• Xanax vagy Helex

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! 63 éves nő vagyok. Xanax 0,5 mg tablettát szedek 2 éve, délelőtt fél, este 1 szem adagolásban. Kb 1 hónapja jött elő rajtam életúntság, rossz közérzet, hidegrázás, éjjel verejtékezés, étvágytalanság és fogyás. Családi, lelki gondok gyötörnek, többnyire ennek tulajdonítom a tüneteket. 25 éve vastagbélgyulladásban szenvedek, mely időszakonként (negyedévente) felerősödő tüneteket produkál. Szedek még napi 2*1 dicetelt, valamint memorilt 800 mg naponta. Mostanában gyomorfájdalmam is van, gyomorröntgen nem mutatott semmit. Savtúltengés van. Kérdésem: mit tanácsol, xanax tabletta dózis emelését, (önhatalmúlag emeltem, jobbnak éreztem, emellett háziorvos b vitamin injekció kúrát adott), vagy pszichiáter által adott Helex SR 1 mg tablettára váltsak 1-1-2 adag szedésben (az orvos kb 15 perc beszélgetés után adta ezt az orvosságot, de félek a sok rossz mellékhatástól amit a gyógyszerről irnak) A gyomorsav túltengésre mit tanácsol, neurosan port lehet e szednem ezek mellett (időnként székrekedés előfordul nálam) Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel egy reménykedő beteg.

        Dr. Diószegi Judit válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező! A leírt panaszokat okozhatja depresszió, szorongásos kórkép, de ezt a vizsgáló orvos tudja pontosan meghatározni. De indokolt lenne előbb minden lehetséges szervi eltérés kizárása is, ezért először keresse fel háziorvosát. A gyomor Röntgen mellett egyéb vizsgálatra is szükség lehet (gyomortükrözés, kifújásos teszt, ultrahang esetleg), hogy meg tudják pontosan állapítani a gyomorpanaszok hátterét, ettől függően tudja a háziorvos vagy gastroenterológus a megfelelő kezelést beindítani. A depresszió és szorongásos betegségek kezelése lehet gyógyszeres (antidepresszáns, szorongáscsökkentő gyógyszerek) és/vagy pszichoterápia, ez a pontos diagnózistól és a beteg állapotától függ. A Dicetel okozhat hasi panaszokat, a Memoril pedig depressziót, gyengeséget, nyugtalanságot, idegességet, illetve szintén hasi panaszokat is. Konzultálnia kellene kezelőorvosával, hogy ki tudják zárni a mellékhatások lehetőségét. A Xanax, illetve Helex SR ugyanazon hatóanyagú készítmény, de a Helex SR elhúzódó hatású készítmény. Mivel a kezelőorvos tudja pontosan a diagnózist meghatározni, illetve betegsége súlyosságát, ő hivatott a terápiát is meghatározni.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. december 13., 18:27; Megválaszolva: 2010. december 16., 17:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: