már tünetei is lehetek ha ezek az anyagok hiányoznak, ilyen például a lábgörcs. Ha a hányás és a hasmenés hosszabb ideig áll fenn, akkor érdemes minél gyorsabban pótolni ezeket az ásványi anyagokat.

Mellékhatások I. - étvágytalanság

2011.11.20.

Az egyik legnehezebben kezelhető mellékhatása a kezeléseknek, az étvágytalanság. Sajnos ezen a problémán nem igazán lehet gyógyszerekkel segíteni. Ehhez a beteg akaratereje és némi ügyesség kell.

Rákbetegség és tápszerek

2011.11.16.

Ez az a betegség, ahol rengeteget számít a beteg fizikai állapota, hiszen a harchoz erő kell, amit a megfelelő tápanyagok biztosítnak.  A diagnóziskor átélt sokk, a félelem, amit a betegség és a kezelések váltanak ki, a nem megfelelő táplálkozás és a kemo- és radioterápia mellékhatásai mind előidézhetnek fogyást és odafigyelés nélkül akár a  szervezet lassú leépülését.

Tanácsok, praktikák

2011.11.16.

A daganatos betegek gyógyulásában és a kezelések mellékhatásainak enyhítésében rendkívül nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, azonban ezt sokszor nem veszik figyelembe.

Hasznos tanácsainkkal és praktikáinkkal szeretnénk segíteni, hogy a betegek megőrizzék, visszanyerjék megfelelő fizikai állapotukat, és csökkenteni tudják a kemo és radioterápia mellékhatásait.

Ha már leves...

2011.11.13.

Ha már leves, legyen egy recept is. :)

Az első perctől

2011.11.13.

Már a diagnózist követően érdemes alaposan átgondolni, hogy mire lesz szüksége a beteg szervezetnek. Az általában egészségesnek tartott táplálkozás egyáltalán nem biztos, hogy ilyenkor is megfelelő, hiszen teljesen más dolgokat kell szem előtt tartani...