Rák, leves és egyéb finomságok

Szerző: Van Holnap! Zsakos Alapitvany

A BLOG LEÍRÁSA

Tanácsok, praktikák daganatos betegeknek táplálkozásról és sok másról... hogy könnyebben viseljék a kezeléseket, gyorsabban gyógyuljanak

Látogatás: 119678 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

A kezelések és a nap hatásai

2012.04.09.

Ahogy közeledünk a nyár felé, egyre többször süt a nap, érdemes kicsit beszélnünk a kezelések és a napsugárzás hatásairól. A kezelések alatt az immunrendszer amúgy is jóval gyengébb, mint az egészséges emberek esetében, a napsugárzás káros hatásai jóval gyorsabban jelentkezhetnek, például sokkal könnyebben leéghet egy daganatos beteg, aki kezelést kap. Ezen kívül bizonyos kemoterápiás szerek, például a vastagbéldaganat kezelésére szolgáló gyógyszerek erős fényérzékenységet válthatnak ki.

Mentsd meg szeretteidet!

2012.04.09.

A Mentsd meg szeretteidet! kampány célja, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a vastag- és végbélrákra, mert a betegség szüleiket, nagyszüleiket is veszéyleztetheti.

Miért fontos ez?

Vitaminok és kemoterápia...

2012.03.28.

Gyakori kérdés, hogy a kezelések alatt szabad-e vitaminokat és más étrend kiegészítőket szedni. Kemoterápia alatt általában nem ajánlják a plusz vitaminbevitelt és a gyógynövényes kiegészítőket, aminek jó oka van.

Vissza a leveshez...

2012.03.10.

Ismét egy nagyon gyorsan és könynen elkészíthető rendkívül finom és igazán tápláló leves a harcos szervezetnek. Már egy kisebb adag is felér egy egész ebéddel.

Legyen egy kék napod! - a vastagbélrák ellen

2012.03.10.

Alapítványunk idén, március másodikán először hírdette meg a Legyen egy kék napod! figyelemfelkeltő megmozdulást.

A program célja, hogy ezen a napon minél többen öltözzünk kékbe és ünnepeljük azok bátorságát akik szembe néznek a vastagbélrákkal, és felhívjuk a figyelmet a betegségre, a szűrési lehetőségekre, és a kezelésekre, mert a vastagbélrák megelőzhető, kezelhető és túlélhető.

Bőrápolás a sugárkezelés alatt

2012.02.05.

A sugárkezelésnek kitett bőrfelület kipirosodhat, begyulladhat, pont úgy, mintha a nap égette volna meg. Gyakran előfordul a bőr hosszan tartó szárazsága, is, ritkábban pedig, a hajlatokban előfordulhatnak nedvedző hólyagok vagy más fájdalmas, viszkető bőrelváltozások. Ezeknek a mellékhatásoknak a megelőzésében segíthet, ha már az első kezelés után elkezdjük a bőr megfelelő ápolását.

Ha étvágytalan... - mascarponés gyümölcshab

2012.01.28.

A daganatos betegek étvágytalanságán sokat javíthat, még a hányingert is csökkentheti, valami hűvös finomság, amit egy kiskanállal szépen lassan lehet falatozni, ahogy jól esik a betegnek. Még jobb, ha ez a finomság még tápláló is, hiszen a kalória és a fehérje nagyon fontos a betegség ellen harcoló szervezet számára.  

Mellékhatások IV. - bőr és körömproblémák

2012.01.22.

Egyes daganatellenes szerek alkalmazásakor mellékhatásként bőr- és köröm problémák is jelentkezhetnek. Ezek lehetnek pirosság, kiütések, viszketés, hámlás, a köröm sárgasága, töredezése, esetleg vonalkák megjelenése a felszínén.  A legnagyobb problémát ilyenkor a bőr szárazsága jelenti, ami később a berepedéshez, végül pedig kisebesedéshez vezet. Ez a probléma leginkább az ujjak végét és a talpat érinti. Bőr berepedése és sebesedése nagy fájdalommal járhat, ami akár az olyan egyszerű dolgok elvégzésében is akadályt jelenthet, mint a cipő befűzése, vagy egy toll megfogása.

Tejtermékek és kezelések

2012.01.16.

A has és a medence besugárzása, valamint egyes kemoterápiás kezelések alatt ajánlottak bizonyos étrendi változtatások. A kezelések hatására a gyomor és a bélrendszer rendkívül érzékennyé válhat, így bizonyos ételek irritációt okozhatnak. Leggyakrabban ilyen problémát a tej és a tejtermékek válthatnak ki, melynek tünetei az étel elfogyasztása után az erős görcsökkel járó, súlyos hasmenés.

Miért jó a gyömbér?

2012.01.07.

A daganatos betegeknek sokszor kell szembenézniük különböző, nagyon kellemetlen mellékhatásokkal a kemo- és a sugárterápia alatt. Ezek leküzdésében nagyon hatékony segítség lehet a gyömbér.