• Kóros szorongás és hányásfóbia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Problémám egészen óvodás koromig nyúlik vissza, amikor is betegesen féltem a hányástól. Ritkán hánytam, de örökösen féltem tőle és már akkor elmenekültem a környezetemből, ha valakinek hányingere volt. Ez a félelem kamaszkoromban is fennállt, de jelentős mértékben csökkent. Azt hittem, lassan kinövöm, de idén újra felerősödött. Kiújulásának talán az az oka, hogy áprilisban és júniusban egy-egy alkalommal jött rám erős rosszullét hajnalban, hányinger, öklendezés, felhasi fájdalom és erős hasmenés kíséretében. Ezeket a rosszulléteket követő napokban tompa fájdalmat éreztem a hasam köldök feletti részén (különösen a szegycsontnál). A háziorvosom a stressznek és helytelen táplálkozásnak tudta be a dolgot, székletminta vizsgálata is negatív eredményekkel zárult. Súlyos magánéleti problémákkal kellett szembesülnöm két hete, s azóta folyamatos, tompa hányingert érzek, viszont eddig még nem hánytam és enni is tudok. Hasi fájdalmaim nincsenek. Az említett hányinger felerősödik, ha emberek közt vagyok (pl. metrószerelvény, fodrászat, áruház) vagy ha beszélek róla. Félek, hogy elhányom magam. Ilyen esetekben gyakori a tenyérizzadás, a heves szívverés és az ingerlékenység is. Ezek viszont mindig is jellemzőek voltak rám, sokszor szorongtam és szorongok a mai napig. A pirulás sem ritka. Azért döntöttem e levél mellett, mert ma már erős fáradtságérzet és enyhe egyensúlyvesztés is jelentkezett. Arra gyanakszom, hogy a stressz miatt kórosan szorongóvá válok és nemcsak hányásfóbiám fokozódik majd tovább, hanem egyfajta szociális fóbiák is kialakulnak, amik ellehetetlenítenék az életemet, mivel szeptembertől igencsak megkívánják majd tőlem a hétköznapok a fittséget. Köszönöm és várom véleményét, tanácsát!

        Dr. Veress Dóra válasza a fóbia, szorongás témában

        Kedves Kérdező! Egyetértünk a diagnózisokat tekintve. A legjobb megoldás az lenne, ha keresne egy pszichoterapeutát, aki kognitív magatartásterápiával kezelésbe venné Önt, és megtanulna másként reagálni teste jelzéseire. Amíg ezt nem teheti meg, addig javaslom, hogy kezdjen valamilyen stresszoldó technikát elsajátítani, pl. jóga, relaxáció, autogén tréning. A helyes légzéstechnika kialakítása is sokat segíthet, mert sokszor a szorongásos tünetek alapját a túl gyors légvételek miatti biológiai változások adják. Ezek kialakulásának megakadályozásával elkerülhetőek a kellemetlen tünetek.


        Kérdés: 2011. július 29., 15:32; Megválaszolva: 2011. július 30., 22:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: