• Agyi infarktusok kórházban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/Doktor úr! Nagyapám 70 éves korában ezelőtt 3 évvel egy XY nevezetű és helyű kórházban feküdt be egy gyógyító kezelésre amit a térdére alkalmaztak volna. Az első éjszaka után agyi infarktust kapott; beszéde megváltozott, a szája félre állt, gondolkodása lelassult, esténként már félre beszélt. A térde az elmúlt 2-3 évben csak rosszabb lett, a mozgása is és a viselkedése sem javult, talán a beszéde kicsit. Aztán olyannyira fájlalta a térdét hogy térdprotézist tettek be neki idén nyáron, elsőbbségi úton egy másik kórházban. A műtét után pár nappal elesett a fürdőszobában, és az első éjszaka ki is vette magából az infúziós csövet de másnap nem emlékezett rá. Állapota ingadozó volt, cukorja is leesett egyszer nagyon. Aztán végre a rehabilitációra került ahol a tornáztatás lett volna a lényeg, viszont nem nagyon bírtak vele az ápolók, nem fogadott szót valamiért de az állapota annyira feljavult hogy járókával már kibírt menni a wc-re nagy nehezen, segítséggel. Ezek után 2-3 napra rá ágynak esett 40 fokos lázzal és onnantól kezdve nem bírt felállni és már többet nem is fog mert eltávozott az élők soraiból. Az orvosok nem tudták megmondani miért történt ez az egész, urológiailag és máshogy sem tudták megmagyarázni a lázt, CT vizsgálat nem mutatott ki kiújuló agyi infarktust, pedig a szája teljesen be volt esve. Halála előtt 3 hétig egy másik kórházban volt már, elfekvőben. Ott akkor mondták az ápolók hogy az előző kórház által kiadott zárójelentésén, ahol térdre műtötték, az állt hogy újabb agyi infarktusa volt még is csak, holott a CT nem mutatta ki azt mondták akkor ott. Nagyon fájó hogy nem tudjuk miért történt ez az egész, hogy akárhányszor volt kórházban mindig ott kapott agyi infarktust, miért van ez? A halála előtti napokban már infúzióról táplálkozott, szemeit nem nyitotta ki és nem is beszélt semmit, mozdulatlan volt és most már úgy is maradt. Szerintem ez nem véletlen egybeesés. Sok pénz és lelki nyugtalanság áll mind ezek után, de hiába. Másik fájó és mérgesítő dolog, hogy az xy nevezetű orvosnak nem lett volna szabad el vállalnia őt erre a műtétre mert azóta már rájöttünk, hogy valószínű nem is a térdével voltak az igazi bajok... viszont az orvosnak egyből rá kellett volna éreznie ráadásul a régebbi zárójelentését is látta és tudta hogy volt neki egy agyi infarktusa 3évvel ezelőtt. Én biztos nem hagynám ennyiben a dolgot, ügyvédig és ha van esély a perig mennék legszívesebben. Köszönöm válaszát és meglátását!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező! A 3 éve lezajlott stroke nem ellenjavallata semilyen műtétnek, ha az altatóorvos altathatónak találja a beteget. A leírásából arra lehet következtetni, hogy a Nagypapájának nem csak stroke-ja volt, hanem valószínűleg demenciája is (elbutulással járó betegség), melynek tüneteit a lezajlott stroke felfokozhatott, emiatt viselkedett zavartabban. Azt nem tudom megmondani a leírása alapján, hogy újabb stroke bekövetkezett e az ismételt kórházi bentfekvés során, de az tény, hogy ne minden esetben mutatható ki a koponya CT-vel a friss keringészavar az agyban, mert pl. néhány órával a tünetek jelentkezése után készült a CT és még nem ábrázolódott a CT a károsodás, vagy olyan területben zajlott, ahol korábban már kimutatott elváltozás volt, és ezen belül a friss már nem látható. A CT-én nem ábrázolódó friss stroke nem zárja ki azt, hogy a betegnek egy akutan zajló stroke-ja van. Idős embereknél, főleg ha hoszabb ideig fekszenek hamar kialakul tüdő- vagy hörgőgyulladás, mely ha a szerevzet le van gyengülve végzetes is lehet. Számos olyan idős emberrel találkozunk, akinek az állapota hirtelen válságosra fordul mert ekkor jönnek elő azok a rejtett betegségek, melyek egyéb tünetek hiányában korábban nem voltak ismertek.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 27., 23:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: