• Antidepresszáns

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözletem. A problémam a következő. Gyomorhurutom volt több mit fél évig, ebben a az időszakben kialakult bennem egy szorongásszerű félelem. Az álltalános orvos beutalt szakorvoshoz (pszichiaterhez) aki enyhe panikbetegséget diagnosztizált. Erre a problémamra seroxatot javasolt. Kezdetben 10 mg al kezdtem majd az első hét után átálltam 20 mg ra. Hallottam arról, hogy az antidepresszánsok hatásának kialakulásához időre van szükség 2 hét től egy hónapig. Ezért nem hagytam fel a szedésével, annak ellenére, hogy borzasztóan hatott rám a szer. A második héten teljesen letepertek a mellékhatások. A pupillám kitágult, fájt a szemem a komputeres munkától, teljes impotencia alakult ki, fáradt voltam. A legszokatlanabb tünet viszont a folyamatos öngyilkossági gondolat volt (azelőtt sohasem fordult meg a fejemben ilyesmi). Lassan elhagytam ezt a szert. Most jobban érzem magam de újra szorongást érzek. Azt javasolta az alltalános orvos, hogy probalkozzak az auromid (aurorix) al. Az lenne a kérdésem, hogy mi a kezdő adag ennél a gyógyszernél, és hogyan kell a továbbiakban szedni?

        Dr. Diószegi Judit válasza a szorongás témában

        Kedves Levélíró! Nem javaslom Aurorix (vagy más pszichiátriai gyógyszer) szedését pszichiátriai kontroll nélkül. Részletes vizsgálat és pontos diagnózis szükséges ahhoz, hogy a megfelelő gyógyszert be tudják Önnél állítani. Lehetséges, hogy más típusú gyógyszerre vagy kombinációra van szüksége, előfordulhat, hogy kezdetben például szorongáscsökkentő készítmény is indokolt (mely későbbiekben elhagyandó). Szükséges figyelembe venni a gyógyszerinterakciókat, illetve az Aurorixnél minden betegnek tanácsos a tiraminban gazdag ételek (pl. sajt, élesztő kivonatok és fermentált szója készítmények) túlzott mennyiségű fogyasztását kerülni. Keressen fel pszichiátriai szakrendelést, ahol a pszichiáter tudja mindezek ismeretében a megfelelő készítményt felírni és terápiás tanácsokkal ellátni.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2010. július 06., 10:40; Megválaszolva: 2010. július 07., 17:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: