Magas vérnyomás - Mit ehet, és mit kerüljön el?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A túlsúly leadása mellett a megfelelő, egészséges étrend betartása hozzájárulhat a magas vérnyomás kordában tartásához.

A helytelen étkezési szokásokon lehet változtatni. Az első és legfontosabb lépés a sófogyasztás korlátozása kell, hogy legyen. Ez nem csupán azoknak tesz jót, akiknek főként a só okozza a magas vérnyomását, hanem valamennyi magas vérnyomású páciensnek a javára válik. A magas vérnyomás csökkentését szolgáló tabletták szedése fontos az orvos által elrendelt adagolásban. Emellett is oda kell figyelni a helyes életmódra is.

Az elfogyasztott konyhasó 80 százaléka készételekből kerül a szervezetbe. Elsősorban a kenyér, a virsli, a sajtok és a konzervételek készítéséhez használnak sok sót.

A káliumban gazdag étrend segít a vérnyomás csökkentésében

Kálium elsősorban a hüvelyesekben, a banánban és a burgonyában fordul elő. A veseelégtelenségben szenvedőknek, azonban óvatosnak kell lenniük a káliumfogyasztással!

A sok gyümölcs és zöldség is pozitívan hat a vérnyomásra. Emellett kevesebb húst és állati zsiradékot szabad csak fogyasztani, ehelyett inkább a halat és a növényi olajokat részesítsék előnyben! Mielőtt bármiféle diétázásba kezdenek, kérjék ki orvosuk véleményét! Ne felejtsék el, hogy ritka esetben a túl alacsony vérnyomás is okozhat szívinfarktust, illetve stroke-ot.

Ez az étrend nagyjából megfelel a mediterrán diétának. Tanulmányok szerint a szisztolés vérnyomás értékét 11, a diasztolését pedig 6 Hgmm-rel csökkenti.

Még jobb eredmények érhetőek el a súlycsökkentéssel.

Minden leadott fölösleges kiló két-három Hgmm-rel csökkenti a szisztolés értéket, és egy-két Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

Mindezek mellett kerülendő az alkoholfogyasztás. 210 g alkoholnál többet nem szabad meginni hetente. A májbetegeknek, és azoknak, akiknél az alkohol hatására valamilyen betegség kialakult, természetesen le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
medizinauskunft.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.