• Totál thyreoidectomia utáni életmód

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Ez év márciusában távolították el a teljes pajzsmirigyemet papilláris carcinoma miatt. Augusztusban megvolt a I-131 terápia is 3700 dózissal. De további életmódbeli tanácsot nem kaptam. 125ug L-thyroxint szedek. A vérvételek eredményei eddig jók voltak, de már akkor is fent állt az, hogy nagyon fáradékony vagyok. A kérdésem az lenne hogy kellenne e jódot és szelént szednem? Vagy milyen táplálékkiegészítők ajánlottak? Próbálok kiegyensúlyozottan táplálkozni (gondolok itt a zöldségek-gyümölcsökre) de arra azonban nem nagyon figyelek hogy milyen összetételű ételeket eszem. Csak a jódozott sót kerülöm, bár lehet nem helyesen. Rendszeres testmozgást nem végzek. 174 cm és 48 kg vagyok. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Rakk Erika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztlet Kérdező! Mivel már nincs pajzsmirigye, aminek a működését befolyáaolná jód vagy a szelén, ezért ezeknek fogyasztásának vagy elhagyásának nincs jelentősége. Különösebb étrendi tanács nincs. Táplálkozzon egészségesen! Papilláris rák után a TSH értéknek kevéssel normál alatt kell lenni, vagyis enyhe pajzsmirigy tulműködést kell fenntartani, ami pedig inkább fokozott aktivitással járna. Kérdés, milyen a szerum calcium szintje. Total pajzsmirigy műtét során előfordul,hogy a mellékpajzsmirigyeket is eltávolitják. Ami még hasznos lehet, a D3 vitaminszint ellenőrzése, de ettől függtelnül is téli hónapokban októbertól áprilisig napi 2000 NE d3 vitamin szedése javasolt.


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. október 07., 20:27; Megválaszolva: 2017. október 09., 23:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: