• Pánikszerű állapot

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! néhány hónapja csak enyhe szorongásaim voltak légszomjal társulva.ezek elviselhetőek voltak és tudtam kezelni őket. És most Szombaton rosszul lettem nem tudtam mi bajom azt hittem meghalok(remegés,fuldoklásérzés,szapora szívverés,halálfélelem)besétáltam az ügyeletre ott Ekg-ztak kaptam infuziót kivoltam száradva valamint valamien gyógyszert. megjöttek az eredmények makk egészséges vagyok semmi szervi bajom. Az orvos azt mondta nyugodjak meg ez egy pánikroham volt holnapra jobban leszek. nem így lett másnap ugyanugy elért a rosszulét de már tudtam hogy ettől nincs bajom mégis féltem nehezen kontroláltam magam. 21-n phisziáterhez mentem aki Frontint irtz fel(0.25) napi 3*. Talán mintha minimálisan enyhültek a tünetek de a rohamok továbbra is vannak valamivel talán nyugodtabban kezelem a dolgot. de ezt a szorongásérzést folyamatason érzem a nap folyamán. Valami miatt nem merek kimozdulni a lakasból sem.és félek minden amit eddig elértem kárba vész.egyszer kimentem és hallottam hogy a körülöttem lévő emberek veszekednek és nekem ehhez semmi közöm nem volt ugyan de rámtört egy kisebb roham mintha mások vitája miatt én lennék rosszul. tulajdonképpen vagy hatástalanok a gyógyszerek vagy több idő kell míg ezek hatnak 4 napja szedem őket.tanácsot szeretnék kérni mit tegyek esetleg ez így teljesen természetes dolog.Olyan érzésem van ki akarok mozdulni emberekkel lenni de visszatart a félelem és a rossz kedv hogy ujra rosszul leszek.Ön mit ajánl hisz még kezdő stádiumban vagyok hogy minél hamarabb gyógyuljak ás éljem ujra a régi életem.Kimeritően irtam de így talán ön is jobban átlátja a dolgot.Ma lenne egy 2 és fél órás vonat utam nem tudom beválalljam e és ha ott tör rám a dolog.Bizonytolan vagyok.És még annyi hogy minden kiváltó ok nélkül is rámtör a roham.mai napig a választ keresem vajon mikor és milyen lelki dologtól alakult ki ez. előre köszönöm válaszát

        Dr. Veress Dóra válasza a pánikroham témában

        Kedves Kérdező! Nehéz dolgot fogok Önnek tanácsolni: menjen társaságba, utazzon vonattal, sétáljon az utcán! Ne zárkózzon be, mert ezzel nem kíméli meg magát a rohamoktól. Nincs "biztonságos zóna", ahol nem jelentkeznek a panaszok! Ha elszigeteli magát, csak az élete megy tönkre, de nem lesz jobban! Ha újra jelentkezik a rosszullét, akkor gondoljon arra, hogy nem árthat magának, nem fog megőrülni, nem hal meg. Úgy képzelje el az egészet, mintha a szervezete minden ok nélkül megnyomná a vészcsengőt. Adrenalin kerül a vérébe, és beindulnak a tünetek. Ilyen bármikor előfordul magával, ha sportol, ha ideges, ha felmegy a lépcsőn, stb. Egyik alkalommal sem lett tőle semmi baja! Most is csak azért fél, mert nem tudja, hogy mi a kiváltó ok. A rosszullét alatt próbáljon egyenletesen, lassan lélegezni, lazítsa el az izmait és hagyja, hogy lecsengjen a roham. Ne ellenkezzen, ne akarja elnyomni a tüneteket, egyszerűen csak hagyja, hogy elmúljon. Ha rendszeresen jelentkeznének a rohamok, akkor pszichoterápia a megoldás. A gyógyszerek csak elnyomják a tüneteket, de nem oldják meg a problémát. Ahogy abbahagyja a gyógyszerszedést, azonnal előről kezdődik minden. A "mi az oka?"kérdére nagyon nehéz válaszolni, de igazán mindegy is, nem? Ha tudja, ha nem, akkor is megmaradnak a pánikrohamok. Valószínűleg egyébként nem egyetlen konkrét ok áll a tünetek hátterében, hanem testi, lelki vagy érzelmi kimerülés.


        Kérdés: 2011. március 25., 13:11; Megválaszolva: 2011. március 29., 00:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: