• Pajzsmirigy alulműködés, hajhullás, hormonális problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 30 éves vagyok, 2 és fél éve diagnosztizáltak pajzsmirigy alulműködéssel (antiTPO negatív), fáradékonyság volt a fő tünetem. Két éve külföldön élek, az itteni háziorvosom kezel, Eltroxin 50/75mcg-ot szedek felváltva. Tavaly nyár végén felerősödött a hajhullásom. Kiderült, hogy a ferritin és D vitamin szintem alacsony, gluténérzékenységre negatív volt az eredmény. Pár hónap vas- és D vitamin-szedés után a hajhullás mérséklődött, bár azóta is hullámzó, így jelenleg is szedek étrend-kiegészítőt. Decemberben észrevettem, hogy ritkább lett a hajam a frufru résznél, az újranövő hajszálak nagy része vékonyabb, gyengébb. Több éve fennálló tüneteim: ovulációs (?) fájdalom menstruáció előtt 7-8 nappal (főleg reggelente, kb. 20-30 percig tart, és az utóbbi 1 évben fájdalmasabbá vált); PMS tünetek; erős menstruációs fájdalmak (Mesuliddal 1-2 óra alatt elmúlik, más gyógyszer csak ideiglenesen enyhíti). Utóbbi 1-2 évben jelentkező tünetek: erősebb szőrösödés a combokon; nehéz fogyás (egészséges életmóddal, mozgással tudom tartani a súlyom, de kb. 6-8 kg-ot le kéne még adnom); hangulatingadozás, feszültség; ebéd utáni kóma, ha ilyenkor lefekszem, akár 3-4 órát is tudok aludni, ezután felkeléskor pedig szédülés, gyengeség, ami csak akkor szűnik meg, ha iszom, vagy eszem valamit. Ha az ebédet kisebb adagokra osztva, 1-2 órás eltéréssel eszem, akkor jóval ritkábban fordul elő. Reggel ilyen tünetem nincs, viszont fáradtan kelek 8-9 óra alvás után is. Január elején háziorvosom vérvételre és hasi UH-ra köldött PCOS gyanúval. UH negatív lett, 4.napi eredményeim a következők: FSH:8,9 IU/L (3-8,1) LH:2,1 IU/L (1,8-11,8) Ösztradiol: 134 pmol/l (92-921) Prolaktin: 519 mIU/L (91-475) TSH: 3,55 PMOL/L(0,35-4,94) T4: 15mIU/L(9-20) Ferritin:74 ug/l (8-247) Dvit: 72nmol/L 21-26 napos ciklusaim vannak, 5-6 napos vérzéssel. Az orvosom szerint a hormonális eltéréseim okozzák a tüneteket, és fogamzásgátlót (Mercilon) írt fel. Eddig nem szedtem ilyesmit, mert máshogy védekezünk. Mivel nem kaptam kielégítő választ a kérdéseimre, megkérdeztem egy másik háziorvost is. Ő már ránézett a fejbőrömre (szerinte örökletes hajhullás), de azért beutalt bőrgyógyászhoz. Azt is mondta, hogy az eredményeim jók, minden problémám oka a súlyfelesleg, ill. a fogamzásgátló csak az ovulációs fájdalmat szűntetné meg, így nincs értelme szednem. Mivel itt a magán szakrendelésre is háziorvosi beutaló kell, jelenleg nem tudok máshoz fordulni a kérdéseimmel. Ha hazalátogatunk, elmegyek az endokrinológusomhoz, de addig is szeretném tudni, hogy a tüneteim/eredményeim alapján, szükséges-e a bőrgyógyászon kívül további vizsgálatokat elvégeztetnem, és ha igen, melyek azok? Azt sem tudom, hogy elkezdjem-e a fogamzásgátlót szedni, vagy sem. Eléggé aggódós vagyok, ha betegségekről van szó, de most még jobban elbizonytalanodtam a különböző vélemények hallatán. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Rakk Erika válasza a hajhullás témában

        Tisztelt Kérdező! Hormonális problémája a kezelt pajzsmirigy alulműködésen kivül úgy tűnik az elvégzett vizsgáltok alapján nincs. PCOS biztos nem áll fenn. Jó lett volna még nézni néhány hormont pl: tesztoszteron és DHEAS szintet( ez mellékvese eredetű férfi hormon) a hajhullás miatt .Kellene tudni a pontos testsúlyt és testmagasságot. Milyen munkakörben dolgozik? Nem szenved-e zavart a bioritmusa? Milyen ételeket fogyaszt? Az étel minősége és persze mennyisége is okozhatja az étkezés utáni aluszékonyságot. Fogamzásgátlót én se javaslok. Ha hazajön endokrinológushoz és dietetikushoz is menjen el! A fogyás szempontjából a mozgás típusa és intenzitása se mindegy!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. február 24., 01:09; Megválaszolva: 2017. február 27., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. NŐ/ÚR! Terhelésescukor vizsgálatom alapján endokrinológusom szerint semmi probléma.A nőgyógyászom szerint IR es beteg vagyok.Azóta a jobb petefészkemben 7-8 apró ciszta is látható.Szeretném véleményét...
        Tisztelt Doktornő! Megpróbálom lényegretörően leírni a történetünket. Édesanyám rövid időn belüli jelentős fogyás miatt (pár hónap alatt több mint 15kg) ment el orvosához, aki elküldte különféle vizsgálatokra, hogy kiderítse az...
        Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Segítséget kérek az alább leírt értékek elemzésével kapcsolatban. Milyen betegség állhat meg háttérben? Tünetek alacsony vérnyomás, koordinációs zavar, szédülés, erős hányinger, száraz bőr, ájulás...
        Üdvözlöm szeretném ha elemezné és leírná mit jelent. Pajzsmirigy és nyaki lágyrész UH vizsg. A pajzsmirigy mindkét lebenye norm.nagyságú,a jobb lebeny 17x15x48 mm,a bal lebeny 15x14x52 mm átmérőjű.Az isthmus norm.szélleségű.A lebenyek...
        Tisztelt Doktornő! Egy rutin vérvétel során kiderült, hogy a TSH-m 9,57, T4 14,54 a T3 6,16. Panaszaim nincsenek. Anyukámnak is van pajzsmirigy problémája. Mit jelenthet ez? Milyen kivizsgálásokra kellene elmennem? Milyen következményei lehetnek?...
        Édesanyám 78 éves, pajzsmirigy-alulműködéssel kezelt beteg, más betegségéről nem tudunk. Vérnyomása inkább alacsony: 108/72/80. Gyengeségérzet miatt hőemelkedésre gyanakodtunk két nappal ezelőtt, s legnagyobb megdöbbenésemre, a lázmérő...
        Tisztelt Doktornő! Szakvéleményét szeretném kérni, illetve tanácsát, hogy tisztán láthassak az aktuálisan megkapott eredményeimmel kapcsolatosan, továbbá tudni szeretném a szükséges teendőket, illetve hogy mi vár rám mindezek tükrében....
        Jó napot! Prolaktin ertekem magas volt.Tavaly derült ki hogy agyalapi mirigy daganatom van 10x8x11 mm,de már akkor is bevolt vérezve.Nem rég voltam kontroll vizsgálaton, hiába szedem a gyogyszert ugyan ugy bevérzett adenoma,10x8x14mm és az volt oda...
        Tzsztelt Doktornő Az alábbi pajzsmirigy leletről szeretném tanácsát kérni... A bal lebenyben 3 darab 2,5 - 3 mmm nagyságú echoszegény góc látszik,melyek göböknek megfelelnek.Az isthmus-lebeny határán cystosus jellegű elváltozás. A jobb...
        Tisztelt Hölgyem! Az alábbi esetben szeretném a szakvéleményét kérni! Édesanyámat pár héttel ezelőtt pitvarfibrillációval/magas vérnyomással kórházba szállították, azóta jól van, kiengedték. Felmerült a gyanú, hogy a pajzsmirigy...