A foltos hajhullás okai és kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

A foltos hajhullás (alopecia areata), más néven körülírt hajhullás érintheti a fejbőrt, illetve valamennyi testrészt, ahol szőrnövekedés jellemző. Következtében tar foltok jelennek meg a fejbőrön, illetve a szőrzetben, például a szemöldökben, a szakállban stb. Az érintettek közül sokak számára súlyos pszichés megterhelést jelent ez a probléma.

Az alopecia areata oka nem teljesen tisztázott, jelenlegi ismereteink szerint leginkább autoimmunitás áll a hátterében.

A foltos hajhullás következtében rövid időn belül csupasz kerek vagy ovális foltok maradnak hátra a fejbőrön. A hajhullás mértéke egyénenként változó: vannak, akik csak nagyon kis területről veszítenek hajszálakat, míg másoknál a hajhullás nagy felületekre terjed ki, sőt, akár a teljes testet érintheti, beleértve a szempillákat, szemöldököket, a hónalj- és a szeméremszőrzetet is.

A foltos hajhullás a második leggyakoribb hajhullástípus (a férfias típusú hajhullás után).

Az alopecia areata főleg gyermek- és fiatalkorban fordul elő, de bármely életkorban jelentkezhet, családi halmozódást mutat, és férfiaknál valamivel gyakoribb, mint nőknél. Három, foltos hajhullástól szenvedő személy közül kettő, 30 évesnél fiatalabb. Körülbelül az érintettek felénél egy éven belül a tar foltokon spontán visszanő a haj. Az is előfordulhat, hogy a foltos hajhullás időről időre rendszeresen visszatér.

A hajhiányos foltok szélein lévő hajszálakat a szakemberek felkiáltójel alakú hajszálaknak nevezik, mivel a fejbőr felé vékonyodnak. Ennek oka, hogy a hajszál elszarusodási folyamata (keratinizáció) zavart szenved.

Mi okozhatja a foltos hajhullást?

A foltos hajhullás okát illetően mindmáig sok a találgatás. Jelenlegi ismereteink szerint feltehetően egy autoimmun betegségről van szó. Külső tényezők szerepét a kórkép kialakulásában eddig nem igazolták. A körülírt hajhullás hátterében előfordulhat hormonzavar vagy esetleges mérgezés és pszichés ok is.

Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer nemcsak a testidegen káros anyagokkal (pl.: vírusok, baktériumok) szemben lép fel, hanem a szervezet saját sejtjei, szövetei vagy szervei ellen is.

Foltos hajhullás esetén az immunrendszer a szőrtüszőket támadja meg. Az immunrendszer ezen reakciója irányulhat az összes szűrtüsző (nem csak a fejbőrben lévők) ellen.

Vannak bizonyos betegségek, amelyek gyakrabban járnak együtt foltos hajhullással:

A foltos hajhullás típusai

A hajhullás kiterjedtsége alapján a foltos hajhullást a következő típusokra osztják:

  • Alopecia areata unilocularis: csak egyetlen foltban hullik ki a haj

  • Alopecia areata multilocularis: több tar folt is kialakul

  • Alopecia areata subtotalis: a haj majdnem a fejbőr egészéről kihullik

  • Alopecia areata totalis: az összes hajszál kihullik a fejbőrből

  • Alopecia areata universalis: a haj-, illetve szőrhullás a fejbőrt és az egész testet érinti

  • Ophiasis típus: az alopecia areata egy külön formája, melyre az jellemző, hogy a haj elsősorban a hajas fejbőr szélső területeiről hullik ki, általában a tarkóról, néha a halántékról vagy a homlokról.

Hasonló tünetekkel járó, más betegségek

Vannak betegségek, melyeknek lehetnek a foltos hajhulláshoz hasonló tünetei, amelyek azonban teljesen más okokra vezethetőek vissza. Ilyen az úgynevezett trichotillománia, ami a hajszálak kényszeres kitépkedését jelenti, főként lányoknál és fiatal nőknél fordul elő. Foltos hajhullással járhat az úgynevezett alopecia syphilitica (a szifilisz betegség következménye), továbbá a lupus erythematosus (egy autoimmun betegség) vagy gombás fertőzés (mikózis) is. Ha a páciens foltos hajhullás tünetével jelentkezik, az orvosnak gondolnia kell ezekre az eshetőségekre is, és el kell végeznie a szükséges vizsgálatokat.

Hogyan kezelhető a foltos hajhullás?

A foltos hajhullás nem igényel feltétlenül kezelést, mivel alapvetően reverzibilis folyamatról van szó, vagyis a hajhullás nem végleges. Enyhébb esetekben a tar foltokon sokaknál visszanő a haj. Ezért gyógyszeres terápia helyett ki kell várni, míg a haj újból növekedésnek indul.

A foltos hajhullás időről időre visszatérhet, a leghatékonyabb terápia sem tudja megakadályozni, hogy a probléma később kiújuljon. Minden esetben egyedileg mérlegeli az orvos, hogy szükség van-e kezelésre, illetve kezelés történhet a páciens kérésére is. Sokak számára nagyon zavaró a foltos hajhullásuk, elsősorban akkor, ha a tar foltokat mások is láthatják. A kezelés megkezdése előtt gondosan mérlegelni kell, hogy megéri-e vállalni a kockázatot, ugyanis a szóba jövő gyógyszerek közül néhánynak súlyos mellékhatásai vannak. Ráadásul vannak köztük olyan gyógyszerek, amelyek gyermekek kezelésére nem alkalmasak.

A foltos hajhullás kezelésére jelenleg még nincs oki terápia. Tüneti kezeléssel azonban elő lehet segíteni a tar foltokon a hajnövekedést. A kezelést a hajhullás stádiuma, előrehaladottsága határozza meg, e szerint szóba jöhet: helyileg alkalmazott (külsőleges) vagy tablettás kezelés (szisztémás terápia), illetve fény- (PUVA) és fotodinámiás (PDT) terápia.

Alkalmazható hatóanyagok:

  • Cink (tabletta formában)

  • Kortikoszteroidok helyileg alkalmazva (krémek, oldatok, intrafokális injekció) és esetleg szisztémásan

  • Helyi immunterápia, kontakt szenzibilizáció (érzékenyítés) diphenycypron (DCP), nikkel: a bőrfelületre viszik fel

  • Immunmoduláns szerek: helyileg alkalmazott tacrolimus, pimecrolimus, szisztémásan ciclosporin A

  • minoxidil (helyileg)

Az alopecia (hajhullás) típusai
1. Átmeneti hajhullás:
  • Diffúz hajhullás (alopecia diffusa): a fejbőr egész területéről hullik a haj.

  • Foltos (=körülírt) hajhullás (alopecia areata): a haj foltokban hullik.

  1. Totalis: a fejbőrt és a szemöldököt érinti.

  2. Universalis: a teljes testet érinti.

2. Végleges alopecia: visszafordíthatatlan (irreverzibilis) állapot, folyamat.
  • Veleszületett (=congenitalis) alopecia: nagyon ritka genetikai rendellenesség következtében a hajnövekedés elmaradása, mert hiányoznak a szőrtüszők.

  • Hegesedő alopecia: a szőrtüszők betegség vagy sérülés miatti pusztulása okozza a hajhullást.

  • Atrophiás alopecia: a szőrtüszők a bőr sorvadása miatt pusztulnak el.

  • Férfias típusú (androgén) hajhullás: hormonváltozások állnak a hátterében, ritkán nőknél is előfordulhat.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
onmeda.de
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.