• Torna és ásítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

         

        Az elmúlt hetekben igyekszem hetente 3-4 alkalommal tornázni, a pilates típusú tornát csinálom itthon. Le kell feküdni a földre, a felsőtestemet megemelni, és a lábammal különböző gyakorlatokat végezni, főleg a hasat formálja. Körülbelül 10-15 percig szoktam tornázni, és nagyon gyakran ásítozom közben, napszaktól függetlenül.

        Azt olvastam, hogy az ásítás többek között átmeneti oxigénhiány miatt is történik. Rosszul csinálok valamit a tornám közben?

        Régóta dohányzom, most éppen pár napja ugyan leszokóban vagyok.. Legutóbb amikor a héziorvosomnál voltam, kiderült, hogy magas a vérnyomásom, és nem szabályosan ver a szívem, ezért próbálom mindenképpen letenni a cigarettát. Ezek a dolgok összefüggenek (mármint a dohányzás és az oxigénhiány)?

        A kérdésem az, hogy rosszat jelent-e ilyen esetben a folyamatos ásítozás, illetve, hogy mit is csináljak..

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a ásítás témában

        Tisztelt Kérdező!


        Az oxigénhiány lehet egy oka az ásítozásnak, de nem kizárólagosan. Azt, hogy a dohányzás Önnek mennyire károsította a légzését azt csak légzésfunkciós vizsgálattal lehet megvizsgálni. Az a tény, hogy Ön tornázik, még, ha ezt a fajta egyhelyben történő mozgásgyakorlatot is, azt jelenti, hogy igényli a mozgást és olyan nagy panaszt nem is okozhat, ha nem fárasztja és nem  esik rosszul. Az ásítás lehet annak is a jele, hogy torna közben a hátán fekve a tüdeje nem szellőzik megfelelően és relatív oxigénhiányt okozhat a mozgás alatt. Nem hiszem, hogy ennek valamilyen  jelentősége lenne. Ha továbbra is fennáll az ásítás szerintem csak folytassa a tornát, mert a vérnyomásának és a testsúlyának is jót tesz és a tüdőnek sem árt és előbb utóbb hozzászokik a terheléshez a szervezete és akkor elmúlik . A dohányzást pedig próbálja mindenképpen abbahagyni, ehhez csak további sikert és kitartást kívánok Önnek. Ne féljen nem csinált semmit rosszul a testmozgás az a szívének és a tüdejének is használ.

        Üdvözlettel: Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-07 09:37:59; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 14:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: