• Migrén gyógyszeres kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, 23 éves korom óta küzdök migrénes problémákkal, rendszeresen menzesz kezdetekor jelenik meg és 3-4 napig tart, aura nélküli és általában a jobb oldalon de néha oldalt vált. Az erőssége változó, de legtöbbször minimum közepes, nem tudok mellett dolgozni vagy csak nehezen. 1 éve ki lettem vizsgálva neurológus által, MR, CT stb. Nem találtak fizikai elváltozást. Azóta a rohamokra Relpax-ot szedek ill megelőzésre Naprsyn-t, de volt egy hónap amikor egy hónapban sokkal többet fájt a fejem így az orvos antidepresszánst írt fel - nem kezdtem el szedni, mert nem szeretnék antidepresszánst szedni, illetve általában csak a menzesz előtt jelentkezik a migrén illetve néha még a megelőző (pre-menstuációs tünetekkel teli) héten is. A lefolyása akkor is 3 nap. Ezen kívül stressz is ki szokta váltani néha vagy az időjárás változás, de ez ritkább. A Relpax úgy hat nálam, hogy ha 1db 40 mg-os tablettát beveszek akkor kb 24h-ig hat, és utána visszatér a fájdalom akkor be kell vennem még egyet. Így egy roham alkalmával 4 gyógyszert is be szoktam venni. de most már úgy érzem hogy nehezebben múlik el a fejfájás mint korábban, ez lehet a gyógyszer miatt? Néha még 2-3 napig van egy tompább fájdalom utána. Korábban Cinie nevű gyógyszert is vettem be ez is kb. ugyanígy működött a fájdalom"csillapító" hatás tekintetében. (A Relpax mellékhatásaiként izomgyengeséget és kábultságot szoktam tapasztalani ill. étvágyzavarokat, de ez tűrhető cserébe h nem fáj a fejem.) Ez az Ön véleménye szerint hatékonynak mondható ? Nem lehet, hogy van olyan gyógyszer amiből nem kell ennyit bevennem? Illetve megelőzésre nincs más megoldás (nem antidepresszáns)? Ált. 2-3 napra pontosan tudom, hogy mikor fog kezdődni a migrén. (Fogamzásgátlót szedek.) köszönettel, Renáta

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a migrén témában

        Kedves Kérdező ! Leveléből kiderül, hogy alaposan tájékozott a migrén kezelése témában,mégis idegenkedik az antidepresszáns kezelés bevezetésétől. Általában havi 4, vagy több migrénes fejfájás esetében szükséges az úgynevezett intervallum terápia, melynek célja a rohamok számának és intenzitásának csökkentése. Az antidepresszáns kezelés nem azt jelenti, hogy Ön depressziós lenne, bár sokesetben ez is előfordulhat. Elsősorban a gyógyszer központi idegrendszeri hatása vezet azokhoz a változásokhoz, melyek a fejfájás kiváltódása ellen hatnak.Emellett ismertek egyéb kémiai szerkezetű és hatásmehanizmusú intervallum terápiára alkalmas gyógyszerek,legismertebbek a serotonin-antagonisták,pl. Divascan, vagy Sandomigran. Béta blokkolók közül Concor vagy Ca-csatorna blokkolók, mint Sibelium. Próbálkozhat az orvos antiepilepticus hatású szerekkel is.(Convulex) Fentiek közül az orvos kell kiválassza, melyik lehet Önnek a legalkalmasabb, a lehetséges mellékhatásokat is figyelembe véve.Már kialakult migrénes roham esetén ne feledkezzünk meg a klasszikus gyógyító hatású ágynyugalomról, elsötétített, csendes szobában egy kiadós alvás csodákra lehet képes. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2017. január 09., 12:58; Megválaszolva: 2017. január 10., 06:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi lelet értékelésében kérném a segítségét. Koponya MR vizsgálata T1 súlyozott sagittalis, T2 icv, FLAIR axialis, T2 súlyozott coronalis, valamint diffusios felvételek a koponyáról. Középállású, norm....
        Tisztelt Doktornő! Mindig is fejfájós voltam, viszonylag gyakran fájt jobb oldalon a fejem, amit fejfájás csillapító (elsősorban Algoflex Forte) enyhített. Áprilisban volt a 30. születésnapom, előző este is fájt a fejem, bevettem egy...
        Tisztelt Doktornő! Körülbelül 1.5 hónapja hazafelé utaztam a buszon, amikoris rosszullét fogott. Émelygés, hányinger, kimerevedett a nyakam és a ha forgatni próbáltam a fejem még jobban rosszul lettem. Először szimpla rosszullétnek tudtam...
        Tisztelt Doktornő! Két héttel ezelőtt, intenzív mellkasi fájdalom miatt kerültem kórházba. Szív és tüdő betegségeket kizártak, CK: 1127 volt, ami miatt Myositis gyanújával tovább küldtek. Neurológián dolgozom, így itt kezdtek el...
        Kedves Dr. Szappanos Zsuzsanna! Előző: (http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/neurologia/154486) A munkahelyemen valhogyan szóba került a Tourette szindróma, és emiatt gondolkodtam el magamon. Gyermekkoromban azt hiszem nem erőltetettenpislogtam,...