• Fóbia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A problémám a következő. a napokban rákerestem a fóbiákra a net-en, és rájöttem, hogy lassan 4-éve szociális fóbiám van. Az egész kézremegéssel kezdődött egy vizsgán. akkor magam is értetlenül álltam a dolog előtt, fel sem merült bennem, hogy betegségről lehet szó. aztán szépen fokozatosan jött a többi dolog, összejövetelen, vendégségben kézremegés ivás evés közben.. a legrosszabb 2 évvel ezelőtt volt, akkor tudatosan kerültem az ilyen helyzeteket, mivel féltem, hogy mások is észreveszik. azt olvastam, hogy a szégyenlős és visszahúzódó embereknél jön ez elő főként, ezért nem értem, hogy miért pont én, mivel sem tizenévesen, sem pedig 4 évvel ezelőttig ilyen gondom nem volt, éppen ellenkezőleg, mindig nyitott, vidám társasági ember voltam! Már ott tartok, hogy ugyanazon a munkahelyen dolgozom több éve, szeretnék másik munkát, vagy esetleg tanulni valamit, de az állapotom miatt nem merek még egy állásinterjúra sem elmenni, mert félek, hogy remegni fog a kezem ha írnom kell.. a vizsgázásról nem is beszélve, álmodni sem merek róla, pedig szeretném képezni magam! Már úgy érzem, hogy bele fogok bolondulni, ha nem változik meg ez a dolog hamarosan. Hallottam gyógyszerekről, amelyek megszüntetik a kézremegést, nekem ez a legnagyobb gondom. ha ez nem lenne, sokkal bátrabban mernék munkát keresni, vagy akár tanulni, vizsgázni..

        Dr. Veress Dóra válasza a szociális szorongás, szociális fóbia, vizsgadrukk témában

        Kedves Kérdező! Szociális helyzetekben az emberek nagy többsége szorong, csak nem mernek róla beszélni, mert azt hiszik, hogy egyedül vannak ezzel a problémával! Megfigyelések szerint egyébként a szorongó ember sokkal rosszabbnak ítéli meg az állapotát, mint ahogy mások látják. Megdöbbentő, de a környezet sokszor egyáltalán nem érzékeli a problémát, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget. Az embereket nem az érdekli, hogy magának remeg a keze vagy sem, hanem hogy mit mond. Ha meg észreveszik, hogy izgul, akkor együttérzővé válnak, és segítenek, nem pedig ítélkeznek. tapasztalataim szerint a fenti tények nagyon kevés szociális szorongó embert szoktak megnyugtatni, így a kérdésére is válaszolok. Gyógyszert nem nagyon szoktunk javasolni, legfeljebb a kellemetlen szituáció előtt fél-egy órával egy szem béta blokkolót. Ez csökkenti a szapora szívverést, a légszomjat és így a tünetek java része nem alakul ki. A legtöbbet gyakorlással tud javítani a helyzetén! Jelentkezzen bátran továbbképzésekre, vizsgázzon minél gaykrabban, keresse azokat a helyzeteket, amikor szorong és ahogy hozzászokik a helyzethez, meg fog szűnni a probléma. Emellett próbáljon relaxációs technikákat elsajátítani, ha szükségét érzi keressen fel egy pszichológust, aki segít megküzdeni a nehézségekkel!


        Kérdés: 2011. június 04., 11:18; Megválaszolva: 2011. június 05., 22:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: