• Pajzsmirigy alulműködés, hajhullás, hormonális problémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 30 éves vagyok, 2 és fél éve diagnosztizáltak pajzsmirigy alulműködéssel (antiTPO negatív), fáradékonyság volt a fő tünetem. Két éve külföldön élek, az itteni háziorvosom kezel, Eltroxin 50/75mcg-ot szedek felváltva. Tavaly nyár végén felerősödött a hajhullásom. Kiderült, hogy a ferritin és D vitamin szintem alacsony, gluténérzékenységre negatív volt az eredmény. Pár hónap vas- és D vitamin-szedés után a hajhullás mérséklődött, bár azóta is hullámzó, így jelenleg is szedek étrend-kiegészítőt. Decemberben észrevettem, hogy ritkább lett a hajam a frufru résznél, az újranövő hajszálak nagy része vékonyabb, gyengébb. Több éve fennálló tüneteim: ovulációs (?) fájdalom menstruáció előtt 7-8 nappal (főleg reggelente, kb. 20-30 percig tart, és az utóbbi 1 évben fájdalmasabbá vált); PMS tünetek; erős menstruációs fájdalmak (Mesuliddal 1-2 óra alatt elmúlik, más gyógyszer csak ideiglenesen enyhíti). Utóbbi 1-2 évben jelentkező tünetek: erősebb szőrösödés a combokon; nehéz fogyás (egészséges életmóddal, mozgással tudom tartani a súlyom, de kb. 6-8 kg-ot le kéne még adnom); hangulatingadozás, feszültség; ebéd utáni kóma, ha ilyenkor lefekszem, akár 3-4 órát is tudok aludni, ezután felkeléskor pedig szédülés, gyengeség, ami csak akkor szűnik meg, ha iszom, vagy eszem valamit. Ha az ebédet kisebb adagokra osztva, 1-2 órás eltéréssel eszem, akkor jóval ritkábban fordul elő. Reggel ilyen tünetem nincs, viszont fáradtan kelek 8-9 óra alvás után is. Január elején háziorvosom vérvételre és hasi UH-ra köldött PCOS gyanúval. UH negatív lett, 4.napi eredményeim a következők: FSH:8,9 IU/L (3-8,1) LH:2,1 IU/L (1,8-11,8) Ösztradiol: 134 pmol/l (92-921) Prolaktin: 519 mIU/L (91-475) TSH: 3,55 PMOL/L(0,35-4,94) T4: 15mIU/L(9-20) Ferritin:74 ug/l (8-247) Dvit: 72nmol/L 21-26 napos ciklusaim vannak, 5-6 napos vérzéssel. Az orvosom szerint a hormonális eltéréseim okozzák a tüneteket, és fogamzásgátlót (Mercilon) írt fel. Eddig nem szedtem ilyesmit, mert máshogy védekezünk. Mivel nem kaptam kielégítő választ a kérdéseimre, megkérdeztem egy másik háziorvost is. Ő már ránézett a fejbőrömre (szerinte örökletes hajhullás), de azért beutalt bőrgyógyászhoz. Azt is mondta, hogy az eredményeim jók, minden problémám oka a súlyfelesleg, ill. a fogamzásgátló csak az ovulációs fájdalmat szűntetné meg, így nincs értelme szednem. Mivel itt a magán szakrendelésre is háziorvosi beutaló kell, jelenleg nem tudok máshoz fordulni a kérdéseimmel. Ha hazalátogatunk, elmegyek az endokrinológusomhoz, de addig is szeretném tudni, hogy a tüneteim/eredményeim alapján, szükséges-e a bőrgyógyászon kívül további vizsgálatokat elvégeztetnem, és ha igen, melyek azok? Azt sem tudom, hogy elkezdjem-e a fogamzásgátlót szedni, vagy sem. Eléggé aggódós vagyok, ha betegségekről van szó, de most még jobban elbizonytalanodtam a különböző vélemények hallatán. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Rakk Erika válasza a hajhullás témában

        Tisztelt Kérdező! Hormonális problémája a kezelt pajzsmirigy alulműködésen kivül úgy tűnik az elvégzett vizsgáltok alapján nincs. PCOS biztos nem áll fenn. Jó lett volna még nézni néhány hormont pl: tesztoszteron és DHEAS szintet( ez mellékvese eredetű férfi hormon) a hajhullás miatt .Kellene tudni a pontos testsúlyt és testmagasságot. Milyen munkakörben dolgozik? Nem szenved-e zavart a bioritmusa? Milyen ételeket fogyaszt? Az étel minősége és persze mennyisége is okozhatja az étkezés utáni aluszékonyságot. Fogamzásgátlót én se javaslok. Ha hazajön endokrinológushoz és dietetikushoz is menjen el! A fogyás szempontjából a mozgás típusa és intenzitása se mindegy!


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2017. február 24., 01:09; Megválaszolva: 2017. február 27., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: