• Trombophilia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dokrtor Úr! Gyermekem születése utána gyermekágyi szakban bal lábamon (visszértágulatos) térdhajlattól lefelé felületi trombózist igazolt a doppler UH. Azóta folyamatosan kapom a fraxiparin 0,6 ml injekciót. Ez 2010. október 16-án történt. A haematológiai vizslálat eredményei a következők:Faktor V Leiden mutáció: vad típus, Protrombin 20210A allél: vad típus, MTHFR C677T polimorfizmus: heterozigóta, a referencia értékek a megadott tartományba esnek az egyéb eredmények kapcsán úgymint; homocystein, fibrionogen, VIII. factor, antitthrombin III., protein C, protein S APC resistencia: negatív, LA szűrőteszt: negatív: Erre az ambuláns lapra azt írták, hogy az elvégzett haemostasis vizsgálatok trombophiliát nem igazoltak, Egy másik postán érkezett eredmény amin a referencia értékek ugyanazok csak van rajta még egy érték, mégpedig a következő: Lp(a) 1239 mg/L. - itt a vélemény az elvégzett vizsgálatok trombohiliát igazoltak. Mindkét eredmény postán érkezett, semmiféle utasítás vagy visszahívás nem szerepel rajta. A kérdésem az lenne, hogy mit takar ez az érték? Változhat-e ez még? Mi lenne a további terápia?Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Váróczy László PhD válasza a trombofilia témában

        Tisztelt Érdeklődő! Az Ön által közölt eredmények nem utalnak trombofiliára, azaz olyan genetikai rendellenességre, mely mélyvénás trombózisra hajlamosít. A MTHFR heterozigóta status és a magasabb Lp(a) szint inkább érelmeszesedésre hajlamosít - de semmiképp sem 37 évesen, inkább idősebb korban, és ha egyéb társbetegségek (pl. magasvérnyomás, cukorbetegség) is fennállnak.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2010. december 21., 21:02; Megválaszolva: 2010. december 23., 17:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: