• Ájulás, epilepsziás roham->epilepszia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! 2 hete történt, futás közben, hogy elfogott egy hirtelen szorongás érzés és 1-2 furcsa bevillanást láttam, majd elájultam, és a szemtanúk szerint epilepsziás rohamom volt. Azóta már jó néhány vizsgálaton túl vagyok, neurológia oldalról: EEG, MRI, CT, Labor, kardiológiai oldalról: EKG, ABPM, Holter, Carotis masszázs. Minden vizsgálat mondhatni tökéletes eredményt mutatott. A futás körülményeihez még hozzátartozik, hogy immár 2-3 éve meglehetősen stresszes -igazából fokozatosan emelkedő stresszben- környezetben dolgozok (vezetői pozíció). Amikor futni voltam, nagyon meleg volt, ráadásul nem is aludtam rendesen az azt megelőző napokban, közvetlenül a futás előtti éjszakán össz. 2-3 órát. Alkoholt ugyan csak alkalomszerűen fogyasztok, azonban az esetet megelőző hétvégét egy fesztiválon töltöttem, ahol azért volt alkoholfogyasztás (semmi egyéb), ez pedig szintén hozzájárult a fáradtsághoz. A kérdésem, hogy a fent említett vizsgálatok negatív eredménye ellenére, fennállhat e az epilepszia vagy bármilyen neurológiai betegség lehetősége, vagy az epilepsziás roham betudható egy a teljes kimerültséghez közeli állapotnak és/vagy akár pánikbetegségnek/rohamnak? Annyit még mindenképpen hozzátennék, hogy az eset óta időnként érzek némi bizonytalanságot/egyensúlyzavart néha nagyon minimális émelygéssel. A fejemet is beütöttem az esés következtében, ez lehet még esetleg egy agyrázkódás utóhatása? Ennek mennyi időn belül kéne rendeződnie? Lehet, hogy fontos információ, hogy kb. 5 éve már volt egy agyrázkódásom, ami nem lett kivizsgálva, viszont kb. 1 héten belül teljesen rendbe jöttem. Elnézést a hosszú levélért, de elöljáróban is megköszönöm a választ és az esetleges tanácsokat, bevallom, hogy az eset eléggé megijesztett, mert soha életemben nem történt velem hasonló.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a epilepszia témában

        Kedves Kérdező ! Van esély rá, hogy a lezajlott rosszullét úgynevezett alkalmi epilepsziás roham volt, melyet az Ön által részletesen leírt,rohamkiváltásban részt vevő körülmények játszottak szerepet. Mind az előző alkohol fogyasztás, a kialvatlanság, és fáradtság, de a futás közben esetleg fennálló fényviszonyok (nappal szembeni villódzó fényekÖ is okozhatták. A stresszesség közvetlenül nem kiváltó tényező. Ha betartja az életmódbeli ajánlásokat, akkor ez egy alkalmi roham marad.Ha ismétlődik, az már epilepszia, még akkor is, ha a leletei negatívak. Az agyrázkódás tünetei egy hét alatt rendszerint szűnnek, de ebben az esetben a gyógyulás ideje alatt kímélő, fekvő,pihenő életmód szükséges. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. augusztus 07., 12:02; Megválaszolva: 2017. augusztus 15., 07:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Férjem, 67 éves, hirtelen elesett lett, beszéd és emlékezet zavarokkal vittük a Honvéd Kórházba. A vizsgálatok alapján a gyanú a Creutzfeldt-Jakob betegség. Milyen segítséget tudnának adni, és milyen...
        Üdvözlöm! Kati vagyok. Pár napja szó szerint fáj a bőrőm még attól is ha a ruha hozzá ér. Ez leginkább a hátamon jellemző. A testem minden területén érzékeny érintésre is de nyomásra nem kifejezetten fáj. Volt már ilyen érzésem...
        Jó napot kívánok! A felöl szeretnék érdeklődni , hogy a lamolep nevű gyógyszert Ön szerint hány éven belül lehetne elhagyni ? Kórelőzményem 2014-ben volt egy rosszul létem majd az MRI vizsgálat nem igazolta az elváltozást de még is...