• felszíni trombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Anyósomnál felszíni trombózist állapított meg a szakorvosa, melyre kompressziós harisnyát írt fel a gyógyszer (érösszehúzó és hajszálérfal erősítő) és kenőcs mellett. A harisnyát 1 napig viselte, de nagyon fájt a homloka és tarkójánál a feje. Másnap Anyósom a szomszédjával, egy már nyugdíjas nővérrel beszélgetett és elmondta, hogy milyen panaszai vannak. A hölgy azt mondta, hogy azonnal vegye le a harisnyát, ha fájt a feje, mert egy ismerőse épp e végett halt meg, azaz kapott tüdőembóliát, mert a harisnya "felnyomta a vizet" a tüdejére. Anyósom azt válaszolta, hogy de ha nem hordja a harisnyát, akkor égő érzést tapasztal a lábán. Erre a hölgy azt mondta, hogy hűtse jéggel. Nos, Anyósom ezt olyan mértékkel vitte túlzásba, hogy szerintem károsította a sejteket. Én a szakorvos véleményére adok, de kérdezem: akkor miért fáj és lüktet a feje Anyósomnak, hogyha viseli a harisnyát? Másik tanács a szakorvostól, hogy lábnál 8-10 cm-el emeljük meg az ágyat, hogy a keringés éjszaka jobb legyen. Ezt is megtettük, remélem jól cselekedtünk. Várom válaszát és tanácsát! Köszönettel: P.Dorina

        Dr. Boros Miklós válasza a kompressziós harisnya témában

        Tisztelt kérdező! A hűtés normáliskeretek között valóban hasznos, az ágy megemelése is jó választás. A kompressziós harisnya viselése abban, az esetben jelent gondot, ha szívelégtelenség tünetei már korábban is voltak (lábdagadás, éjszaka több alkalommal pisilés). A megfelelő kompressziós fokozat kiválasztása is fontos. A fajfájás idején mérjék meg vérnyomását és jegyezzék fel. a lokális hűtés, krém használata és a mozgás a legfontosabb. Váltson kisebb kompressziójú hasrisnyára.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. július 29., 13:04; Megválaszolva: 2010. július 30., 13:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: