• Ingadozó diasztolés érték!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor nő. Kardiológiai kivizsgáláson voltam két hete szívritmus zavar panaszával. Vérnyomás mérés,nyugalmi,ekg,holter,abpm,szív ultrahang vizsgálat volt! A várnyomásom akkor megfelelő volt 130/80 p:79,nyugalmi és a 24 órás ekg rendben. Az abpm leleten ingadozások voltak,a systole,diastole az előbbinél nincs is nagy ingás 103 és 140 közötti passzív,aktív időszak.A diastole viszont 45-től 95-ig ingadozik,ilyen pl hogy 130/75 p:65,125/70 p:58. Azóta eltelt két hét és már a múlt hét hétfőn észrevettem,hogy méréskor a diasztole 60-75 között ingadozik,nagyon ritkán van az hogy 125 130-as vérnyomásnál 80 legyen inkább 72,68,75 125 alatt inkább a 68 jellemző de volt már 77,78-is! Az érdekesség az hogy 135-től felfelé 145-ig meg emelkedik 75,80! A pulzusnyomás az abpm méréskor 40-60 között van valamikor 70, vérnyomás naplómban hasonlóak az éltérések! A határértéken kívüli pulzusnyomás miatt lehet a későbbiekben valami probléma? Az ingadozó néha alig emelkedő diastole érték mitől lehet? Valamilyen szívbetegség,bal kamra elégtelenség? Vagy a v,nyomásmérő hibás?(Omron 13 éve lett vételezve,két éve vettem egy csuklósat azon magasabb diastolést mutat 75,82) Édesapám is megmérte és hasonló értékeket mért mint ami nekem van! A váltakozó diastoles érték lehet attól hogy a pulzusom terhelésre viszonylag tág határok között váltakozik? (55-90) Hosszútávon lehet valamilyen szívproblémám az ingadozó "gyorsuló,lassuló" pulzus miatt? Szív uh is volt ezelőtt egy hónappal,és két hete is,számomra eltérő értékekket olvastam: 1 hónapja: Aorta gyök 27mm,bal pitvar 34 mm,bal kamra 24-46mm,septum hátsó fal 10-10 mm pf VCI 10mm, ef:70% Két hete: Aorta gyök 29 mm,bal pitvar 35 mm,bal kamra 28-48,septum hátsó fal 8-8 mm ef:66% Nagy eltérések ezek,két hét alatt ennyit változott volna az ef:70-ről 66%-ra csökkent két hét alatt! Ez roszabodik vagy váltakozik? Még annyi kérdésem lenne hogy a pulzus ingadozásokat(55-90)hogyan tudnám kordában tartani hogy ne menjen fel hirtelen 55-60/percről 15 méteren belül 80-85 re mikor gyalogolok? Ha sportolok csökkenhet ez az érték idővel? Ablációval ki lehetne küszöbölni hogy ne emelkedjen ilyen magasra a pulzus? Sajnos nem csak gyalogláskor de egyéb helyzetekben is felmegy a pulzusom pl: felállás,lefekvés,felkelés,lehajolás 5-10 el munka közben is ha megállok lemegy a pulzus 70-75-ről 55-60-ra 1-2 percen belül! Muszály volt kölcsön kérni egy pulzus mérőt hogy megtudjam mi ez az egész mert mikor lehajolok vagy felállok vagy lemegy a pulzus köhögési inger jön rám és a mellkasomban égő érzést érzek! Mitől lehet ez? Még két kérdésem lenne hogy pár napja reggel felkelés előtt nyújtózkodva "bedobogósodik" a szívem olyankor enyhe remegés jön rám ilyenkor a pulzusom váltakozik ha felállok akkor fokozódik pár lépést téve és csak concorra áll vissza a ritmus ilyenkor 140-145/82 p:75-80 az értékek,már egy hónapja is volt ilyen a csuklós mérő meg sem tudta mérni a vérnyomást hibát jelzett! Mi lehet ez ritmuszavar? Tegnap kora este ülök a számító gép előtt és éreztem egy enyhe mellkasi nyomást és égő érzést teljesen nyugodt voltam nem is foglalkoztam vele majd egy fél óra múlva már nagyon zavart gyors vérnyomás mérés 145/82 p:63 fél óra alatt 121-ről miért mehetett fel 145-re a vérnyomásom? Elnézést ha kicsit hosszúra sikerült! Tisztelettel.

        Dr. Molnár Dóra válasza a vérnyomás értékek témában

        Kedves Kérdező, a vérnyomás változékony dolog (a szisztolés napi ingadozás 50-70Hgmm, a diasztolés ingadozás 25-30 Hgmm körüli is lehet a legmélyebb alvás, és a maximális fizikai aktivitást figyelembe véve), sok körülmény befolyásolja értékét. A fizikai aktivitás, idegállapot, fáradtság mértéke, élénkítő italok, alkohol fogyasztása, szellemi munka, számítógépes játék, autóvezetés és még sorolhatnám. A pulzusszám is változik a különféle élethelyzetekben. Szívelégtelenséget kizártak a vizsgálatok, ahogyan írta, nyugodjon meg! (EF: nem egy érték a normális, hanem egy tartomány, mindkét mérési eredménye normál.) Megnyugtatásul, illetve a vérnyomás válasz tisztázására esetleg még egy terheléses EKG elvégeztethető. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. március 15., 15:43; Megválaszolva: 2017. március 15., 22:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: