• Küret vagy nem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! 43 éves vagyok, párommal a két nagyobb gyerek mellé ,(első házasságomból)szeretnénk egy babát. Kb.fél éve. Ezt megelőzően egy éve volt egy abortuszom. Különböző hormonvizsgálatokat végeztek el nálam, amelyek közül a progesteron szint volt egy kicsit alacsonyabb, más eltérés nem mutatkozott.Évek óta van egy 20mm kifelenövő miómám. A prgesteron szint emelésére kaptam kb 3 hónapja progesterone exetill tablettát, amit addig kellett szednem míg meg nem jött. Ekkor viszont a szokásosnál gyengébben menstruáltam és rosszul voltam. Egyébként napra pontosan szokott megjönni, és a peteérésem is kimutatható volt Uh-val, illetve az otthoni ovulációs tesztek az lh csúcsot kimutatták. Az elmúlt hónap duphastonet kaptam, amitől nem voltam rosszul. Sajnos az múlt hónapban az uh vizsgálat azt mutatta ki, hogy a méhnyálkahártyám 15mm közvetlenül ovuláció előtt, ezért küretet javasoltak. Tanácstalan vagyok, hová fordulhatnék, tényleg a küret a megoldás? Lehet, hogy a progesteron exetiltől " vastagodott" meg. Válaszát köszönöm

        Dr. Kiss György válasza a méhnyálkahártya témában

        Tisztelt Hölgyem ! A 15 mm-s nyálkahártya esetén / még ha a számitott ovulatió előtt is történt az UH vizsgálat / nem árt végezni reggeli első vizeletből egy terhességi tesztet. Az iniciális petezsák ugyanis csak a 3-4. héten kezd megjelenni az UH képen, addig csak egy erősen megvastagodott nyálkahártyát észlel a vizsgáló. Amennyiben a teszt negativ ,valóban mérlegelendő a curettage, melynek során nemcsak a megvastagodott nyálkahártya lesz eltávolitva, de az anyag szövettani vizsgálata is számos kérdésre adhat választ a jövőt illetően. Tekintettel a 43 évre minden további lépést alaposan beszéljen meg kezelőorvosával, hogy a babaproject minél előbb sikerüljön. A kifele növő myoma- mivel nem érinti a méh üregét nem lehet akadály. Üdvözlettel: dr.Kiss


        Kérdés: 2017. február 22., 10:04; Megválaszolva: 2017. február 26., 09:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: