• Mélyvénás trombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        azt szeretném tudni,hogy a jelenlegi gyógyszer beállítások során amelyet a mélyvénás trombózisra kaptam a kórházi kezelés után ,az itthon szedendő gyógyszerek (syncumar,merckformin,valsartan sandos htc,doxilec,karegic)mellett,ha megfájul a fejem ,milyen fálydalom csilapítót vehetek be,illetve ha gyomorra is pdl,ha sok a sav?Mire kell nagyon oda figyelni,melyek azok a gyógyszerek amiket nem szabad alkalmazni, illetve étkezésnél is miket kell betartani,hogy a későbiekben ne okozon problémát.A problémám az hogy nagyon sokat fáj a lábam és sokat vagyok vele táppénzen az izületi gyuladások miatt,így az erre szedhető-e gyógyszer a syncumár és az előbb felsorolt gyógyszerek mellet,melyek azok?A teljes gyógyuláshoz mennyi idő kell?A későbbiek folyamán hajlamos leszek-e arra, hogy ismét előfordul, az menyire lesz veszélyes?Várom a választ.Köszönöm. Tisztelettel. Némethné D :E

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Syncumar, fájdalomcsillapító témában

        Kedves Kérdező ! Mélyvénás trombozist követően egy évig javasolt a Syncumar szedése. Utána javasolt trombofilia irányában történő kivizsgálás, hogy nincs-e genetikailag fokozott trombozis hajlama. Ez esetben a Syncumar hosszu távon szedendő gyógyszer. A Syncumar mellett folyamatosan szedett gyógyszerek nem okoznak gondot, mivel a terápiás szint beállítása is így történt. Fokozott odafigyelés szükséges, ha új gyógyszer beállítása történik, vagy csak átmenetileg válik szükségessé más gyógyszer alkalmazása. Minden új gyógyszer felírásakor jeleznie kell az orvosnak, hogy Ön Syncumart szed. Fejfájásra Algopyrint nyugodtan szedhet, non szteroid gyógyszerek, így a diclofenac származékok (leggyakoribb képviselőik a Cataflam, Diclofenac, Voltaren ) nem javasoltak, mert fokozzák a Syncumar hatását. Egyes savcsökkentők is fokozzák a Syncumar hatását. Ha tartósan szükséges ennek szedése, akkor a gyógyszer beállítását követően néhány nappal javasolt kontroll INR vizsgálat elvégzése. A Syncumar hatását a K vitamin tartalmú ételek csökkentik, ez normál vegyes étrend esetén nem szokott gondot okozni, csak ha egyszerre nagyobb mennyiséget fogyaszt belőlük ( ilyen pl. a brokkoli, eper, spenót, zöld tea, káposzta, paradicsom ). Javaslom, kérjen háziorvosától betegtájékoztatót.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 26., 00:18; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 21:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: