0

Kedves Doktor Úr/Nő! 2 évig fogamzásgátlót szedtem. Ezalatt legalább 1 éven keresztül időnként nagyon fájt mindkét lábam. Senki nem tudott magyarázatot adni rá, mire nagy nehezen hematológushoz kértünk beutalót a háziorvostól. Kiderült, hogy leiden heterozigóta mutációm van. Több mint fél éve abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését, azóta csak időnként fájnak a lábaim. 1 éve viszont nehézlégzéses, fulladásos panaszaim vannak. Mellkasi fájdalmat, nyomást is érzek. Nem rohamszerűen jelentkeznek, hanem állandó jelleggel. Minden vizsgálaton voltam: rtg, légzésfunkció, pajzsmirigy, szív ultrahang, ekg, decemberbe még ct-t is csináltak. Semmit nem találtak, végül pszichiátriára kötöttem. Ott nagyon kedves volt a doktor úr, viszont a gyógyszerek (helex, rivotril) mellékhatásokat okoztak. A rivotrillal jobban éreztem magam, de ha fél 0, 5 mg-osat kellett szedni kiütéses lettem. Sajnos nem tudom miért, de az orvosom nem akarja felvenni még a telefont sem, pedig csak 3 szor voltam nála. Az a baj, hogy sokat nem tudok a leiden mutációról. Sok olyan tünete van a tüdőembóliának amit a pánik, szorongásos betegségnek is van. Emiatt néha nagyon megijedek, hogy most mi lesz ha fájni fog a mellkasom és nem kapok levegőt? Volt már példa rá amikor mellkasi szúrás miatt ügyeletre mentem nehogy bajom legyen. Ebben szeretném a segítségét kérni. Válaszát előre is köszönöm! Üdv., Egy 20 éves lány

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza Leiden-mutáció témában

Kedves 20 éves lány!

A Leiden heterozigóta mutáció egy igen gyakori, a teljes lakosság 5-8 %-át érintő genetikai eltérés, mely valamelyest fokozza a mélyvénás trombózis és embolia kockázatát. DE: a mutációt hordozó emberek csak töredéke kap ez élet folyamán trombózist, így emiatt nem érdemes állandó félelemben élni. Mivel a részletes kivizsgálás során semmilyen szervi eltérést nem találtak Önnél - a tüdőembolia pedig CT-vel egyértelműen kimutatható -, én is affelé hajlok, hogy a rosszullétei leginkább pánik szindrómának felelnek meg, így további pszichiátriai gondozás, kezelés ajánlott.

Kérdés: 2010. június 15., 00:26; Megválaszolva: 2010. július 12., 20:50
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
MTHFR 2.
Tisztelt Dr. Váróczy László! Köszönöm terhességgel és MTHFR heterozigótasággal kapcsolatos válaszát, melyben azt írta, Ön is csak az Aspirin...
Leiden heterozigóta és egyes...
Dr. Váróczy László hematológus részére: Tisztelt Adjunktus Úr! Spermatogram eredményének javítása érdekében Tamixofen-Teva 20 mg készítményt...
Leiden heterozygota
Üdvözlöm! Leiden heterozygota vagyok, lábfájásra detralexet írt nekem fel egy orvos, aki végzett doppleres vizsgálatot is, ahol kizárta a...
Haematológiai kivizsgálás
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Leiden heterozygota vagyok, erre családban előforduló tüdőembólia, majd kivizsgálás után derült fény. 2007-ben...