• Vérvétel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő. Tegnap voltam vérvételen (nem először) és fájt a vérvétel maga, ami máskor nem szokott. Szóltam a hölgynek aki a vért vette, de ő nem foglalkozott vele. Kértem ragassza le mert mentem dolgozni. Éreztem hogy feszítő érzés van a karomban de azt hittem szoros a ragasztás miatt. Miután levettem nem múlt a feszítő érzés és egy tojás nagyságú duzzanat volt a vénám mellet. Elmentem gyógyszertárba ott Lioton gélt adtak azzal kenem és jegelem. Mára a duzzanat lentebb ment de elkezdett bekékülni méghozzá elég nagy folt van a véna mellet és alatt . Fájdalmas és nem tudom teljesen kinyújtani a karom mert feszül és fáj. Mennyire "normális" ez a dolog. Nem akarok ügyeletre menni, de nem tudom mi ez. Hétfőn mutassam meg a háziorvosomnak? Válaszukat várom és előre is köszönöm.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vérvétel témában

        A vérvételek hatására a többször szúrt ereken kisebb hegek képződnek. Ezek sajnos ismételt vérvétel kapcsán berepedhetnek, nem olyan rugalmasak, mint az egészséges érfal. Valószínűleg ez történt Önnek is, az újabb szúrás miatt a vérzés folytatódott a tű eltávolítása után. Ilyenkor a szövetek közé kerülő vér okozza a feszítő érzést, a duzzanatot. A vérömleny először bekékül, majd zöldes, később sárgás színű lesz, amíg fel nem szívódik a szövetek közé került vér. Ha azonban túl nagy duzzanat képződik, az nem mindig tud felszívódni, ezért célszerű lenne sebészeten megmutatni a karját. A sebész eldönti, van-e szükség egyéb teendőre a jegelésen, krémezésen kívül.


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. április 09., 12:04; Megválaszolva: 2011. április 12., 10:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: