• Leiden heterozigóta és egyes gyógyszerek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr. Váróczy László hematológus részére: Tisztelt Adjunktus Úr! Spermatogram eredményének javítása érdekében Tamixofen-Teva 20 mg készítményt (1x1) írt fel az orvos, illetve Feluran nevű készítményt (3x1) is szedek, melyek mindegyike esetén ellenjavallt a véralvadásgátló gyógyszerek szedése. (A fentieken és vitaminokon, valamint omega 3-on kívül mást nem szedek.) A Feluran hatóanyagai: 175,0 mg L-karnitin (300,0 mg L-Carnitinum fumaras formájában), 100,0 mg zöld tealevél kivonat [Camelliae sinensis fol. extr. sicc. (5:1)], 75 IU Vitamin E (61,6 mg D-a-tocopherylis succinas formájában), 60,0 mg Vitamin C (Acidum ascorbicum), 50,0 mg angyalgyökér kivonat [Angelicae sin.radicis extr.sicc.(10:1) megfelel 0,05-0,09 mg ferula savnak], 7,50 mg cink (52,4 mg Zinci gluconas formájában), 1,0 mg Vitamin B6 (1,22 mg Piridoxini hydrochloridum formájában), 0,20 mg folsav (Acidum folicum), 0,035 mg szelén (0,084 mg Natrii selenas formájában), 0,003 mg Vitamin B12 (Cyanocobolaminum) / kapszula, míg a Tamixofen 20,0 mg tamoxifén (30,4 mg tamoxifén-citrátot tartalmaz filmtablettánként. Sajnos 3 nap szedés után enyhe vádlifájdalom, illetve bizsergés lépett fel, így a fenti gyógyszerek szedését felfüggesztettem. Abban kérném a Tisztelt Adjunktus Úr tanácsát, hogy szedhetem-e tovább a fenti készítményeket (melyeket ideiglenesen - max. 1 évig szedni kívánok), illetve ennek érdekében szükséges-e további készítmény szedése a trombózis esélyének csökkentése miatt. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Illés Zoltán

        WEBBeteg szakértő válasza a Leiden-mutáció témában

        Kedves Zoltán!

        A Leiden heterozigóta állapot csak mérsékelt kockázatot jelent a trombózis szempontjából és igen gyakori eltérés: egyes becslések szerint a populáció 10 %-a érintett. Arról nem ír a levelében, hogy Önnnek volt-e már életében trombózisa, s egyáltalán: miért végeztek Önnél Leiden-mutáció vizsgálatot. Csak azért, mert hormon- és nyomelemkészítményeket szed, semmiképp nem kell trombózis profilaxis. Más a helyzet, ha volt már trombózisa, ebben az esetben a Tamoxifen szedése erősen megfontolandó.


        Kérdés: 2010-04-30 19:40:43; Megválaszolva: 2010. április 30., 19:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: