• Mit jelent a köv .eredmény?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy Mr vizsg . eredmény . mit jelent:Bal oldalon parieto-occipitalisan a lat. kamra mellett egy 7 mm hosszú 2 mm széles ,T2 -n és FLAIR méréseken magas jeladású terület, mely ascpecifikus és klinikai jelentősége bizonytalan Jobb oldalon frotalisan a mélyfehérállományban is látható egy jelintenzív góc.Térfoglalás nem ábrázolódik. Mk oldalon a centrum semiovale-ban T2-n jelszegény góc látható, de ezek a többiszekvencián nem azonosíthatóak.Ezért vs. műterméknek felel meg.Vélemény:acpecifikus fehérállományi jeleltérések,melyek a Barkhoff-kritériumokat nem teljesítik.Tsh 2,9 A kérdésem ,mit jelent ez , mert mire visszaérek a háziorvoshoz ,addig nagyon félek. Előre is köszönöm üdvözlettel:

        Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az MR felvételeken gyakran láthatóak a leletben is leírt kisméretű eltérések a fehérállományban, ezek az életkorral általában egyre nagyobb mennyiségben figyelhetők meg. Ezeket, egyéb biztos jelek hiányában "aspecifikus"-nak szokták leírni, vagyis nem jellemzőek egyértelműen keringészavarra, de más, gyulladásos eltérésekre sem. Legvalószínűbben mégis kis területű, körülírt, régebbi keringészavarnak felelhetnek meg. Feltételezem, hogy a vizsgálatot valamilyen panaszai, tünetei miatt sclerosis multiplex irányában kérték, amit a gyakorlatban elterjedt módszer, a Barkhof-kritériumok szerint ítélnek meg. (A Barkhof-kritériumok szerint bizonyos számú és helyzetű gócos fehérállományi elváltozás megerősíti a sclerosis multiplex diagnózisát). Erre a kérdésre adták meg a választ, hogy a látott kóros jelek mennyisége és minősége alapján a sclerosis multiplex nem állapítható meg az Ön esetében. Nem egészen értem, hogy a folytatásban a TSH ugyanebben a leletben szerepelt volna. A TSH-érték a pajzsmirigy működésének a jelzője (az agyalapi mirigy pajzsmirigy-serkentő hormonjának a vérszintje), ennek 2,9-es értéke a normális tartományban van.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. szeptember 03., 18:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 08:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: