• Méhnyakrák eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! Tavaly májusban P2-es volt a rákszűrés eredményem a következő kiegészítésekkel: Kenet általános minősítése: Negatív, kóros, neoplasticus hámelváltozásokra; Laphámsejtek: Atypusos laphámsejtek (ASC) Ez után az eredmény után a nőgyógyászom felírt Betadine hüvelykúpot, majd 3 hónap múlva megismételtük a rákszűrést, melynek akkor az eredménye: Egyéb, nem neoplasticus elváltozások - Gyulladás (reparatio) ott volt egy X. Erre azt mondta az orvos, hogy minden rendben, mehetek haza. Idén is mentem természetesen rákszűrésre a következő eredményem lett: P3 A kenet általános minősítése: Kóros, neoplasticus hámelváltozás Laphámsejtek: Enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio (LSIL) Most is a Betadine hüvelykúpot írta fel a nőgyógyászom, és 3 hónap múlva kell visszamennem kontrollra. Megszeretném kérdezni, hogy az Ön véleménye szerint is megoldás a Betadine hüvelykúp? Én eléggé aggódom, mert nem jók ezek az eredmények, és szerettem volna tudni egy másik szakember véleményét is. Ön szerint mi okozhatja az eredményem alapján a P3-as diagnózist? Idén már voltam teljes laborvizsgálaton is (ahogy kell) és sem a fehérvérsejtszám, sem pedig a vérsejtsüllyedésem nem volt magas, normális értékek mutatkoztak. Fájdalmam nincsen. 29 éves vagyok, gyermekem nincsen, párkapcsolatban élek 12 éve, hűségesen. Segítségét, válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Diána

        Dr. Kiss György válasza a cytológia témában

        Tisztelt Hölgyem ! A cytológiai lelet Papanicolau szerinti értékelésénél a sejtmag és a sejtplasma arányát hasonlitják össze, tehát morfológiai értékelés csak / P 1,2,3,4,5 /. Napjainkban a cytológiai leletet aszerint értékelik, hogy a méhnyak laphámjában vagy mirigyhámjában van -e elváltozás és főleg a human papilloma virus jelenlétét vzsgálják,és amennyiben a HPV jelen van a kenetben,akkor a tipusát is meg kell határozni /HPV tipizálás / A P3-s cytológiát feltétlenül eszerint kell tisztázni és nem árt kolposzkópos vizsgálatot is végezni/ a laphám és mirigyhám találkozása a külső méhszájnál és ennek az átmeneti zónának különböző nagyitás meletti vizsgálatáról van szó/. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2017. június 10., 20:37; Megválaszolva: 2017. június 12., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: