• Kopony mr

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném kikérni a véléményét az agykoponya MR vizsgálatomról, mert háziorvosom szerint ez nem jó eredmény és ajánlotta hogy kérdezzek meg más orvosokat is. 44 éves nő vagyok, nehéz fizikai munkát végzek egy tekercselő üzembe. amnézis: évek ota erőss fejfájás, hányinger. 2 hete ülő helyzetven jobb felső végtagi, jobb arcfél (itt duzzanai is) ezután jobb alsó végtagi zsibbadás, amely azota folyamatos, tegnap óta hasonló érzés a bal oldalon. Koponya MR vizsgálat : T1 se sagittalis, FLAIR coronalis, T2 tse transversalis és T1 tse vékonyszeletes sagittalis, majd kontraszanyag adása előtt és után T1 se transversalis síkú metszetek kézsültek. A külső- és belső liqzortér kornak megfelelő tágasságú. A kamrarendszer szimetrikus. A középvonal helyzete megtartott. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkja felett ábrázolódnak. Bal oldalon az occipitalis szarv mellett egy hosszúkás, 17x4 mm-es, ezen kívül elszórtan a kamrák körüli fehérállományban néhány 3-4mm-es, a T2 és FLAIR képeken jeldús eltérés figyelhető meg, a T1 képeken isointensek. Az agyállományban egyéb kóros jelintenzitású terület nem észlelhető. Kontrasztanyag adása után pathológiás kontraszthalmozás nem látható. vélemény: A leírt elváltozások elsősorban nem specifikus diszkrét fehérállományi károsodásnak felelhetnek meg, de teljesen biztosan kezdődő SM sem zárható ki.

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben leírtak szerint az agy fehérállományában néhány gócos eltérést írtak le, melyek a kontrasztanyagot nem halmozták. A leletező véleménye szerint nem specifikus, azaz kórképre egyértelműen nem utalóak az elváltozások. A gyakorlatban ezek többnyire kis, körülírt, nem friss agyi vérkeringési zavar nyomainak felelhetnek meg, de a kép alapján valószínűleg ezekre sem teljesen jellemzőek. Az SM vagyis a sclerosis multiplex diagnózisa sokszor egy hosszabb időtartam alatt, ideggyógyászati és műszeres vizsgálatok, esetleg az agyvíz vizsgálatának eredményeként állítható fel vagy zárható ki. Ebben az MR sokat segíthet, ha a talált eltérések száma, elhelyezkedése, jellege esetleg kontrasztanyag halmozása egy bizonyos, pontosan meghatározott feltételekkel összehasonlítva (ezek a Barkhof kritériumok) megfelel vagy nem felel meg azoknak. Mindenképpen szükséges részletes ideggyógyászati vizsgálat, hogy a panaszok, tünetek és az MR lelet összefüggenek-e egymással.


        Kérdés: 2011. szeptember 10., 12:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 08:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: