• Stroke, kontroll vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/ Doktor Úr! Az Édesapámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egy évvel ezelőtt (2010.11.04.) stroke-ot kapott, agyérelzáródása volt pontosabban. (Erős dohányos.) Gyors kezelésnek köszönhetően nem szerzett maradandó károsodást, azóta vérhigítót szed. Most bejelentettem kontroll-ra, el is ment, azonban az orvosa rákérdezett egészségi állapotára, (persze jól van, minden rendben vele), s ezzel le is zárta az ügyet. Nos, én tudom, hogy egyik magyar kórháznak sincs pénze felesleges vizsgálatokra, azonban én úgy tudom, hogy egy stroke-ot elszenvedő betegnek 1 év elteltével nem csupán ajánlott, de jogosan igénybe vehet kontroll vizsgálatokat (például MRI), hiszen mit ér ebben az esetben az a kontroll vizsgálat, ahol meg sem vizsgálja az orvos a lényeget, a beteg agyi és nyaki ereinek új állapotát?! Ez költői kérdés volt, a válaszra váró kérdésem tehát: Stroke után 1 évvel térítésmentesen, teljes joggal jár a betegnek a kontroll vizsgálat állapotától teljesen függetlenül(MRI, és a többi, ami szükséges), vagy kérni lehet, de a vizsgálatok valahányad részének a finanszírozását a betegnek kell állnia, vagy nem jár és nemis kérheti, ha egészségi állapota nem indokolja? Bocsánat, ha dacosan írtam, nem Önre akartam hárítani felháborodásomat! Válaszát előre is köszönöm szépen!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező! A kontroll vizsgálat során szükséges újabb vizsgálatok, a beteg állapotától és panaszaitól függenek. Ha az édesapja állapota nem romlott, akkor nincs értelme újabb képalkotó vizsgálatra, azaz koponya MR-re vagy CT-re. A nyaki UH vizsgálatot évente érdemes elvégzeni, mert fontos az erek állapotának nyomon követése. A többit a háziorvosnak kell elvégeznie ezek a labor vizsgálat a vérzsírértékekkel, EKG, vérnyomás mérés. A stroke gondozása, ha a beteg állapota stabil, csak ezeket kell, hogy tartalmazza, a többi vizsgálat mindig az aktuális panasztól függ.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. november 11., 21:45; Megválaszolva: 2011. november 17., 20:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: